Телеканал «Чернівецький промінь» під час війни: «Українська команда» поспішає на допомогу

Телеканал «Чернівецький промінь» під час війни: «Українська команда» поспішає на допомогу

11 Квітня 2024
1118

Телеканал «Чернівецький промінь» під час війни: «Українська команда» поспішає на допомогу

1118
Телеканал і досі піарить афілійовану з Віталієм Кличком благодійну організацію, а іноді у позитивному контексті згадує і самого політика. А ще багато розповідає про проєкти місцевої благодійниці Марти Левченко.
Телеканал «Чернівецький промінь» під час війни: «Українська команда» поспішає на допомогу
Телеканал «Чернівецький промінь» під час війни: «Українська команда» поспішає на допомогу

«Детектор медіа» регулярно моніторить регіональні телеканали України. Наша мета — допомогти читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

До цієї хвилі моніторингу входять телеканали, що мають власне ефірне мовлення. Але з технічних причин ми будемо оцінювати контент, який медіа публікують на своїх ютуб-каналах: не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Попередні огляди читайте тут. Нині на огляді матеріали телеканалу «Чернівецький промінь» (Чернівці).

Хто володіє «Чернівецьким променем»

Телеканал уже потрапляв на огляд «Детектора медіа» у липні 2023 року. З того часу, за офіційними даними, структура власності медіа не змінилася. Нагадаємо: ТОВ «Чернівецький промінь», за даними YouControl, зареєстроване у червні 2011 року. За даними сайту телеканалу, станом на кінець 2019 року (в розділі «Структура власності» досі вказана інформація станом на той час) 100% статутного фонду належало Романові Скигару, який до травня 2019-го був іще й директором товариства. Його на посаді замінила Алла Спрінчінат. Крім того, з жовтня 2020-го по вересень 2022 року Скигар працював заступником голови Чернівецької ОВА.

Нині ж, за даними ресурсу YouControl, засновником юридичної особи є Сергій Аністратенко, а директором працює Святослав Вишинський. Останній, крім усього іншого, ще незадовго до великого вторгнення коментував події в Україні для пропагандистського російського видання «Украина.ру». Пояснював це тим, що «моя функція як аналітика це твереза оцінка ситуації й холоднокровна комунікація з усіма учасниками процесу. Як інтерв’юер я відкритий до аргументованої розмови з будь-ким. Сподіваюся, мої оцінки допомогли російським читачам сформувати об’єктивнішу картину того, що відбувається в Україні, виходячи за ідеологічні рамки російської пропаганди». Хоча на сайті «Чернівецького променя» можна знайти інші дописи про журналіста. Наприклад, «Експерт сказав, що українцям треба для щастя», де у ролі експерта на сайті «Укрінформу» якраз і фігурує Вишинський.

Першу ліцензію на мовлення «Чернівецький промінь» отримав у серпні 2011-го. У матеріалах «Детектора медіа» мовник, зокрема, фігурував у 2018 році, в огляді дотримання регіональними телевізійниками журналістських стандартів. Тоді аналітики встановили, що новинарі телеканалу дуже оперативно повідомляють інформацію, але мають певні проблеми з її повнотою та балансом думок. 9% переглянутих сюжетів містили ознаки замовності. Забігаючи наперед, відзначимо: в етері «Чернівецького променя» нині все ще можна побачити відео з ознаками немаркованого піару.

У жовтні 2020-го, в розпал кампанії місцевих виборів, товариство отримало позапланову перевірку Нацради, адже в етер вийшла програма без назви за участі кандидата в депутати Чернівецької міської ради від партії «Команда Михайлішина» Анатолія Чесанова. Програма містила приховану передвиборчу агітацію й не мала інформації про назву й адресу виробника. У грудні того ж року наглядовий орган склав адмінпротокол про відповідне правопорушення.

У лютому 2021 року представники профільної Нацради ще раз перевірили мовника через те, що телеканал не усунув порушення, виявлені восени 2020-го. Влітку 2021 року «Чернівецький промінь» отримав від регулятора попередження та штраф через російські репліки у фільмах, не субтитровані державною мовою.

Як ми вже писали раніше, траплялися в матеріалах мовника й ознаки «чорного» піару. Через що в лютому 2022 року кандидат на посаду ректора Буковинського державного медуніверситету Віталій Максим’юк заявляв про намір подати на телеканал до суду. Адже вбачав у діях журналістів зазіхання на власну гідність і ділову репутацію.

Схожий інцидент стався й 2023 року: у січні фахівці «Детектора медіа» та Інституту масової інформації визначили, що «Чернівецький промінь» незбалансовано й упереджено написав про одного з депутатів міської ради, який начебто ухилявся від мобілізації. Повідомивши про це, журналісти не надали доказів.

У телеканалу «Чернівецький промінь», окрім сайту, є фейсбук-сторінка (167 тисяч читачів проти 164 тис. у липні 2023-го), телеграм-канал (понад 6 тисяч підписників), інстаграм (20,7 тисячі читачів проти 17,5 тис. улітку минулого року) та тікток-акаунт (майже 10 тис. читачів проти 2,7 тисячі у липні 2023-го). Показники — доволі високі як для регіонального медіа і, як бачимо, зростають.

Ютуб-канал мовника зареєстрований у липні 2013 року і нині має понад 39 тисяч підписників (на момент попередньо огляду було 32,5 тисячі). Туди викладають окремо новинні сюжети або інформаційні повідомлення, а також супутні проєкти. Для огляду відібрані 36 інформаційних матеріалів, опублікованих у період із 25 березня по 1 квітня, а також програми, оприлюднені впродовж останніх тижнів.

«Українська команда» й інші доброзичливці

На ютуб-сторінці «Чернівецького променя», як і раніше, можна знайти окремі сюжети з проєкту «Новини міста», які публікують по буднях. Матеріали розміщені зі студійними дикторськими підводками. Знімальні групи вказані у титрах на початку, а також усно представлені наприкінці відео.

У новинах телеканалу презентовано різноманіття тем із життя регіону. Тут розповідають про надзвичайні події (матеріали мають плашки відомств, котрі надали відео), роботу місцевого самоврядування, вшановують полеглих воїнів, а ще чимало говорять про успіхи місцевих спортсменів і волонтерські проєкти. Щодо останніх ситуація не змінилася від липня минулого року, коли мовник був на огляді вперше.

Медійники й нині багато розповідають про допомогу від благодійного фонду «Українська команда», яким керує однопартієць столичного міського голови Віталія Кличка по «УДАРу» Артур Палатний. На ютубі «Чернівецького променя» є сюжети, де йдеться про роботу фонду на Буковині. Нині за період огляду про допомогу від благодійного фонду журналісти зняли шість сюжетів, опублікованих окремо або розміщених у тижневику «Чернівці. Тиждень», куди входять найкращі матеріали за попередні сім днів.

Схема висвітлення роботи волонтерів «Української команди» чернівецькими медійниками не змінюється. Представники фонду відвідують, наприклад, навчальний заклад. Про допомогу звітує волонтерка Олеся Буряк (своєрідне «брендове обличчя» проєкту, яке фігурує майже у кожному відео про фонд), далі за передане дякує представник установи, куди завітали благодійники. Є і винятки: у відео від 1 квітня, де йдеться про передачу «Українською командою» дронів до війська, є пряма мова очільника фонду, соратника Кличка-старшого Артура Палатного.

  Почесний президент фонду Артур Палатний

Під час попереднього огляду контенту «Чернівецького променя» в етері (як і у новинах на сайті медіа) регулярно з’являлися брати Клички: Київський міський голова Віталій і громадський діяч Володимир. Нині жоден персонально у новинах не фігурував. Проте очільник столиці свою згадку таки мав: це було у випуску програми «Чернівці. Тиждень» від 23 березня, там ішлося про те, що місцеві волонтери отримали іменні подяки від Віталія Кличка.

Інша благодійна організація, про яку чернівецькі телевізійники розповідають регулярно — місцевий благодійний фонд «Місто добра». На власному сайті організація позиціюється як «міжнародний центр підтримки жінок і дітей». Співзасновниця центру Марта Левченко регулярно з’являється в етерах «Чернівецького променя», коли журналісти висвітлюють благодійні проєкти організації. У моніторинговий період фонд згадували сім разів, так само у щоденних новинах і підсумковому тижневику.

Знайти очевидні зв’язки засновників «Міста добра» з відомими політиками чи бізнесменами не вдалося. Тож розцінювати матеріали про благодійників як ті, що спрямовані на піар, а не на висвітлення важливих ініціатив, було би неправильно. Відзначимо лише, що співзасновником організації є місцевий підприємець Євген Веретенко, а Марта Левченко, за даними руху «Чесно», у далекому 2010-му балотувалася до Чернівецької міськради від партії «Могутня Україна».

 Співзасновниця «Міста добра» Марта Левченко

Сюжет про всеукраїнську першість із карате «Bukovyna grand prix 2024», оприлюднений 25 березня, містив кілька коментарів голови ГО «Winner», місцевого бізнесмена Гели Кіріа. Хоча він у відео фігурував більше як організатор змагань, аніж як підприємець, котрий прагне немаркованого піару.

У сюжеті про прийдешні вибори у Молдові та відповідні ризики для України у разі обрання того чи іншого кандидата у програмі «Чернівці. Тиждень» від 23 березня промовцем був політтехнолог Руслан Рохов. За даними на сайті того ж таки «Чернівецького променя», чоловік піарив команду нинішнього міського голови Романа Клічука під час місцевих виборів-2020. Пізніше повний виступ Рохова, присвячений соціології напередодні виборів у Молдові, показали у проєкті «Події».

 Політтехнолог Руслан Рохов

Сюжети з помилками та без

Політики у проєктах «Чернівецького променя» фігурували там, де і мали бути. Зокрема, очільник ОВА Руслан Запаранюк у сюжетах від 29 та 30 березня розповідав про ворожі ракети, що летіли в бік Буковини. Тематичний брифінг голови області також опублікували у проєкті «Події» повністю. Заступник голови ОВА Руслан Домніцак також мовив одного разу: його коментар був у згадуваному сюжеті від 25 березня, де йшлося про всеукраїнську першість із карате «Bukovyna grand prix 2024». Міський голова Чернівців Роман Клічук теж з’явився лише одного разу: 3 квітня на сторінці телеканалу опублікували його пресконференцію.

Ще у моніторинговий період на ютубі «Чернівецького променя» публікували сюжети, яким бракувало повноти. Наприклад, 29 березня з’явилося відео під заголовком «У Чернівцях на Воробкевича на найвищому флагштоці майорить розідраний прапор, нардеп Сергій Рудик». Проте відеоряд складався лише з кадрів пошкодженого стихією стяга й не містив жодних коментарів від фахівців комунальних служб чи бодай згаданого політика. 31 березня оприлюднили відео «Група овець-нелегалів із Польщі перетнула кордон України у пошуках пасовиська». Хто його автор, незрозуміло. А от у новині від 29 березня, де йшлося про те, як благодійники зі згаданого фонду «Місто добра» допомагають жінкам, котрі опинилися у складних життєвих умовах, автори подали тільки пряму мову представниці організації. Натомість жодного синхрону жінок, які скористалися послугами фонду, у відео не було.

До решти матеріалів «Чернівецького променя» запитань не виникає. Тож відзначимо і сюжети, що запам’яталися з позитивного боку. Зокрема, описане вище відео про всеукраїнську першість із карате «Bukovyna grand prix 2024», де автори взяли коментарі й в організаторів, і в юних учасників, і у суддів. Ще до якісних сюжетів про благодійність можна віднести майже всі згадки БФ «Місто добра», де розповідалося про допомогу як дітям з інвалідністю чи тяжкими хворобами, так і про опіку над жінками у складних життєвих умовах, а також догляд за безпритульними тваринами.

Інтерв’ю багато не буває

Окрім щоденних новин, на ресурсі «Чернівецького променя», як і раніше, щотижня публікують згадуваний в огляді підсумковий випуск новин «Чернівці. Тиждень», який триває близько пів години. Туди входять сюжети про найважливіші події тижня, що минув. Там також можна зустріти піар афілійованої з Віталієм Кличком «Української команди», про яку ми вже писали.

 

На ютуб-сторінці телеканалу продовжують публікувати випуски проєкту «Історичні діалоги», з назви яких зрозуміло, про що там ідеться. Незмінно веде програму науковець із Чернівецького національного університету. Гості проєкту теж презентують цей виш. У випуску, опублікованому 5 березня, говорили про російську пропаганду, починаючи від часів «холодної війни». 19 березня ведучий і гість знову мовили про епоху протистояння СРСР і США, а 2 квітня темою випуску обрали «Людина і соціум».

 

Є у доробку «Чернівецького променя» і проєкт «Після новин». Ведучі запрошують до студії гостей, із якими говорять на актуальні теми. 22 березня на інтерв’ю завітала очільниця управління освіти Чернівецької міськради. З гостею говорили про булінг у закладах освіти, цифровізацію навчального процесу, юридичну допомогу учням і батькам тощо.

28 березня до студії прийшов керівник навчально-тренінгового центру Буковинського медуніверситету, з яким, зокрема, обговорювали проблеми та розвиток екстреної медицини. 1 квітня про благодійні проєкти звітувала згадувана у цьому огляді співзасновниця  фонду «Місто добра» Марта Левченко.

 

Ще один проєкт із гостем у студії має назву «Інтерв’ю з Аллою Спрінчінат», яка, нагадаємо, є директоркою телеканалу. На гостини до медійниці в основному приходять військові. Зокрема, 8 березня з’явилася розмова з командиром військової частини А7187 Олексієм Павлюком, 18 березня гостем був командир 93 батальйону 107 бригади ТрО Василь Матейчук, а 25 березня ведуча говорила з бійцем 94 батальйону тієї ж бригади Юрієм Богайчуком. Захисники розповідали про те, де зустріли повномасштабне вторгнення, як мотивувалися піти до війська, що робити з мобілізацією тощо.

 

Скриншоти відео: «Чернівецький промінь»/ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1118
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду