Кому належить «хамська дипломатія»? Огляд інформаційних каналів за 20–22 вересня 2023 року

Кому належить «хамська дипломатія»? Огляд інформаційних каналів за 20–22 вересня 2023 року

30 Вересня 2023
6081

Кому належить «хамська дипломатія»? Огляд інформаційних каналів за 20–22 вересня 2023 року

6081
Ганапольський на Прямому захоплюється візитом Зеленського до США, польський політик Кульпа на «FreeДом» нищівно критикує українську владу за зерновий скандал.
Кому належить «хамська дипломатія»? Огляд інформаційних каналів за 20–22 вересня 2023 року
Кому належить «хамська дипломатія»? Огляд інформаційних каналів за 20–22 вересня 2023 року

Наприкінці вересня інформаційні канали обговорювали візит Володимира Зеленського до США, зернову суперечку України та Польщі, ситуацію на фронті. У матеріалах медійників було традиційно спільне: на Прямому та «Еспресо» чинну владу здебільшого критикували, на «FreeДомі» та 24-му — обговорювали нейтрально або ж хвалили.

Хоча не обійшлося й без геть нехарактерних виступів. Наприклад, депутатка від «ЄС» Софія Федина в етері Прямого вказувала на спільну провину України та Польщі в зерновому конфлікті. Натомість польський політик Пьотр Кульпа на державному «FreeДомі» нещадно розкритикував українських можновладців за нібито бажання «збанкрутувати десятки тисяч сімей» фермерів. 

Прямий: візит Зеленського важливий, але є багато «але»

На телеканалі традиційно багато часу присвятили подіям на фронті, а також міжнародній політиці та підтримці України. На час моніторингу саме припав візит президента Зеленського до США, включно з відвідинами засідання Радбезу ООН.  

Постійні гості Прямого — політичні коментатори різного штибу — нині майже втрималися від різкої критики чинної влади. Проте, коментуючи закордонні візити лідера України, не могли втриматися від їдких коментарів або згадок про сумнівне оточення президента.

Періодично в етері опозиційного телеканалу з’являвся нардеп 8-го скликання від «Народного фронту», військовий Ігор Лапін. 20 вересня політик сказав, що критикувати Зеленського у дні важливих міжнародних візитів не буде. І тут же видав промову: «80% громадян України вважає, що саме кадрова політика імені Зеленського і є його основною відповідальністю за корупцію». Додавши, що «це — моя інтерпретація цієї соціології». Ще Лапін бідкався, що через це, мовляв, «терпіння союзників добігає кінця». А також мовив, що в Грузії ініціюють імпічмент президентці Саломе Зурабішвілі. А у нас, мовляв, відповідний закон є, але «голова Верховної Ради має нагнутись раком і цілувати йому (Зеленському. — "ДМ") руки для імпічменту».

Згодом Ігор Лапін уже коментував зернові суперечки України та Польщі. Звісно ж, критикуючи українську сторону. «Наші генії проповідують дипломатію хамства», а українські зернотрейдери — нібито «бариги», які демпінгують ціни на ринку Польщі, міркував екснардеп. Додаючи, що українська влада занадто «газує» на польських партнерів, та і взагалі «не сповна розуму», а ми нині живемо в «офісно-президентській республіці».

Зернову тему коментували й народні депутати від «Європейської солідарності». Олексій Гончаренко критикував українську владу, мовляв, Зеленський у тематичних заявах — «занадто різкий», забуваючи, що «він не на сцені». А от Софія Федина зазначила, що пересваркам стратегічних партнерів «аплодує Путін». Тоді як насправді обидві сторони буцімто неправі. Також Федина додала, що на ситуацію впливають прийдешні вибори Сейму в Польщі й нагадала, що в сильній Україні зацікавлені і її міжнародні партнери.

Софія Федина вважає, що сварки між партнерами лише радують Путіна

Чимало заяв ведучих і гостей телеканалу стосувалися саме міжнародних візитів Володимира Зеленського, побіжно торкаючись його команди, в якій досі фігурують одіозні обличчя. Зокрема, політкоментатор Валерій Димов згадав матеріал від Reuters, присвячений оточенню президента. І додав, що на Банковій «хочуть вибори», адже під час війни «немає пильності партнерів». За кілька днів, коментуючи вже власне виступи Зеленського у США, Димов міркував, що візит ефективний, але потрібно більше конкретики. Бо загалом політкоментатору зовнішня політика Офісу президента виглядає як дворова футбольна тактика «бий-біжи».

Фокусувався на кадровій політиці влади і член наглядової ради Суспільного, політкоментатор Віктор Бобиренко: мовляв, стаття Reuters показує, що «весь Офіс президента — це суцільний зашквар». А до візиту у США Зеленський хоч і підготувався, але хотів «розвести весь світ». Адже його команда має «синдром кварталівців» і хоче пошити в дурні міжнародних партнерів. Та, мовляв, главу нашої держави «Байден за вухо повозить», адже два лідери начебто не дружать.

Ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Григорій Тука говорив, що зустріч Зеленського та Байдена — лише верхівка айсберга, за якою стоїть робота дипломатів. А от щодо українського контрнаступу, інформацію про який начебто хотіли почути представники президента США, — то Байден, певен гість, «і так все знає» через дані розвідки.

Візит Зеленського до США справив враження навіть на його давнього критика Матвія Ганапольського. У розмові з політкоментатором Володимиром Цибульком ведучий сказав, що виступ нашого президента — це «клас». Гість погодився, нагадавши, що натомість маємо «катастрофу з Польщею». Втім, обидва зазначили: російська делегація на тлі української в ООН виглядала жалюгідно.

«Еспресо»: владній команді бракує інтелекту?

На «Еспресо» теж обговорювали стан справ на фронті, міжнародну політику, вітчизняні політичні скандали тощо. До коментування залучали як речників бойових підрозділів, так і політичних коментаторів різного штибу.

Деякі з гостей повторювали тези, сказані до того на Прямому (або навпаки). Зокрема, згадуваний Віктор Бобиренко, коментуючи рішення парламенту відкрити декларації посадовців, сипав «фірмовими» конструкціями. Наприклад, про те, що до Верховної Ради у 2019-му зайшла «група товарищей», які, мовляв, «отримували по 5 тисяч доларів у конвертах». Доказів цьому звинуваченню, що лунає в політичних кулуарах ще з моменту інавгурації нардепів 9-го скликання, Бобиренко не надав.

Традиційно Бобиренко намагався поділити дипломатичні успіхи України на складові. Мовляв, команда Зеленського на дипломатичному полі «працює поганенько», а всі успіхи маємо лише завдяки Україні й українцям. Дійшло і до лукізму. Гість бідкався, що наші дипломати «ходять небритими», «приходить Кулеба у робі й кедах». Мовляв, із такого аж «Польша ржет». Хоча офіційних заяв про зовнішній вигляд представників української делегації західні посадовці не робили.

Віктор Бобиренко критикує українських дипломатів за зовнішність

А от політичний коментатор Євген Магда говорив, що скандал між Україною та Польщею значною мірою обумовлений прийдешніми парламентськими виборами у сусідів. Тоді як наше посольство працює нормально. Ведучий намагався йому заперечити: мовляв, ми сваримося з усіма партнерами, тож чи не є це ознакою браку інтелекту?

Експосол України у США Валерій Чалий говорив, що стосунки з Польщею нормалізуються. А загалом, мовляв, будь-які міжнародні відносини України — це не тільки дії Зеленського та його команди, а й робота профільних інституцій.

Нардеп від «ЄС» Олег Синютка порушував тему можливого позбавлення місцевих громад податку на доходи фізичних осіб. Парламентар каже, що таким чином влада готує «всеукраїнську комерційну годівничку». На його погляд, 70% ПДФО має йти на армію, та й загалом економіка давно мала стати на військові рейки. Згадав Синютка і закон про так званий реєстр олігархів. За словами політика, це «закон проти політичних опонентів» чинної влади.

«FreeДом»: як Україна хоче «збанкрутувати десятки тисяч сімей» польських фермерів

На державному каналі іномовлення «FreeДом» загальна інформаційна картина містила ті ж самі теми. Але тон подачі зазвичай відрізнявся. Звісно ж, про владу тут згадували або нейтрально, або позитивно.

Наприклад, ще один колишній посол України у США Володимир Єльченко, коментуючи закордонні візити Володимира Зеленського, хвалив виступ президента в Радбезі ООН. Мовляв, було коротко, містко та своєчасно, а тепер треба «закріпити успіх».

Журналіст Олексій Мацука на ввімкненні назвав виступ Зеленського «энергичным». Мовляв, президент України «задает мировую дискуссию», а українська дипломатія «делает сверхусилия». Ексочільник Комітету виборців України Ігор Попов, який з’являвся і на «FreeДомі», й на Прямому, сказав, що в Зеленського в ООН було «сильное выступление», а «предложения были конкретными».

Згадували і про російських терористів. Зокрема, дипломат Руслан Осипенко говорив, що Путін шукає шляхів виходу з великої війни, залучивши до посередництва Китай і Туреччину. А один із ведучих Прямого, політолог Пітер Залмаєв сказав, що потенційна передача Україні далекобійних ракет ATACMS — «чувствительное решение для Байдена».

Позитив випромінював нардеп від «Слуги народу» Єгор Чернєв. Він розповідав, що новий міністр оборони Умєров «подхватил задачи Резникова», а Україна будує «коалицию новых возможностей» щодо зброї та розмінування територій. Ведучий запитував гостя про «хамську дипломатію» росіян. Чернєв відповідав, що «мы их переиграли», а відчутні економічно-військові проблеми у Росії почнуться до кінця 2024 року.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вкотре переконував, що затягування війни не вигідне союзникам України. Довга війна — це «эрозия глобального мира».

Посеред лояльних до влади етерів державного мовника стався і шквал критики, коли обговорити зернову суперечку України та Польщі на ввімкнення запросили колишнього польського урядовця Петра Кульпу. Той провадив, що український уряд нічого не зробив для забезпечення експорту власного зерна. Натомість Польща проти надходження збіжжя на її ринок, адже так Україна «может обанкротить несколько десятков тысяч семей фермеров». Кульпа вирішив, що «украинская философия ведет к уничтожению» польського аграрного ринку.

Також польський гість стверджував, що «барыги не имеют национальности», а через корупцію Україна «деградировала». Ведучий Андрій Данилевич намагався захищати українську позицію, але Кульпа гнув своє. Вказуючи, що Україна має бути вдячна Польщі за наявну допомогу.

Україну критикують в ефірі українського іномовлення

24 канал: «Будут сотни F-16»

Телеканал не зрадив своїй «блогерській» подачі. Тому й теми часто коментували політичні блогери різного штибу та різних національностей. Зокрема «хороші росіяни». Діалог Марка Фейгіна з Андрієм Піонтковським, наприклад, розпочався з доволі дивних емоційних проявів правника.

Що ж до змісту дискусії, то, традиційно для промов Піонтковського, в етері панувало відчуття «перемоги». Заокеанський ютубер, коментуючи візит Зеленського до США, певнив, що той «выступил прекрасно», тож невдовзі Сполучені Штати «должны дать все». Мовляв, уже немає передумов для довгої війни, адже «в марте у Украины будут сотни F-16».

Андрій Піонтковський завжди з позитивними прогнозами

Російський опозиціонер Сергій Жирнов говорив, що в Путіна «реальная поддержка — не больше 30–40%». Та й загалом «люди устали от Путина», який «всех разочаровал». Політичний коментатор Михайло Шейтельман казав, що візит Зеленського до США «вызвал новую волну энтузиазма».

Водночас воєнний аналітик Петро Черник міркував, що прийняття України до НАТО в найближчі роки не станеться. І єдиною альтернативою є «ізраїльський сценарій». Політкоментатор Микола Давидюк припускав, що на шляху далекобійних ракет до України стала корупція, бо «казнокради підставляють нашу країну». 

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк запевняв: якщо Росія не програє війну, то «обнулить правила гри» та становитиме небезпеку для всіх. Подоляк додав, що для пришвидшення перемоги потрібен паритет зброї. Та говорив, що «у нас вперше є повноцінна держава», а сучасні українці — «максималісти», які «хочуть швидких рішень». Адже Україна, мовляв, нині «змінює тренди» у світі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6081
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду