Телекомпанія «Київ» під час війни: багато спікерів, є й специфічні

Телекомпанія «Київ» під час війни: багато спікерів, є й специфічні

28 Серпня 2023
5660

Телекомпанія «Київ» під час війни: багато спікерів, є й специфічні

5660
Телеканал працює у форматі телемарафону онлайн, із ввімкненням численних гостей. Враховуючи приналежність до Київської міськради, Віталій Кличко в матеріалах «Києва» очікувано постає в позитивному образі «міцного господарника», а до коментування подій медійники залучають критиків центральної влади, з якою у столичного голови конфлікт.
Телекомпанія «Київ» під час війни: багато спікерів, є й специфічні
Телекомпанія «Київ» під час війни: багато спікерів, є й специфічні

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

Історія комунальної телекомпанії

За даними YouControl, комунальне підприємство Київської міськради «Телеканал "Київ"» зареєстровано в серпні 1997 року. Днем заснування ЗМІ на їхньому сайті вказане 21 серпня 1995 року. Керівником, так само бачимо на сайті, є Юрій Лященко, який також є власником істотної участі в ТОВ «Пілот-Медіа», «Пілот-Радіо» та ТОВ «Селтон Кріейтів Солюшнз». Кінцевим бенефіціарним власником ТК «Київ» є столичний очільник Віталій Кличко, який час від часу позитивно фігурує в матеріалах журналістів.

На сайті ЗМІ йдеться: «Телеканал "Київ" — сучасний мовник європейської столиці. Ми завжди знаємо першими, що, де і коли відбувається в Києві. Телекомпанія належить Громаді міста та підзвітна їй, є єдиним незалежним від олігархічного впливу місцевим джерелом інформації. Ми працюємо щодня в 15-годинному новинному форматі наживо та вважаємо своєю місією висвітлення 365/24/7 всіх найважливіших локальних, гіперлокальних, регіональних, національних та глобальних, будь-яких подій, якщо вони цікавлять киян.

Глядачі телеканалу — жителі Києва та інших міст України, які ведуть динамічний спосіб життя, цікавляться подіями столиці, хочуть вчасно знати головну інформацію, яка стосується їхнього життя та життя міста».

У матеріалах «Детектора медіа» згадки телеканалу трапляються час від часу. Наприклад, у липні 2020-го телекомпанія запустила інформаційний портал «Kyiv Media». «Створення єдиної мультимедійної платформи, яка на базі сайту об’єднує телеканал та радіостанцію — це ще один етап реформування муніципальних мовників. <…> У наших найближчих планах налаштувати роботу інформаційних редакцій телеканалу, радіостанції та сайту таким чином, щоб при підготовці новин вони взаємодіяли між собою», — говорив тоді керівник медіа Юрій Лященко.

Наприкінці 2020 року пресслужба ТК «Київ» повідомляла, що ЗМІ готується до НD-мовлення та проводить технічну модернізацію вартістю 27 млн грн. Тоді канал змінив офісне приміщення та придбав чимало новітнього телевізійного обладнання.

Нещодавно, за повідомленням на сайті телекомпанії, «Київ» був визнаний найкращим регіональним мовником та отримав премію «Big Data Awards». «Як тільки збільшується кількість цікавої для аудиторії інформації — відповідно зростає його популярність серед глядачів. За останній рік телеканал "Київ" здобув таку глядацьку аудиторію саме завдяки тому, що надавав інформацію, яка є життєво необхідною для глядачів, починаючи від розміщення бомбосховищ і закінчуючи графіками відключення електроенергії», — коментував подію засновник премії Сергій Бойко.

Окрім вищезгаданого, доволі інформативного сайта, медіа має окремі сторінки порталу «Kyiv Media», радіо «Київ FM», а також сторінку у фейсбуку (90 тисяч читачів), канал у телеграмі (майже 4 тисячі), акаунт у твітері (35 тисяч читачів). Але найбільша наша увага, крім онлайн-трансляції на сайті, прикута до ютуб-сторінки ТК «Київ». Вона створена в червні 2013 року та нині має аж 377 тисяч підписників.

У розділі «Наживо» раніше викладали етери телеканалу поденно. Але останні такі відео датуються квітнем цього року. Тому для моніторингу переглянуті численні уривки етерів та окремі сюжети, розміщені на ютуб-каналі з 14 по 23 серпня.

Жива картинка та численні проєкти

Телевізійний контент «Києва» — на кілька голів вищий за те, що виробляють колеги з інших регіональних мовників. Завдяки сучасній апаратурі та студіям медійники мають можливість вести повноцінний телемарафон із прямими ввімкненнями, новинами, запрошенням різноманітних спікерів.

Судячи із сайта телекомпанії, у трансляціях є свої блоки: «Київ. Ранок / День / Вечір», «Київ. Головне» та «Час за Києвом». Тому контенту в цього регіонального мовника, порівняно з колегами, значно більше. Що, звісно ж, для глядачів тільки у «плюс».

У новинах і на ввімкненнях промовців медійники багато й детально обговорюють поточні події. Журналісти наживо вмикаються з місць подій, що додає відео динамічності. Немає запитань і до візуального оформлення каналу: помітно, що і над титрами, і над заставками працювали фахівці.

Деталізувати, про що говорять медійники ТК «Київ», немає сенсу. В етері телеканалу порушують усі важливі теми сьогодення, від військових до фінансових. Наприклад, на День прапора телеканал показував урочисте підняття стяга (звісно ж, біля будівлі КМДА), новини з середмістя Києва тощо.

Ще є цікаві телевізійні проєкти. Наприклад, «Перемикай на українську», де ведуча розповідає глядачам про нюанси державної мови. Дуже корисно. Є тут і непритаманні регіональним мовникам сьогодення прогнози погоди.

Кличко громаду в образу не дасть

Але не забуваймо, що канал належить Київській міськраді. Тож достатньо прописати прізвище столичного очільника в пошуку ютуб-сторінки, щоби зрозуміти: Віталій Кличко тут — частий гість. Міський голова то вітає громаду з Днем Незалежності, то передає допомогу фронту, то коментує нагальні події у столиці. Критичних матеріалів у бік київської влади в моніторинговий період не помічено.

Крім того, враховуючи давній конфлікт між очільником столиці та центральною владою України, до коментування тем часто запрошують коментаторів із пулу Петра Порошенка. Яким критикувати Зеленського та компанію тільки дай привід. У моніторинговий період в етері, зокрема, з’являвся генерал-майор Сергій Кривонос, основна роль якого на всіх майданчиках — нищівно критикувати чинну владу.

14 серпня від військового дісталося й Володимиру Зеленському особисто («постійно ухилявся від служби в армії»), і владній команді загалом (рішення про звільнення очільників всіх обласних ТЦК і СП спікер назвав «популізмом»).

Того ж дня в етері з’явився радник Віталія Кличка Дмитро Білоцерковець. Який, коментуючи знесення у столиці старовинного будинку, наголошував, що все сталося через слабке законодавство щодо захисту культурної спадщини. Ще дорікнув Кабміну за корупцію. Але забудувати ділянку міська влада, мовляв, не дозволить. Принагідно відзначимо, що різко критичні до влади промовці не домінують в етерах, а з’являються час від часу.

Запрошують на ввімкнення й критиків влади, не пов’язаних із пулом Порошенка й Кличка. Наприклад, 15 серпня в етер покликали волонтерку Марію Берлінську (довкола якої нині розгорівся скандал через влучання російської ракети в середмістя Чернігова). Промовиця скаржилася, що нині Міноборони перетворилося на «міністерство поразки», а його керманичу Олексію Рєзнікову давно час знайти заміну. Подекуди критичні до представників чинної влади й ведучі у студіях. Про те, з ким «дружать» місцеві медійники, свідчить і стартова сторінка радіо «Київ FM».

Разом із тим, до коментування нагальних тем запрошують і представників чинної влади. У моніторинговий період в етері з’являлися нардепи Федір Веніславський, Олег Дунда та інші.

Є в етерах і річ, без якої точно можна обійтися. Це астрологічний прогноз, який зазвичай не має нічого спільного з реальною наукою. До слова, ТК «Київ» — один із небагатьох оглянутих нами регіональних мовників, де є рубрика такого штибу.

Загалом дуже критикувати телевізійний продукт ТК «Київ» немає за що. Адже вони доволі ґрунтовно висвітлюють інформаційну картину дня. Та й сподіватися на те, що канал менше піаритиме Віталія Кличка та компанію, не доводиться. А от від гороскопів точно можна відмовитися. Та й в етер краще би кликати промовців, які практикують конструктивну критику, а не критиканство.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5660
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду