Власник «Наш Київ» запустив видання Chas.news. Головним редактором став Євген Гордейчик

Власник «Наш Київ» запустив видання Chas.news. Головним редактором став Євген Гордейчик

2 Вересня 2020
2931
2 Вересня 2020
18:41

Власник «Наш Київ» запустив видання Chas.news. Головним редактором став Євген Гордейчик

2931
Окрім текстів, у видання планується власна програма журналістських розслідувань на YouTube.
Власник «Наш Київ» запустив видання Chas.news. Головним редактором став Євген Гордейчик
Власник «Наш Київ» запустив видання Chas.news. Головним редактором став Євген Гордейчик

Медіаменеджер Олег Ліщина запустив суспільно-політичне видання Chas.news. Очолив редакцію колишній головний редактор «Фокуса» Євген Гордейчик. Подробиці про нове видання, яке стартувало 1 вересня, він розповів у коментарі «Детектору медіа».

Chas.news працює у форматі пояснювальної журналістики, також багато уваги приділяє історичним темам та технологіям. Над концепцією Євген Гордейчик та Олег Ліщина почали працювати 18 травня, робота над створенням сайту і формуванням команди почалась в липні 2020 року.

«Головна проблема української преси - не відсутність добре виписаних текстів (хоча і це теж) і навіть не джинса і політична заангажованість (хоча і вони). Але все ж, головним є те, що замість створення нових сенсів та ідей, українські медіа перетворилися на фабрики з виробництва контенту, в який власники вшивають потрібні їм сенси. Ці сенси прості і зрозумілі. Тому і контент для їх тиражування потрібен простий і зрозумілий. Однотипний, як патрони для кулемета, з якого гатять по ворожих окопах.

Ми втратили ремісничу індивідуальність і майже розучилися мислити. На медіаринку можна без проблем знайти людей, готових волати про свою правоту. Людей, яки кричать дуже голосно і доречно вибирають слова. Але дуже мало тих, хто здатен вічно рефлексувати і ставити під сумнів все, у тому числі і власні ідеї і переконання. Наше завдання полягає в тому, щоб усе ставити під сумнів, нічому і нікому не вірити. І з наших сумнівів породжувати нові смисли, яких до нас ще не існувало», - розповідає Євген Гордейчик.

Текстовий контент сайту поділений на розділи: «Минулий» — це матеріали, що пояснюють сьогодення через історичні паралелі, «Теперішній» — традиційна суспільно-політична тематика, «Майбутній» — технології та тренди, «Не на часі» — «щось дурне, але веселе», як характеризує його головний редактор. По цих розділах розподіляються як новини зі стрічки, так і великі тексти.

У проєкту також буде YouTube-канал «Час покаже» - платформа для публікації власних програм розслідувань.

«Наші розслідування не обмежуватимуться одноразовими випусками з певної теми. І в цьому їх відмінність з-поміж вже існуючих програм сегменту. Ми не просто показуватимемо виявлені нашими журналістами порушення, а будемо вимагати від правоохоронних органів та чиновників належного реагування – відкриття кримінальних проваджень, звільнення із займаних посад, відшкодування завданих державі збитків. А через певний час зніматимемо продовження історій та перевірятимемо результат. Тож час покаже як змінюється ситуація під контролем наших журналістів», - зазначив Євген Гордейчик.

З великих матеріалів видання робитиме подкасти. Вони мають почати з'являтися на сайті протягом кількох місяців.

Робоча мова Chas.news - українська. Згодом на сайті має з'явитися російськомовна версія, а для частини матеріалів - англійська.

За словами Євгена Гордейчика, наразі Chas.news фінансує його засновник та СЕО Олег Ліщина. Водночас ведуться переговори з декількома потенційними інвесторами, представниками венчурного бізнесу. 

«Про їх результати говорити передчасно, але варто зауважити, що наші потенційні партнери не мають жодного відношення до політичних еліт чи ФПГ. Видання у будь-якому випадку залишиться незаангажованим та вільним від впливу інвесторів на редакційну політику», - заявляє головний редактор.

Як писав «Детектор медіа», 17 травня Євген Гордейчик залишив посаду головного редактора журналу «Фокус». Він очолював видання з вересня 2017 року. Звільнення відбулося після того, як власником видавництва «Фокус медіа», яке випускає журнал «Фокус» та сайт focus.ua, замість Анатолія Євтухова став Олександр Борщевич.

Нагадаємо, у серпні 2020-го стало відомо, що власник і засновник видання «Наш Київ» Дмитро Федоренко продав портал колишньому журналісту та медіаменеджеру Олегу Ліщині. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2931
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду