Черкаський телеканал «Ільдана» під час війни: до посадовців — з повагою

Черкаський телеканал «Ільдана» під час війни: до посадовців — з повагою

1 Березня 2024
1832

Черкаський телеканал «Ільдана» під час війни: до посадовців — з повагою

1832
Новини мовника охоплюють різні сфери життя Черкащини. Але в етері досі забагато посадовців, а також присутні сюжети з ознаками комерційного просування.
Черкаський телеканал «Ільдана» під час війни: до посадовців — з повагою
Черкаський телеканал «Ільдана» під час війни: до посадовців — з повагою

«Детектор медіа» регулярно моніторить регіональні телеканали України. Наша мета — допомогти читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

До цієї хвилі моніторингу входять телеканали, що мають власне ефірне мовлення. Але з технічних причин ми будемо оцінювати контент, який медіа публікують на своїх ютуб-каналах: не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Попередні огляди читайте тут. Сьогодні повторно оглядаємо матеріали «Ільдани» (Черкаси).

Історія соціального телебачення

ТОВ «Телерадіокомпанія “Ільдана”», за даними YouControl, засноване наприкінці 1997 року. Керує медіа Валентина Душок, а засновником і власником 100% статутного капіталу є місцевий аграрій, нардеп 2-го скликання Петро Душейко.

 Власник телеканалу Петро Душейко

У 2018 році «Ільдана» отримала цифрові частоти в семи містах Черкащини, претендуючи на вісім. Нинішня керівниця каналу Валентина Душок перейшла на телеканал із реформованої місцевої філії Суспільного. Разом із нею на «Ільдані» взялися працювати медійники, які потрапили під скорочення на Черкаській ОДТРК під час реформи. Про здобутки колективу можна почитати на сайті медіа, у розділі «Про нас».

На ютуб-каналі «Ільдани» йдеться, що телекомпанія у Т2 охоплює всю Черкаську область. Окрім згаданих ресурсів, мовник має сторінку у фейсбуці (2,8 тисячі читачів). Та повернімося до ютубу. Канал «Ildana TRK» зареєстрований у липні 2014 року. Зараз він має 19,7 тисячі підписників (станом на кінець 2022 року було 17,5 тисячі). У будні тут викладають випуски новин, а також окремі сюжети з них. Публікують і підсумкові новини тижня. Для моніторингу переглянуто вісім випусків новин за 12–22 лютого, а також підсумкові новини за 10, 17 та 24 лютого.

Новин багато не буває

Візуальне оформлення новинного блоку «Ільдани» не змінилося з моменту попереднього огляду, опублікованого у грудні 2022 року. Більшість контенту на ютуб-каналі так само складають короткі випуски «Новин Черкащини» (тривалістю 15–20 хвилин), а також окремі сюжети з цих випусків. Новини виходять у будні. Подача матеріалу — «класична»: у студії є ведучі, які анонсують основні теми випуску, а далі йдуть дикторські повідомлення або повноцінні сюжети. У титрах кожного матеріалу — тема відео.

Перелік тем, висвітлених черкаськими телевізійниками, широкий. У новинах багато говорять про волонтерство, допомогу Силам оборони (зокрема і від представників місцевої влади, які в «Новинах Черкащини» є частими гостями). Чимало у відео розповідають і про правопорушення або надзвичайні ситуації (такі відео маркуються відповідними плашками або джерело інформації вказують ведучі).

Наповнення новин можна проілюструвати випуском 12 лютого. Тут, зокрема, було про навчання бійців підрозділів протиповітряної оборони; як місцеве підприємство передало оборонцям автобус; як у Черкаському національному університеті (про який далі згадаємо детальніше) збирають кошти на закупівлю системи радіоелектронної боротьби. Ще було про ДТП та грабіж, що сталися в області (матеріали від Головного управління Нацполіції); про перехід однієї з місцевих релігійних громад до Православної церкви України; про змагання юних спортсменів у межах шкільної ліги «Пліч-о-пліч»; статистику захворювання на ковід і навіть про погоду на наступну добу.

Посадовці — часті гості новин

У попередньому огляді ми відзначали, що телеканал «Ільдана» час від часу згадував власників медіа в позитивному контексті. Тоді місцевий аграрій і політик Петро Душейко з’явився в сюжетах двічі: як очільник обласної федерації греко-римської боротьби та як людина, яка підтримує місцевих спортсменів. Сина Петра Душейка Григорія того разу теж згадували в контексті благодійності. У нинішній моніторинговий період обидва в етері не з’являлися, але загалом у сюжетах «Ільдани» час від часу згадувалися як меценати спорту.

Як раніше, не ображають на «Ільдані» представників місцевої влади. У новинах з’являються як представники обласної, так і міської влади, а також, рідше, інших місцевих рад. Найчастіше в новинах фігурує голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець. Цього разу посадовця згадували у п’яти випусках щоденних новин. Найчастіше згадка доповнювалася прямою мовою очільника області.

 Голова Черкаської ОВА Ігор Табурець

Як і минулого разу, згадки Ігоря Табурця були незмінно позитивними. Нині голова Черкаської ОВА, зокрема, розповідав, як влада допомагає забезпечувати підрозділ протиповітряної оборони (12 лютого), підписував меморандум про співпрацю з громадськими установами (15 лютого), відзначав воїнів-учасників операції в Дебальцевому (16 лютого). Ще у новинах «Ільдани» фігурували представники структурних підрозділів ОВА: заступник голови (16 лютого), начальник управління освіти й науки (16 лютого), керівник департаменту агропромислового розвитку (21 лютого).

Посадовці з обласної військової адміністрації зазвичай фігурували там, де і повинні були бути. Наприклад, заступник голови ОВА Олександр Шамрай узяв участь у брифінгу, присвяченому передачі транспорту для сільських шкіл; начальник управління освіти й науки Валерій Данилевський був присутній на підбитті підсумків регіонального етапу конкурсу «Вчитель року»; керівник департаменту агропромрозвитку звітував про програми підтримки місцевих аграріїв. Але тут помітна була інша «особливість» новин за участю посадовців: «паркетні» матеріали, коли сюжет базується на відео і синхронах, набраних у межах одного кабінету. На щастя, в «Новинах Черкащини» таких матеріалів було не багато.

Як і наприкінці 2022 року, коли «Ільдана» вперше була на огляді, не забувають у новинах і міську владу Черкас на чолі з Анатолієм Бондаренком. Нині очільника обласного центру згадали у трьох випусках новин із восьми переглянутих під час моніторингу. Зокрема, він узяв участь у презентації патріотичної листівки, що відбулася на території Черкаського національного університету (14 лютого); у засіданні щодо меж Черкаської територіальної громади (19 лютого); а в матеріалі від 20 лютого Анатолія Бондаренка згадували в контексті допомоги міської влади ЗСУ.

 Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко

Позитивні згадки в контексті допомоги Силам оборони України у «Новинах Черкащини» мали й інші місцеві громади. Зокрема, Шполянська міськрада (20 лютого), Монастирищенська територіальна громада (21 лютого). Піарилися з допомогою війську і представники підприємства «Черкаський автобус», котрі передали автівку представникам Держприкордонслужби. Рекламних маркувань жоден матеріал не мав.

Рівняння на ЧНУ та хто кому директор

Утім, лідером із піару у новинах від «Ільдани» став Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. Виш (здебільшого з прямою мовою ректора) згадували у чотирьох із восьми переглянутих випусків новин (не рахуючи згадок у підсумкових випусках за тиждень). Зокрема, новинарі розповідали, як педагоги та студенти збирають кошти на купівлю для війська засобів радіоелектронної боротьби (12 лютого); у виші презентували патріотичну листівку (14 лютого); там відкрили дитячу ресурсну кімнату (16 лютого); ректор ЧНУ долучився до акції вшанування героїв Небесної сотні (20 лютого).

  Ректор ЧНУ Олександр Черевко

Про плідну співпрацю вишу та медіа свідчить і те, що на сайті Черкаського національного університету є окрема сторінка, де публікують тематичні сюжети телевізійників «Ільдани». Пояснити ділові стосунки сторін можна тим, що вони мають угоду про надання телевізійних послуг. Проте жоден із сюжетів не був позначений як реклама. У новинному тижневику від 10 лютого також піарилися представники НВФ «Урожай» і благодійного фонду «МХП — громаді». Так само без позначок про рекламну співпрацю.

Траплялися в моніторинговий період і технічні помилки. Наприклад, у сюжеті за 15 лютого про підписання меморандуму між ОВА та громадськими установами серед промовців фігурував директор обласного центру зайнятості Олександр Джур. Цього ж дня в матеріалі про гранти від ОЦЗ для підприємців, його директоркою автори сюжету вказали Оксану Щербак. Хоча направду жінка очолює міський центр зайнятості.

Іноді інформації від медійників бракувало повноти. Наприклад, 20 лютого був матеріал про ремонт укриття в місцевому «закладі освіти». Директорка школи розповідала про виконані роботи, але глядачі так і не дізналися, про який саме навчальний заклад ідеться. Тільки додатковий пошук за прізвищем освітянки дозволив визначити, що мова про місцевий колегіум «Берегиня». До речі, про титри жінок: журналісти «Ільдани», як і чимало колег із регіональних медіа, все ще невпевнено вживають фемінітиви.

 

Історії людей цінні для глядача

Як завжди, відзначаємо і якісні сюжети кожного телеканалу. У новинах від «Ільдани» таких вистачало. Наприклад, 14 лютого вийшов змістовний матеріал про роботу центру «Жага життя», де опікуються дітьми та молоддю з інвалідністю. Того ж дня у випуску був і згадуваний вище сюжет про презентацію патріотичної листівки, що відбулася у Черкаському національному університеті. Нагадаємо, запитання до відео виникли лише у контексті маркування реклами, бо за змістом воно вийшло доволі якісним.

19 лютого в етер вийшов об’ємний матеріал про виставку портретів видатних українців, що відкрилася у місцевому художньому музеї. А 22 лютого журналісти доволі вичерпно розповіли глядачам про форум у межах реформи шкільного харчування, що відбувся в Черкасах. У тижневику від 10 лютого був хороший сюжет про безплатну стоматологічну допомогу захисникам, спонсоровану згадуваними вище представниками НВФ «Урожай» і благодійного фонду «МХП — громаді». І тут теж запитання лише до рекламного маркування.

Зрештою, порівняно з попереднім моніторинговим періодом, що припав на грудень 2022 року, контент «Ільдани» зазнав помітних змін на краще. За технічні помилки, яких журналісти припустилися в нинішньому огляді, сварити редакцію не будемо: помилитися, як і виправити помилку, може кожен. Якби ще медійники відповідно маркували всі рекламні відео, запитань не виникало би взагалі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1832
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду