Телеканал «Одеса. Live» під час війни: київський відгомін «мураєвщини»

Телеканал «Одеса. Live» під час війни: київський відгомін «мураєвщини»

30 Листопада 2023
4821

Телеканал «Одеса. Live» під час війни: київський відгомін «мураєвщини»

4821
Журналісти одеської редакції роблять непогані «живі» сюжети. А от до київської студії регулярно ходять коментатори, які раніше «жили» на каналах Мураєва та Медведчука.
Телеканал «Одеса. Live» під час війни: київський відгомін «мураєвщини»
Телеканал «Одеса. Live» під час війни: київський відгомін «мураєвщини»

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

Міжнародна мережа живих ввімкнень

За даними YouControl, засновниками ТОВ «Медіамережі», посилання на яке є в розділі «Структура власності» на сайті мовника, є Ганна Ковальова (маючи частку 89%) та акціонерне товариство з довгою назвою «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Фенікс”» (11%). Існує і ТОВ «Медіамережі. Одеса», перелік і частки засновників якого повністю подібні до першої компанії. На сайті Нацради з питань телебачення та радіомовлення йдеться, що першу ліцензію на мовлення ТОВ «Медіамережі» отримало ще у 2012 році. А от «лайвова» історія (коли мовник отримав логотип «Kyivlive»), за даними ресурсу, розпочалася в березні 2021-го. Головним редактором одеського підрозділу нині вказано Віктора Бабаєнка.

Влітку минулого року на сайті дистрибутора супутникового телебачення Viasat з’явилося повідомлення про те, що телеканал «Kyiv. Live» припиняє мовлення до завершення бойових дій в Україні. Але на ютуб-каналі «Новини. Live» — основному інформаційному майданчику «Медіамереж» — і нині регулярно виходять випуски новин і проєктів наживо. Акцент на тому, що сьогодні «Новини. Live» поширюють контент саме на ютуб-платформі, влітку 2023 року робила і власниця активів Ганна Ковальова. «У нас є амбіції відновити телемовлення. Але поки в мене не буде розуміння, скільки це коштуватиме та де я шукатиму ці інвестиції, це закрите питання», — говорила тоді співрозмовниця в інтерв’ю «Детектору медіа».

«"Новини.Live" — інформаційний портал для тих, хто бажає першим отримувати ексклюзивну інформацію про події в Україні та світі», — ідеться на сайті медіа. Якщо вірити сторінці, видання має осередки в Києві, Одесі, Харкові, Львові, а також міжнародну редакцію. До складу останньої входять медійники, як-от колишній власкор «Інтера» в Ізраїлі Сергій Ауслендер. Трохи далі ми згадаємо ще одне відоме в медіапросторі обличчя ведучої, до якої, як і до її гостей, у цьому огляді найбільше запитань.

«Одеса. Live», який нині потрапив до моніторингу «Детектора медіа», зараз не веде ефірного мовлення. Телеканал має спільний з іншими регіональними редакціями сайт, а також власні сторінку у фейсбуці (майже 10 тисяч читачів), яка чомусь не оновлюється вже півтора року, та телеграм-канал (майже 5 тисяч підписників). Ютуб-канал мовника, звідки традиційно беремо контент для огляду, створений у лютому 2021 року, має 185 тисяч підписників (доволі потужно як для регіонального медіа) та періодично публікує живі ввімкнення місцевих кореспондентів, а також трансляції етерів із київської студії.

До речі, ютуб-канал київського представництва «Новин. Live» створений тоді ж, коли й регіональний «побратим», але має аж 1,7 млн підписників. Для порівняння: канал «1+1» на ютубі створений у далекому 2009-му і нині має 3,4 млн підписників.

Для моніторингу переглянуті опубліковані на ютубі «Одеса. Live» із 8 по 24 листопада 10 ввімкнень місцевих журналістів, а також чотири етери проєкту «Вечір. Live», що виходить у київській студії і зберігається в розділі «Наживо» на ютуб-майданчику одеської редакції. Враження від цього контенту — діаметрально протилежні.

Одеса: детальні ввімкнення та балакучі блогери

Представники одеської редакції, як і колеги з інших регіонів, найчастіше практикують live-формат, коли журналістки (в період огляду в кадрі бували лише жінки), ввімкнувшись наживо з місця подій, розповідають про ситуацію або спілкуються з гостями. Ще на ютуб-каналі «Одеса. Live» публікують відео від підрозділів Сил оборони, ДСНС, Нацполіції тощо. Іноді з логотипами, іноді без, але з описом на кшталт «ЗСУ показали…».

Теми для висвітлення беруть різноманітні. Наприклад, 8 листопада журналістка Олена Бакума (ім’я медійниці можна було дізнатися з титру) пішла на місцевий Привоз, щоби попитати продавців, скільки коштують овочі, м’ясо, риба та навіть ікра. «Ціни почали рости», — сказала на старті матеріалу репортерка, але не подала бекґраунду новини: скільки певний продукт коштував раніше, чому ціни на нього зросли тощо. Така інформація не завадила би глядачеві, особливо немісцевому.

 

На запитання журналістки відповідали продавці. Вони не лише називали поточну ціну того, що продають, але й ділилися просто таки «інсайдами» ринку. Зокрема, одна з жінок сказала, що синю, або так звану ялтинську цибулю і досі возять із Криму. Журналістка почутому здивувалася, але уточнювати, як товар потрапив з окупованої території на неокуповану, не стала. З позитивного — у відеоряді використали кадри, виграшні незалежно від теми.

 

Наприкінці ввімкнення Олена Бакума ще й натрапила на місцеву блогерку, яка продавала на Привозі ікру та рибу й дуже багато і барвисто розповідала не лише про товар, але і про прийдешню перемогу України. Вийшло колоритно, але трохи затягнуто.

10 листопада та сама журналістка відвідала виробництво одного з виноробних заводів Одещини. Вона поспілкувалася з працівниками підприємства, які детально розповіли про технологічний процес, подальші плани та нинішні труднощі. Було цікаво й пізнавально, якби не одне «але». Менеджерка компанії назвала саме підприємство («Вінтрест») і торгову марку, під якою продукція реалізується. При цьому рекламних позначок сюжет не мав.

Говорили також на соціально значущі теми. Зокрема, 12 листопада був сюжет про мітинг дружин військовослужбовців, які вимагають у влади подбати про демобілізацію тих, хто майже два роки на фронті. У відео подали пряму мову учасниці зібрання, але не завадила би додаткова інформація, що акція проходить по всій Україні й відбувається періодично.

14 листопада Олена Бакума пішла до Одеського будинку вчених, який улітку цього року постраждав від російського ракетного обстрілу. Директорка закладу детально розповіла про завдані збитки, ремонтні роботи, показала цінні експонати. Матеріал вийшов цікавим і водночас не затягнутим.

Ще на ютуб-каналі «Одеса. Live» публікували уривки з брифінгу очільника Міндовкілля Руслана Стрільця, який приїхав розповісти про будівництво сміттєпереробних заводів в області, або ж просто відео без коментарів під титром «Чим живе Одеса?», де була нарізка кадрів, знятих на вулицях міста.

23 листопада вийшло відео, на якому нардеп Данило Гетманцев відеозв’язком коментував проголосовані в парламенті «зернові» законопроєкти, покликані зупинити нелегальну торгівлю збіжжям. Гість пояснив лише основні нюанси документів, але матеріал так і просився бути ґрунтовнішим.

Були й проблеми з дотриманням балансу думок. Зокрема, у відео від 24 листопада, де йшлося про те, що чоловіків, котрі бажають відвідати Молдову, не пропускають представники ТЦК на одному з контрольно-пропускних пунктів області. На захист охочих перетнути кордон став місцевий адвокат. Він розповів, що представники терцентрів комплектації перевищують повноваження та подекуди вчиняють протизаконні дії. Що про це думають самі «військкоми», невідомо: їхня точка зору у відео не звучала.

Загалом, попри вказані нюанси, ввімкнення місцевих журналістів виглядають нормально: ведучі не губляться в кадрі, підбирають актуальні теми. Візуальне оформлення титрів та операторська робота теж не викликають нарікань.

Київ: привиди «мураєвщини» у студії «Вечір. Live»

А от про проєкт «Вечір. Live», що виходить в етер у київській студії мережі й доступний у розділі «Наживо» на ютубі «Одеса. Live», багато хорошого не скажеш. Хоча програма має гарне візуальне оформлення і досвідчену ведучу. Спершу якраз про неї. З гостями спілкується Лана Шевчук, котра має за плечима воістину потужний медіадосвід. Вона встигла попрацювати на «UA: Першому» та Прямому, згодом перейшла на NewsOne, а ближче до повномасштабного вторгнення була співведучою проєкту «П’ятниця. Вечір» на каналі «Наш», що тоді належав проросійському політику Євгенію Мураєву.

 Лана Шевчук та Євгеній Мураєв (скриншот одного з випусків проєктів телеканалу «Наш»)

Неважко здогадатися, який порядок денний просувала пані Шевчук на останніх двох телеканалах із переліку. Зокрема, на NewsOne у січні 2021-го ведуча цитувала слова бойовиків-колаборантів з окупованих частин Донеччини та Луганщини. На каналі «Наш» (який «прославився» ввімкненням луганського бойовика Родіона Мірошника) Лана Шевчук продовжила провадити проросійські наративи. А коли медіа зазнало санкцій від РНБО, розповідала глядачам про «масове вбивство електорату Зеленського» та «підкормку маргіналів».

У проєкті «Вечір. Live» Лана Шевчук не озвучує проросійські тези так прямолінійно, як робила це до великої війни. Втім, залюбки дає говорити про це гостям — колишнім завсідникам тих-таки телеканалів «Наш», NewsOne, 112.

 

Судіть самі: за останні два тижні у проєктах, збережених у розділі «Наживо» на ютубі «Одеса. Live», регулярно з’являлися політичні коментатори Руслан Бортник, Вадим Карасьов, Дмитро Співак, Андрій Єрмолаєв. Раніше тут бували не менш одіозні Кость Бондаренко, Дмитро Корнейчук та інші. Усі вони — співучасники російської пропаганди в Україні.

Цікаво, що на ютуб-каналі київської редакції в розділі трансляцій наживо, окрім згаданих коментаторів, з’являлися, наприклад, очільниця Національного музею Голодомору Леся Гасиджак чи експосол США в Україні Джон Гербст. Але в тематичному списку відтворення на ютуб-каналі «Одеса. Live» чомусь концентруються тільки проросійські політкоментатори зі студії «Вечір. Live» — фігуранти бази псевдосоціологів.

 Гості проєкту «Вечір. Live»

До кожного з гостей, попри сумнівну репутацію, ведуча ставиться з демонстративною повагою. Наприклад, Руслана Бортника назвала «одним із найкращих аналітиків в українському сегменті», а Дмитра Співака — «неймовірним» (хоча у другому випадку Шевчук, можливо, просто не договорила).

Перемогти чи «виграти мир»

Телеведуча більше не заперечує з гостями російську агресію та не розповідає, що Україна порушує якісь угоди (як вони це робили до повномасштабного вторгнення). Та сьогодні у проєкті глядачам намагаються «продати» нову ідею. Мовляв, воєнна перемога України неможлива в принципі, підтримка партнерів неминуче зійде до мінімуму, тож основне завдання, як його сформулював Вадим Карасьов, — «выиграть мир». Фактично заморозивши бойові дії на лінії зіткнення.

Етер із Карасьовим, опублікований на ресурсі 19 листопада, в цьому плані найбільш показовий. Політичний коментатор, який раніше майже не виходив зі студій каналів Медведчука та Мураєва, нині — частий гість цього медіа. Але до великого вторгнення проросійська риторика Карасьова виглядала навіть слабшою, ніж та, що він провадить на етерах «Вечір. Live». Російською мовою гість бідкався, що в Україні є «ограничение плюрализма мнений», «диктатура большинства» та зневага до прав нацменшин (образившись на слова спікера парламенту Стефанчука).

Цитуючи Лану Шевчук, вони з Карасьовим «розхитували човен протистояння між Банковою та головнокомандувачем». Хоча про ймовірний конфлікт відомо лише з дописів опозиційних політиків і незрозумілих закидів представниці монобільшості Мар’яни Безуглої, учасники етеру обмінювалися власними версіями. Зокрема, що з головкома «готовят лидера оппозиции». Але де його програма та чи не забагато авансів Залужному, вів далі політолог. Самі вигадали політичну кар’єру, самі поставили до неї запитання.

  Вадим Карасьов та Лана Шевчук

Були й украй цікаві діалоги ведучої та гостя. Зокрема, політолог твердив:

Сейчас территории Запорожья, Херсонской области и ДНР/ЛНР — это территория России!

— За конституцією їхньою?

— Нет, она оккупирована. Тогда была полуоккупирована.

Нам хочуть навіяти «перемогу», вів далі Карасьов. Натомість треба «замораживать конфликт» і «выигрывать мир». Адже свого часу Іран та Ірак, зазнавши шалених втрат у війні, мовляв, «просто перестали стрелять». Зупинку й заморожування війни провидець Вадим Карасьов прогнозує вже наступного року.

Показовими були й діалоги ведучої та політкоментатора Руслана Бортника. Гість, зокрема, казав, що у третій Майдан не вірить. Мовляв, Зеленський, як і його попередники, втрачаючи рейтинг, намагається зміщувати акценти на військових і можливі заколоти. Потім Бортник додав, що, в принципі, є «противником будь-яких майданів». Ще просував ідею проведення виборів, без яких в Україні, на погляд Бортника, почнуться незворотні процеси.

Гість «вангував» зменшення допомоги від західних партнерів, а далі разом із ведучою збиткувався з допису парламентарки Наталії Піпи, котра повідомила про кримінальне провадження щодо ексрадника голови ОП Олексія Арестовича. «Вона коверкає слова, як дитина», — бідкалася Шевчук, свідомо зміщуючи акценти із суті публікації.

Можна згадати й розмову Лани Шевчук із Дмитром Співаком, який, коментуючи заяву мовного омбудсмана Тараса Кременя про російськомовних українців, назвав позицію посадовця «гуманитарным мракобесием» та «омерзительными вещами». Навіщо телеканалу, журналісти якого роблять непогані репортажі з життя Одеси, постійно тягти в ефір столичну «мураєвщину», залишається загадкою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4821
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду