Миколаївський телеканал «МАРТ» під час війни: новини та звіти посадовців

Миколаївський телеканал «МАРТ» під час війни: новини та звіти посадовців

10 Березня 2024
1760

Миколаївський телеканал «МАРТ» під час війни: новини та звіти посадовців

1760
Комунальний мовник Миколаївської міської ради розлого розповідає про життя міста й області, не затягуючи в новини посадовців зайвий раз. Зате супутні проєкти ТРК «МАРТ» — це, зокрема, звіти посадовців різного рівня без критики та незручних запитань.
Миколаївський телеканал «МАРТ» під час війни: новини та звіти посадовців
Миколаївський телеканал «МАРТ» під час війни: новини та звіти посадовців

«Детектор медіа» регулярно моніторить регіональні телеканали України. Наша мета — допомогти читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

До цієї хвилі моніторингу входять телеканали, що мають власне ефірне мовлення. Але з технічних причин ми будемо оцінювати контент, який медіа публікують на своїх ютуб-каналах: не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Попередні огляди читайте тут. Нині на огляді матеріали ТРК «МАРТ» (Миколаїв).

21 рік в етері

За даними YouControl, КП ТРК «МАРТ» засноване в лютому 2003 року. Керівником організації є Віталій Мехеда. Про нього ми вже згадували в огляді місцевого телеканалу «НІС-ТВ», адже пан Мехеда вказаний там як «особа, уповноважена підписувати звітність». На ресурсі «Чесно» є і зовсім трохи даних про політичну діяльність підписанта: у 2006 році він балотувався до Миколаївської міськради. До речі, саме цей орган місцевої влади є засновником і власником 100% статутного фонду КП ТРК «МАРТ».

Миколаївський комунальний мовник не раз фігурував в оглядах «Детектора медіа». Зокрема, в моніторингу дотримання журналістських стандартів у 2017 році «МАРТ» отримав 4,19 бала із шести можливих. Тоді найбільше питань в оглядачів виникло до повноти подання журналістами інформації, а також до дотримання балансу думок. Також було помічено, що журналісти схвально згадували міського голову Миколаєва Олександра Сєнкевича й інших міських посадовців. В аналогічному огляді за 2019 рік показники каналу зросли: «МАРТ» отримав 4,52 бала із шести. А от аналіз дотримання стандартів за 2021 рік показав іншу картину: телеканал отримав 3,57 бала, а найбільше запитань в оглядачів виникло до повноти та достовірності інформації. Помічені були й сюжети з ознаками замовності.

КП ТРК «МАРТ» має сайт, сторінку у фейсбуку (31 тис. читачів) і канал у телеграмі (4 тисячі підписників). Ютуб-канал мовника зареєстрований у лютому 2013 року. Нині на нього підписані 40 тисяч користувачів. Основний контент — випуски новин та окремі сюжети, що публікуються в будні. Також є прямі трансляції заходів у Миколаївській міськраді та деякі супутні проєкти. Для моніторингу переглянуто шість випусків новин за 23 лютого — 1 березня, а також неновинні проєкти.

Змістовні новини й інформація про мера

Випуски новин ТРК «МАРТ» тривають 10–20 хвилин і мають «стандартний телевізійний набір»: стартову заставку, ведучих у студії, анонс головних тем. Знімальні групи представляються в кінці сюжетів. Візуально до новин телеканалу претензій не виникає: оператори знімають професійно, заставки й титри приємні для сприйняття, ведучі в кадрі тримаються впевнено. Відзначимо й те, що редакція прагне залучати глядачів до онлайн-майданчиків. Тому закликає переходити на власний сайт, а також шукати телерадіокомпанію в соцмережах. Із корисних «фішок» випусків новин — таймкоди, натиснувши на які, глядач може перейти безпосередньо до сюжету, що його цікавить.

Журналісти багато розповідають про життя міста й області. Традиційно випуск розпочинається з інформації про ворожі обстріли Миколаївщини, а також сусідньої, частково окупованої Херсонщини. Дізнатися, звідки в медійників інформація, не важко: вони посилаються на джерела самі, а на екранах помітні плашки з позначенням ДСНС, Національної поліції тощо. Сторонньої інформації в новинах «МАРТ» багато: від Держприкордонслужби, ДСНС, ДБР, СБУ, ОВА, міськради. Але вона справді важлива.

Новинарі багато розповідають про життя Миколаєва, зокрема про культурні події, спортивні змагання, а також подають прогноз погоди. У спортивних новинах журналісти часто забувають посилатися на джерела інформації. А де не забувають, то це у відео, пов’язаних із міською радою, яка й володіє телеканалом. Зазвичай у таких матеріалах фігурує миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич. У моніторинговий період міського очільника згадували в чотирьох із шести переглянутих випусків (здебільшого з поданням прямої мови посадовця).

 Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич

Сєнкевич, зокрема, коментував передачу нової техніки «Миколаївводоканалу» (26 лютого), створення майстер-плану міста (28 лютого), збільшення допомоги ЗСУ на сесії міськради (1 березня). Крім того, очільника міста журналісти згадували і в матеріалі напередодні сесії, де йшлося про те, що депутати, власне, і планують спрямувати більше коштів на допомогу війську (29 лютого).

У новинах ТРК «МАРТ» фігурували й інші посадовці Миколаєва. Наприклад, у сюжеті про відкриття центру менторства в Чорноморському національному університеті (28 лютого) подали пряму мову секретаря міськради Дмитра Фалька. Тут же були синхрони й проректорки та ректора вишу. Проте в матеріалі вони фігурували більше як учасники нетривіальної події, аніж як замовники сюжету з немаркованим піаром.

Загалом згадки міської влади в новинах телерадіокомпанії — регулярні й позитивні. Але не «приторні», як це буває в етерах інших комунальних мовників. Тобто посадовці беруть участь у тих подіях, де і мали би бути, а не просто «йшли повз». Щоправда, для піару чиновників у телеканалу є й чимало супутніх проєктів, та про них далі.

А от доволі медійний очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім, який став упізнаваним саме в перші дні повномасштабного вторгнення, з’явився в моніторинговий період у новинах лише одного разу й теж без «притягування за вуха». Це було на форумі «Зроблено в Україні», відповідний сюжет був у випуску за 26 лютого. У випуску наступного дня була пряма мова директорки департаменту соцзахисту ОВА. Як бачимо, в новинах мовника засилля обласних посадовців не помічено.

Ще один момент, притаманний багатьом регіональним телеканалам: несміливе вживання фемінітивів. Тож подекуди жінки тут «модераторки», а подекуди «проректори».

 

Більше зауважень до новинних сюжетів «МАРТ» немає. Чимало з них варті відзначення за якість. Зокрема, дуже змістовними в місцевих журналістів виходили матеріали про культурні події. Як-от про курси української мови при Центральній міській бібліотеці (у випуску від 23 лютого), фотовиставку, присвячену другій річниці повномасштабного вторгнення (27 лютого), акцію в місцевому зоопарку, де небайдужі містяни принесли на перероблення пластикові кришечки (1 березня).

Пізнавальні проєкти та майданчики, щоб виговоритися

Серед неновинних проєктів є доволі інформативні, а є ті, де журналісти просто дають змогу пропіаритися представникам Миколаївської міськради, яка, вкотре нагадаємо, і володіє телеканалом. До останнього типу можна віднести програму «Місто здоров’я». Три останніх переглянутих для огляду випуски виходили на початку кожного року, а йшлося в них про здобутки медичної галузі в році попередньому.

 

Наприклад, 31 березня 2022 року (ймовірно, випуск вийшов пізніше, ніж мав, через повномасштабне вторгнення окупантів) розповідали про медичні «перемоги та досягнення» 2021 року. У відео навели статистику укладених медзакладами Миколаєва договорів із Національною службою здоров’я, розповіли про реконструкцію місцевих лікарень, нове обладнання тощо. Була і пряма мова начальниці міського управління охорони здоров’я Ірини Шамрай. Яка, зокрема, дякувала спонсорам змін у медзакладах Миколаєва.

27 січня 2023 року з’явилися підсумки роботи медичної галузі за 2022-й, а 25 січня цього року опублікували звіт за минулий рік. Формат випусків був схожий на попередні, за винятком факту, на якому наголошували журналісти: нині йшлося про роботу медиків в умовах великої війни. Тут знову була пряма мова Ірини Шамрай «про все хороше». Зрозуміло, що комунальне медіа не може стояти осторонь роботи місцевої ради-власниці та має висвітлювати діяльність структурних підрозділів. Але над формою подачі можна було би попрацювати. Як мінімум, брати у випуски коментарі лікарів чи пацієнтів, а не тільки очільниці профільного управління міськради.

Схожого штибу і проєкт «Діалог», що виходить приблизно раз на два тижні. Туди приходять як посадовці Миколаївської міськради або працівники дотичних установ, так і не пов'язані з нею фахівці. Розмова з гостем відбувається у форматі інтерв’ю.

 

Наприклад, 12 лютого опублікований випуск, гостею якого була фахівчиня КП «Миколаївські парки», з якою говорили про обрізання дерев, оновлення зелених насаджень тощо. 16 лютого у студії був директор комунального монтажно-експлуатаційного підприємства, який доповідав громаді про дорожню розмітку в місті, встановлення знаків, роботу світлофорів і подібні профільні теми. А от 1 березня гостем програми став новий начальник Головного управління нацполіції області, тож і теми для розмови були відповідні: проблеми відомства, плани на майбутнє тощо.

Коли в міській раді або ОВА трапляються сесії або брифінги, журналісти ТРК «МАРТ» не вигадують велосипед і ведуть прямі трансляції заходів. Вони доступні на ютубі мовника в розділі «Наживо» й у переліку опублікованих відео. Про такі події медійники зазвичай розповідають і в тематичних сюжетах новин.

 

У моніторинговий період на ютуб-каналі «МАРТ» опублікований і фільм-спогад про перші дні повномасштабного вторгнення, коли Миколаїв опинився під щільними обстрілами окупантів. Як усе починалося, розповідали очільник ОВА Кім, міський голова Сенкевич, генерал Марченко, представники патрульної поліції, волонтери тощо. Відео було динамічним і глядачам, вочевидь, сподобалося, судячи з кількості переглядів на ютубі.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1760
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду