У «Фокуса» змінилися власник і головред

У «Фокуса» змінилися власник і головред

18 Травня 2020
12864
18 Травня 2020
19:20

У «Фокуса» змінилися власник і головред

12864
Новим власником «Фокуса» став Олександр Борщевич. За даними джерел «Детектора медіа», він представляє інтереси Ігоря Коломойського. Головним редактором журналу замість Євгена Гордейчика став Олексій Газубей, який очолював сайт focus.ua. Журнал після карантину відновить вихід у червні.
У «Фокуса» змінилися власник і головред
У «Фокуса» змінилися власник і головред

Новий власник

Власником видавництва «Фокус медіа», яке випускає журнал «Фокус» та сайт focus.ua, замість Анатолія Євтухова став Олександр Борщевич. Зміни відбулися 2 квітня, свідчать дані з єдиного державного реєстру.

Олександр Борщевич, за даними відкритих реєстрів, є власником і директором трьох компаній, зареєстрованих за адресою холдингу «1+1 медіа»: вул. Кирилівська, 23, у Києві. За словами трьох джерел «Детектора медіа», новий власник представляє інтереси олігарха Ігоря Коломойського, а новим куратором проєкту «Фокус» може бути народний депутат, блогер і ведучий «1+1» Олександр Дубінський, у минулому журналіст і редактор ділової преси.

Директорка видавництва «Фокус медіа» Вікторія Калкатіна заперечила, що нові інвестори видання – Ігор Коломойський чи Олександр Дубінський: «Ні, це не пан Коломойський. І це не Олександр Дубінський. Олександр Борщевич – інвестор і власник».

Сам Олександр Борщевич на запитання «Детектора медіа» про володіння «Фокусом» сказав: «Усе дізнаєтеся наступного тижня, буде пресреліз – там буде все написано. Угода поки не завершена, тому поки без коментарів». Він сказав, що Ігор Коломойський та Олександр Дубінський не мають стосунку до «Фокуса», а на запитання щодо «кураторства» Дубінського відповів: «Неправда, такого не може бути». Олександр Борщевич повідомив, що в проєкті «Фокус» у нього є партнери, та попросив дочекатися пресрелізу.

Олександр Дубінський, у свою чергу, сказав: «По-перше, вперше чую про таку можливість. По-друге, вперше чую про зміну власників журналу "Фокус", тому що я цими питаннями не цікавлюся. І по-третє, до чого тут я до журналу "Фокус", його власників і його кураторства? У мене свої справи, я взагалі не маю законного права займатися будь-якою медіадіяльністю, не пов'язаною з моєю роботою».

Колишній власник «Фокуса» Анатолій Євтухов сказав, що новий власник увійшов в управління ще три місяці тому. Але пан Євтухов не знає, чиї інтереси він представляє.

Колишній головред журналу Євген Гордейчик теж не зміг нічого сказати про нового власника: «На жаль, я жодного разу не спілкувався з цією людиною, тому про нового інвестора нічого не можу сказати». За словами пана Гордейчика, зміна власника поки що не позначилася на редакційній політиці журналу, оскільки на час карантину з 18 березня випуск журналу було припинено.

Інформація про наміри Анатолія Євтухова продати «Фокус» з’явилася ще в серпні 2019 року. Тоді медіа писали, що новим власником журналу начебто стане білоруський бізнесмен Артур Гранц – власник компанії «БФ Групп» і друг на той момент нардепа від «Народного фронту» Андрія Іванчука. Перезапуском журналу мав займатися Володимир Федорін, колишній головний редактор української версії журналу Forbes. Він мав зустріч із колективом «Фокуса», на якій розповідав про наміри перетворити видання на лідера ринку. Перезапуск планувався у вересні 2019 року з новою концепцією – «журнал історій».

У жовтні 2019 року кіпрська компанія Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова ініціювала кримінальне провадження щодо незаконного продажу у 2013 році ТОВ «Видавництво Фокус». Коломойський і Боголюбов були бізнес-партнерами UMH Group Бориса Ложкіна у проєкті «Фокус». У 2013 році, ще до продажу всього холдингу UMH Group Сергію Курченку, UMH Group продала «Фокус» українській групі Vertex United Бориса Кауфмана. А вже в Бориса Кауфмана «Фокус» у 2016 році придбав Анатолій Євтухов за 2 млн грн.

Володимир Федорін так і не приступив до перезапуску «Фокуса». Натомість у березні 2020 року було оголошено про рестарт в Україні журналу Forbes, який видаватиме ТОВ «Уяви!» Артура Гранца та Володимира Федоріна.

Коментуючи кримінальне провадження та наміри продажу «Фокуса», наприкінці жовтня 2019 року Анатолій Євтухов повідомив «Детектору медіа», що не продає видання, а шукає співінвестора. Кримінальне провадження він назвав розбірками між Кауфманом та Коломойським і припустив, що вони його не торкнуться. «Йому (Коломойському. – ДМ) точно не потрібен збитковий журнал», – сказав тоді він.

Нині ж Анатолій Євтухов прокоментував продаж «Фокуса» словами: «Нарешті здихався».

- Чому ви так хотіли продати видання? Розуміємо, що цей проєкт не приносить прибутку…

- У мене і радіо зараз не приносить прибутку. Тому можна було або закривати, або продавати. Я не знаю звідки в нього (нового власника. – ДМ) гроші, але добре, що є бажання придбати.

- Чиї інтереси представляє Олександр Борщевич? За словами наших джерел, він є людиною Ігоря Коломойського. До того ж восени минулого року компанія Коломойського заявляла в поліцію про незаконний продаж журналу «Фокус» у 2013 році.

- Я не знаю. Я в усіх питав: хто хоче купити? А далі хтось через когось, з’явилося кілька інвесторів. Я його (нового власника. – ДМ) і не бачив. Був від нього якийсь хлопець, і я йому сказав: «Забирайте, мені не шкода». І фактично вони вже увійшли в управління три місяці тому. Але, наскільки я знаю, зараз колектив працює. Жодну людину не звільнили. І це головне.

- Ви задоволені сумою, яку ви отримали за «Фокус»?

- Я б іще доплатив.

- Яка це сума?

- Я формально продав за 100 тисяч гривень. У мене ж немає заводів-пароходів. Я сказав: «200», мені сказали: «100», і я погодився. Довго не торгувався. Звісно, просив значно більше. Кажу цілком серйозно. Тому що на місяць для нього (видання «Фокус». – ДМ) потрібно десь відкопати півмільйона з-під землі, щоб забезпечити функціонування компанії. А ви погляньте, що зараз із рекламодавцями відбувається. Якби я сидів у якійсь політиці, тоді би про щось можна було говорити. Там усе може бути, хто завгодно. Для мене головне було віддати в якісь руки, щоб проєкт і далі функціонував.

- Ви згадували, що вели переговори з різними потенційними покупцями. Хто вони?

- Там були більш зрозумілі люди, але вони всі різко відвернулись. Їм не цікаве друковане видання. Якби це було інтернет-видання, ще й розкручене, як оце або оце. Згадували «Новое время». Але я кажу: зайдіть на «Новое время», там зарплати по 30-40 тисяч. Я не зовсім розумію, хто їх фінансує, але мене це й не цікавить. Але їх точно серйозно фінансують: і радіо, й журнал.

- Чи є у вас бажання також знайти інвестора для вашого радіохолдингу?

- Я б із задоволенням. Тільки для радіо поки що немає нікого. Зараз немає з ким говорити. І немає про що. От якщо оголосять вибори, тоді можна буде про щось говорити. А зараз бізнесу тут просто немає.

- Зараз ви не плануєте закривати деякі з ваших радіостанцій?

- Ми можемо лише з кимось об’єднатись. З ким – поки що не скажу.

Зміна головреда

17 травня посаду головного редактора журналу «Фокус» залишив Євген Гордейчик, який очолював видання з вересня 2017 року. Він підтвердив «Детектору медіа» своє звільнення, але не став розповідати про причини: «Я поки що не хочу розповідати про причини. Я зробив за 5 років роботи все, що міг, настав час рухатися далі. Єдине, що я можу додати, що це моє, зважене рішення».

Фактичним останнім його робочим днем було 18 березня, коли редакція здала останній номер журналу. «Відтоді я формально залишався головним редактором журналу, який не виходив. З 18 березня я як редактор жодний журналістський текст не бачив», – зауважив він. Поки що в планах пана Гордейчика відпочинок, остаточно пропозицій нової роботи він поки не прийняв.

Євгену Гордейчику про інші кадрові зміни достеменно невідомо: «Наскільки мені відомо, ніхто більше не пішов». Директорка «Фокус медіа» Вікторія Калкатіна на запитання про скорочення колективу чи кадрові зміни відповіла: «Глобальних кадрових змін більше немає. Основний кістяк команди залишається».

Водночас джерела «Детектора медіа» кажуть, що пана Гордейчика та ще декількох співробітників журналу новим власником було звільнено (або скорочено).

Новим головним редактором журналу «Фокус» став Олексій Газубей, який із січня 2019 року очолює сайт focus.ua. «Він буде головним редактором усього проєкту», – повідомила Вікторія Калкатіна.

Олексій Газубей це підтвердив: «Так, мене призначили головним редактором журналу Фокус. Сьогодні (18 травня. – ДМ) ми розпочали підготовку до відновлення роботи редакції після карантину. За час карантину редакція активно працювала на сайті focus.ua, тож можна сказати, що ми в тонусі».

Журнал «Фокус» відновить вихід у червні, повідомила Вікторія Калкатіна. Про всі зміни та плани видання оголосить найближчими днями в пресрелізі.

Олексій Газубей у минулому був шеф-редактором таблоїду «Блик», заступником головного редактора «КП в Украине», газети «Сегодня», головним редактором «Газеты по-киевски» і «Газеты киевской» (інвестором двох останніх видань був Ігор Коломойський).

Доповнено: Олігарх Ігор Коломойський у коментарі «Українській правді» заперечив інформацію джерел «Детектора медіа», що новий власник журналу «Фокус» Олександр Борщевич представляє його інтереси. «Це повна брехня», – цитує його видання. На уточнення, чи є в нього домовленості з Олександром Борщевичем, пан Коломойський відповів: «Я взагалі не знаю, хто він. Ніколи не бачив і не чув про нього». На запитання, чи збирається він купувати «Фокус», він відповів: «Зрозуміло, що ні».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12864
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду