Житомирський телеканал «СК1» під час війни: Сухомлин, Пушкаренко та місцеві «слуги»

Житомирський телеканал «СК1» під час війни: Сухомлин, Пушкаренко та місцеві «слуги»

8 Січня 2024
4864

Житомирський телеканал «СК1» під час війни: Сухомлин, Пушкаренко та місцеві «слуги»

4864
У новинах телеканалу продовжують піарити «слуг народу».
Житомирський телеканал «СК1» під час війни: Сухомлин, Пушкаренко та місцеві «слуги»
Житомирський телеканал «СК1» під час війни: Сухомлин, Пушкаренко та місцеві «слуги»

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та зробити свій інформаційний контент кращим.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

 

Серед власників — без змін

Житомирський телеканал «СК1» вже був на огляді «Детектора медіа» на початку 2023 року. Відтоді його власники не змінилися. ТОВ «Медіа-проспект», від якого мовить «СК1», зареєстроване у грудні 2012-го. Телеканал очолює Сергій Козел, а 100% статутного капіталу «Медіа-проспекту» належить Олені Веретельник. Раніше вона володіла активом спільно з бізнесменом і першим заступником Луганської обласної військово-цивільної адміністрації 2015 року Михайлом Пухтаєвичем (51 та 49% відповідно). Та у 2021 році, за даними житомирських медійників, останній від своєї частки позбавився.

Олена Веретельник — дружина голови фракції «Європейської солідарності» у Житомирській облраді Олександра Рабіновича. Який, своєю черглю — давній бізнес-партнер Житомирського міського голови Сергія Сухомлина. Сухомлин у 2015 році був обраний очільником обласного центру від «Блоку Петра Порошенка», а у 2020-му йшов уже від «партії мерів» «Пропозиція».

На сайті «Детектора медіа» є згадки про житомирський телеканал. Зокрема, у червні 2015 року на журналістку «СК1» напав невідомий, вдаривши її по голові. У 2018 році мовник отримав цифрову частоту у своєму регіоні. 2019-го колишній співробітник медіа деякий час працював продюсером Житомирської філії НСТУ. У 2021 році телеканал згадували як той, де активно вживають фемінітиви та надають слово жінкам.

Мовник має не дуже інформативний сайт, сторінку у фейсбуці (120 тисяч читачів) та акаунт в інстаграмі (12,4 тисячі підписників). Ютуб-сторінка житомирського «СК1», з якої ми, як і в решті оглядів, брали контент, створена у лютому 2015 року. Зараз має понад 25 тисяч підписників (трохи менш ніж рік тому їх була 21 тисяча). В описі каналу йдеться: «Найактуальніші новини, гострі теми, цікаві гості, несподівані факти — це "СК1"». На ресурсі у будні публікуються випуски новин, а також окремі сюжети та проєкти. Для огляду переглянуто шість випусків новин, опублікованих у проміжку з 21 по 28 грудня.

 

Міську владу не образимо…

Переглянувши новини житомирського СК1 майже за рік після першого огляду, склалося враження «дежавю». На каналі не змінився не лише формат подачі матеріалу (в цьому немає нічого дивного чи поганого), але і потік немаркованого піару від політиків і підприємців (а от від цього можна було би позбавитися, принаймні позначаючи сюжети як комерційні).

Випуски новин житомирського «СК1», як і раніше, тривають 15–30 хвилин, мають стартову та фінальну заставки, між якими власне йдуть сюжети. У титрах — теми відео та підписи промовців, автори представляються наприкінці кожного матеріалу. Ведучих у студії немає — сюжети йдуть через перебивки.

Але, нагадаємо, майже за рік від першого огляду на житомирському «СК1» не змінилася і ситуація з немаркованим піаром: таких сюжетів, як і раніше, чимало. Одним із тих, хто час від часу фігурує у новинах мовника, є бізнес-партнер чоловіка власниці телеканалу, Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. Нині у моніторинговий період посадовець з’явився у двох із шести випусків. Тобто, як і раніше, міського очільника не тягнуть у сюжети «ритуально», а зазвичай дають слово там, де це доречно.

Проте критики у бік міської влади у сюжетах «СК1» немає. Навіть коли посадовців публічно ганять опоненти, журналісти подають це «лагідно» відносно Сухомлина і компанії. Наприклад, випуск новин від 21 грудня відкрив сюжет про затвердження міського бюджету. Матеріал починався із суперечки людини у військовій формі та, зокрема, Сергія Сухомлина. Судячи зі слів журналістки, обговорювали допомогу війську. Далі у відео було дві прямих мови міського голови, в яких, зокрема, йшлося про те, що Житомир серед міст «відсотково на першому місці по допомозі ЗСУ». Але чому виникла суперечка між чоловіком в однострої та що він хотів донести, виступаючи на сесії, незрозуміло: його коментарів у сюжеті не було.

 Житомирський міський голова Сергій Сухомлин

У наступному випуску (від 22 грудня) був матеріал про те, як представники місцевої влади передали 10 пікапів для роботи мобільних вогневих груп ППО. У своїй прямій мові очільник Житомирської ОВА Віталій Бунечко дякував за допомогу «місту», а Сергій Сухомлин розповідав про допомогу армії.

А от у випуску за 28 грудня був «скандальний» сюжет про те, що через борги забудовника фахівці «Житомиробленерго» вимкнули електропостачання в одному з місцевих житлових комплексів. Починалося відео зі скарг мешканців, а далі була пряма мова заступника Житомирського міського голови Сергія Кондратюка. До якого, повідомила журналістка, обурені містяни і звернулися. Посадовець пояснив, що міська влада оперативно знайшла тимчасового постачальника електроенергії, який допоможе виправити поточну ситуацію. Тобто, міськрада фігурувала у вигляді своєрідної «рятувальниці» громадян. А от позицій забудовника та нинішнього надавача послуг у відео не було.

… політиків і бізнесменів — також

Є серед місцевих надавачів житлово-комунальних послуг і такі, про яких журналісти «СК1» розповідають регулярно і приязно. Наприклад, житомирська філія ТОВ «Газмережі». Її у новинах звітного періоду згадували двічі. У випуску від 22 грудня ішлося про газову мережу у під’їзді місцевої багатоповерхівки, затоплену внаслідок некваліфікованих ремонтних робіт в одній із квартир. У відео відразу ж наголосили, що фахівці «Газмереж» оперативно усунули проблему. Промовцями у сюжеті були речниця та слюсар підприємства. Але не було думки власника квартири, у якій і сталася подія. Хоча, за словами журналістки, на нього «було складено відповідний акт».

У випуску за 27 грудня йшлося вже про професійність співробітників кол-центру «Газмереж». Хоча спершу журналістка розповідала про абстрактний «центр обслуговування клієнтів», не називаючи компанію. Та зрештою глядачі таки дізналися, про кого йдеться. Прямі мови мали клієнтка, менеджерка, начальниця кол-центру та речниця компанії. Сюжет вийшов інформативним, але позначок про рекламу не мав.

Як і у попередній моніторинговий період, цього разу у відео з ознаками комерційного піару знову можна було побачити і чоловіка власниці телеканалу — Олександра Рабіновича. Матеріал вийшов у випуску від 26 грудня і стосувався привітань від «таємного Миколая». В межах акції місцеві бізнесмени, члени «Житомирського бізнес-клубу», серед яких і Рабінович, вітали дітлахів, чиї батьки загинули, захищаючи Україну. При цьому підприємці розповідали не лише про дітей, а і про коштовні подарунки, які передали дітлахам.

 Депутат обласної ради Олександр Рабінович

Автори сюжетів новин на житомирському «СК1» знову згадували й благодійників із фонду BGV, яким володіє співзасновник бренду «АТБ» Геннадій Буткевич. Минулого разу фонди BGV та «Чисті серцем» із нагоди новорічних свят запустили на Житомирщині акцію «Важливий кожен», у рамках якої передавали продуктові набори місцевим жителям поважного віку.

Нині напрям трохи змінився: у моніторинговий період представники фонду BGV провели святковий концерт для дітей загиблих українських захисників. Сюжет про це був у випуску від 27 грудня. У відео фонд Буткевича згадували й у закадровому тексті, й у відеоряді. У прямій мові директорка BGV розповідала про акцію, а родичка дитини-глядачки дякувала благодійникам. Комерційних позначок відео, традиційно для житомирського мовника, не мало.

Подарунки учасникам свята вручав нардеп від «Слуги народу» Арсеній Пушкаренко. Ви точно запам’ятали це прізвище, якщо читали наш попередній огляд контенту «СК1». Тоді парламентаря-благодійника згадали вісім разів за неповних два тижні. Нині кількість згадок була меншою: представник монобільшості фігурував у п’яти матеріалах, незмінно у позитивному сенсі.

Нардеп, зокрема, ініціював проєкт «Діти перемоги» для родин військових, сюжет про який показали у випуску від 25 грудня. У відео фігурували не лише Арсеній Пушкаренко, але і депутат Житомирської облради Ігор Лукашенко, який хвалив згадану ініціативу. Далі нардепа показали у вищезгаданому сюжеті про концерт для дітлахів із подарунками від благодійного фонду BGV. Згодом (у випуску за 28 грудня) парламентар мав навіть пряму мову. Тоді сюжет присвятили передачі місцевим громадам 28 шкільних автобусів, придбаних за кошти з державного та власне бюджетів ТГ.

 Нардеп від «Слуги народу» Арсеній Пушкаренко

Медійний майданчик для «Слуг народу»

Якщо ж «слуга народу» Арсеній Пушкаренко не був присутнім перед камерою «СК1» власною персоною, про нього добрим словом згадували однопартійці місцевого рівня. Адже у шести з семи переглянутих у моніторинговий період випусків новин були відеозвіти представників тієї чи тієї місцевої громади. Об’єднувало промовців те, що всі вони — висуванці партії «Слуга народу».

Свої «хвилини слави» нині мали представники Олевської, Коростишівської, Звягельської, Радомишльської та Бердичівської міськрад, Ємільчинської селищної та Старосілецької сільської рад. У кожному такому сюжеті обранці звітували «за все хороше»: відремонтовані дороги, закуплені шкільні автобуси, допомогу війську тощо. Іноді згадуючи й «добрі ініціативи» Арсенія Пушкаренка. Чому пірнати у такі «теплі ванни» не запрошують представників інших політичних сил, достеменно невідомо. Рекламних маркувань жодне зі вказаних відео не мало.

Нагадаємо, засилля подібних сюжетів спостерігалося і на момент підготовки першого огляду контенту житомирського «СК1». Відтоді, як бачимо, нічого не змінилося.

І про хорошу роботу

Поміж численними матеріалами з ознаками комерційного та політичного піару траплялися і доволі майстерно виконані сюжети, інформативні та водночас динамічні. Наприклад, про те, як учні місцевого 14 ліцею передали військовим безпілотник, або про скарги місцевих зоозахисниць на отруєння собак на місцевому ринку. У ньому журналісти вислухали як жінок, так і керівництво ринку, де сталися події, а також дали пряму мову представниці поліції.

До змістовних матеріалів можна віднести і відеороз’яснення співробітниці місцевого управління Державної податкової служби, де посадовиця детально розповіла про роботу електронних сервісів ДПС. Єдиний мінус: матеріал складався з прямої мови спікерки тривалістю чотири хвилини, що для синхрону в новини забагато.

Не було би претензій і до згаданих вище матеріалів про проєкт «Діти перемоги», акцію «Таємний Миколай» від місцевих бізнесменів і роботу кол-центру житомирської філії «Газмереж». Якби кожен із цих матеріалів мав позначку про комерційне розміщення. Таких, нагадаємо, не було.

Зрештою, журналісти телеканалу «СК1» добре вміють писати та начитувати тексти, оператори — знімати гарний відеоряд, а дизайнери — робити візуально привабливе оформлення. А от чого редакція мовника досі не бажає вчитися — так це маркувати сюжети з відвертим комерційним або політичним піаром. Чому немаркована реклама продовжує складати значну частку новин медіа, залишається загадкою.

Скриншоти відео: телеканал «СК1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4864
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду