Чернігівський телеканал «Дитинець» під час війни: не забувайте добрі справи Атрошенка

Чернігівський телеканал «Дитинець» під час війни: не забувайте добрі справи Атрошенка

26 Грудня 2023
3629

Чернігівський телеканал «Дитинець» під час війни: не забувайте добрі справи Атрошенка

3629
Телеканал регулярно робить улесливі до міської влади сюжети. Матеріали, не пов’язані з керівництвом обласного центру, натомість виходять ґрунтовними та якісними.
Чернігівський телеканал «Дитинець» під час війни: не забувайте добрі справи Атрошенка
Чернігівський телеканал «Дитинець» під час війни: не забувайте добрі справи Атрошенка

«Детектор медіа» продовжує дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

Що ми знаємо про «Дитинець»

За даними YouControl, телерадіоорганізація «Ліга» (юридична особа мовника) зареєстрована в Чернігові у березні 1997 року. Очолює організацію медійниця Ірина Ломонос, засновником юридичної особи є місцевий підприємець Руслан Дубинка, якого місцеві ЗМІ називають партнером відстороненого від виконання обов’язків чернігівського міського голови Владислава Атрошенка. Можливо, саме через цей зв’язок в етері «Дитинця» для політика постійно влаштовують «теплі ванни».

Офіційної вебсторінки телеканал не має. Є акаунти у фейсбуку (56 тис. читачів), інстаграмі (понад 7 тис. підписників), канал у телеграмі (1,1 тис. підписників), сторінку у твітері (1,1 тисячі читачів). Ютуб-канал «Дитинця» створено в лютому 2012 року. Нині тут трохи більш як 15 тисяч підписників. Медіа публікує контент у вигляді окремих новинних сюжетів. Для огляду переглянуто 30 відео, що опубліковані в період із 7 по 18 грудня.

Не чіпайте Атрошенка!

На ютуб-каналі чернігівського «Дитинця» йдеться, що «телеканал пропонує безліч нестандартних та ефективних форм подачі реклами від інформаційних сюжетів до спецпроєктів, безпрограшно працюючих на цільову аудиторію. Наше кредо — максимальний ефект за рахунок індивідуального підходу та нестандартних рішень. Чесність, відвертість та надійність — наші принципи роботи. Ми завжди готові відповісти на ваші питання і пропозиції та знайти взаємовигідний варіант співпраці. Наш досвід та енергія — гарантія вашого успіху».

Це можна сказати про окремі матеріали, що публікують на ютуб-каналі мовника. Але точно не про ті, де йдеться про міську владу Чернігова. Зокрема, в. о. міського голови Олександра Ломака та відстороненого від посади в лютому цього року очільника Чернігова Владислава Атрошенка. Нагадаємо, посадовця звинуватили в тому, що він використав службове авто у приватних цілях: дозволив виїхати на ньому за кордон дружині з дітьми на початку повномасштабного вторгнення, коли Чернігів був в облозі та потерпав від обстрілів. Сам Атрошенко вважає справу переслідуванням та помстою з боку Офісу президента.

 

Саме цю тезу поширюють матеріали про міську владу Чернігова. Наприклад, ті, де з’являється секретар міськради, тимчасовий очільник обласного центру Олександр Ломако. У звітний період він фігурував в 11 сюжетах із 30 переглянутих. Відео незмінно виглядали як «теплі ванни» для керівництва міста. Ломако або розповідав про важливі ініціативи, або ж ганив центральну владу за тиск на місцеве самоврядування через зняття того таки Атрошенка, або поєднував обидва пункти. До слова, подібне можна було побачити й в етері комунального телеканалу «Новий Чернігів».

Що ж до приватного «Дитинця», то тут Владислава Атрошенка люблять давно. Тож, коли суд відсторонив міського голову від посади через вищезгадані причини, медіа стало на захист посадовця. Принаймні, у сюжетах, де виступає секретар міськради Ломако або ж сам Атрошенко, є потужна критика центральної влади, але немає точок зору іншої сторони.

Наприклад, у відео за 7 грудня, де Ломако вітав колег із Днем місцевого самоврядування, у титрі йшлося, що саме цього дня рік тому Яворівський райсуд Львівщини прийняв рішення про відсторонення очільника Чернігова Владислава Атрошенка. Воно, нагадаємо, набуло чинності у лютому цього року.

 

В. о. міського голови у нескінченнім синхроні, з якого і складався матеріал, розповідав, зокрема, про погане «ставлення когось на Печерських пагорбах до місцевого самоврядування». А ще згадував, що на початку повномасштабного вторгнення, коли Чернігів був в облозі, «у місті був лідер». Ще тоді, мовляв, на місцях «відчували нападки з центру». Що думають про ситуацію представники «центру», глядачам дізнатися не вдалося: точку зору опонентів у відео не озвучували. Як не було і жодного бекграунду справи відстороненого Атрошенка.

У сюжеті за 8 грудня йшлося про нагородження освітян, котрі допомагали Чернігову в часи російської навали. Нагороди вручали вищезгадані Владислав Атрошенко й Олександр Ломако. Пряму мову мали обидва, при чому Ломако у своєму слові піарив відстороненого колегу.

Решту сюжетів, де з’являвся в.о. Чернігівського міського голови, можна схарактеризувати як матеріали про те, як міська влада допомагає громаді. Зокрема, сюжет від 11 грудня підписаний на ютубі як «Ломако доручив закласти кошти на створення належних умов ветеранського простору “Серцевір”» і містив дві прямих мови нинішнього керівника міста — й більше нікого. 12 грудня у сюжеті про зниження народжуваності в обласному центрі секретар міськради без зайвої скромності заявив, що «місто доклало зусиль, щоб населення поверталося, вклало власні кошти…».

13 грудня Олександр Ломако піарився на допомозі військовим, а наступний сюжет цього дня, вочевидь, мав на меті відбілити міську владу. У відео йшлося, що брак комунальної техніки на вулицях міста пов’язаний з атаками Росії та масовою мобілізацією комунальників, а не з недопрацюванням керівництва міста. Понад те: 5 грудня на ютубі опублікували сюжет під назвою «Ломако вигнав з наради відповідальних за прибирання снігу, щоб вони контролювали, як йде розчистка». Отакий от міцний господарник.

15 грудня оприлюднений сюжет про те, як міська влада вітає спортсменів. В.о. очільника міста Олександр Ломако розповів про їхні успіхи, але прямої мови бодай когось із нагороджених глядачі так і не дочекалися.

Про хороше й те, де можна краще

Прагнення (чи обов’язок) журналістів «Дитинця» подати роботу Чернігівської міськради винятково у вигідному для посадовців ракурсі впливало і на сюжети, де не фігурували персонально Олександр Ломако чи Владислав Атрошенко. Наприклад, доволі динамічний сюжет від 12 грудня про секрети приготування куті (майстер-клас для дітей проводили у туристично-інформаційному центрі, підпорядкованому тій таки міськраді) розпочався з прямої мови заступниці начальника управління культури та туризму, а вже потім були враження дітлахів-учасників дійства. Чому би не навпаки?

14 грудня був сюжет-анонс культурних заходів, організованих тим таки профільним управлінням Чернігівської міськради. Матеріал був достатньо інформативним, але єдиним промовцем у ньому став очільник управління культури та туризму. Прямої мови митців у відео не було.

Крім бажання догодити посадовцям міської ради, до новинних сюжетів «Дитинця» запитань не виникало. Відео, зроблені зі сторонніх матеріалів (наприклад, із джерел Нацполіції чи ЗСУ) містили відповідні титри й окремо відповідні повідомлення у тексті. Було й чимало змістовних, динамічних сюжетів. Відзначимо матеріал про свято з нагоди Дня ЗСУ, оприлюднений 7 грудня. Тут були прямі мови військових, педагогів, дітей і батьків-учасників заходу. Якісним вийшов і сюжет про відновлення після ворожих обстрілів міської бібліотеки імені Коцюбинського від 8 грудня.

Були й сюжети, які детально розповідали, зокрема, про нового комунального теплопостачальника або про зміну оператора з доставлення містянам газу. Фемінітиви місцеві журналісти використовують вправно.

 

Зрештою, суттєве зауваження до контенту «Дитинця» тільки одне — не бути настільки улесливими до міської влади на чолі з Олександром Ломаком, який фігурує у кожному третьому сюжеті та незмінно виступає як чудовий господарник і «батько міста».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3629
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду