Телеканал «Новий Чернігів» під час великої війни: відчепіться, міська влада впорається сама

Телеканал «Новий Чернігів» під час великої війни: відчепіться, міська влада впорається сама

6 Квітня 2023
3153

Телеканал «Новий Чернігів» під час великої війни: відчепіться, міська влада впорається сама

3153
Комунальне медіа детально розповідає про роботу влади Чернігова та структурних підрозділів міськради. Але робить це компліментарно, не даючи висловитися опонентам.
Телеканал «Новий Чернігів» під час великої війни: відчепіться, міська влада впорається сама
Телеканал «Новий Чернігів» під час великої війни: відчепіться, міська влада впорається сама

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин регіональних телеканалів. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Ми вже оглянули контент телеканалів «Погляд» (Буча, Київщина), CTV (Житомир), «КТМ» (Олександрія, Кіровоградщина), Korosten TV (Коростень, Житомирщина), «Крокус» (Біла Церква, Київщина), Like TV (Шепетівка, Хмельниччина), «ВІККА» та «Ільдана» (Черкаси), «ТБ Ізмаїл» (Одещина), «Віта ТБ» (Вінниця), «ТІМ» (Прилуки, Чернігівщина), «Відікон» (Суми), «Бориспіль» (Київщина), «Вітер» (Кропивницький), «Кам’янець-Подільський» (Хмельниччина), «СК1» (Житомир), «Сміла ТВ» (Черкащина), «Перший Подільський» (Хмельницький). Цього разу мова про телеканал «Новий Чернігів». 

Комунальне медіа з давньою історією

За даними сайту YouControl, телерадіоагентство «Новий Чернігів» є комунальним медіа Чернігівської міськради й зареєстроване ще у грудні 1994 року. Першу ліцензію на мовлення, за даними сайта Нацради з питань телебачення та радіомовлення, ТРА «Новий Чернігів» отримало восени 2001 року. Генеральна директорка телеканалу — Наталія Левочко, яка також є ведучою окремих проєктів, а головною редакторкою працює Ірина Садчикова. 

Про себе на власному сайті чернігівські телевізійники пишуть так: «Телеканал “Новий Чернігів” продовжує працювати в умовах російсько-української війни. З перших обстрілів мирного Чернігова ми фіксуємо злочини проти людяності, які чинять рашисти у нашому місті, розповідаємо про героїчну стійкість і мужність наших земляків. Ми співпрацюємо з суспільним мовником та долучилися до Всеукраїнського телемарафону провідних вітчизняних телеканалів, який триває з першого дня війни. Наші телеоператори, журналісти і відеоінженери ведуть хроніку воєнного Чернігова: розповідають про масштаби руйнування інфраструктури міста, цивільних об’єктів, житлових масивів, про інші жертви війни. Аби весь світ дізнався правду».

Колектив «Нового Чернігова» справді тримає руку на пульсі життя понівеченого окупантами обласного центру. Про роботу під час часткової окупації Чернігівщини та обстрілів обласного центру медійники розповідали колегам, а в червні минулого року «Новий Чернігів» отримав за це відзнаку від Нацради. Телеканал має сайт, на якому можна дізнатися навіть про зарплатню керівництва до повномасштабної війни, а також фейсбук-сторінку (66 тисяч підписників), інстаграм-акаунт (трохи менше 11 тис.), телеграм-канал (1600 підписників) та ютуб-сторінку.

Ютуб-канал створений у серпні 2013 року й нині має 31,8 тис. підписників. Відео на ресурс завантажують найчастіше у вигляді окремих новинних сюжетів, а також телепрограм. Для моніторингу переглянуто 36 сюжетів новин, що вийшли з 20 по 30 березня, а також супутні проєкти.  

Пристрасті довкола голови

Перед оглядом контенту «Нового Чернігова» варто згадати історію тутешнього міського голови Владислава Атрошенка, якого на рік відсторонили від займаної посади начебто через нецільове використання службового транспорту. Сам Атрошенко називав справу «помстою Офісу президента» за небажання співпрацювати (у 2015-му міського голову Чернігова було обрано від Блоку Петра Порошенка, у 2020-му — від партії «Рідний дім»). Виконувачем обов'язків очільника Чернігова нині є секретар міськради, так само висуванець «Рідного краю» Олександр Ломако. Партія, до слова, має найбільшу фракцію в Чернігівській міськраді (26 із 42 обранців).

Тому й не дивно, що комунальний телеканал «Новий Чернігів» про міську владу — або добре, або ніяк. Здебільшого добре, особливо про Олександра Ломака: у новинах та проєктах із 20 по 30 березня чоловіка згадували 12 разів. Позитивні згадки здебільшого супроводжувалися ще й прямою мовою посадовця. Ломако з'являється в етері «Нового Чернігова» як господарник, який вправно дбає про рідне місто і не потребує втручання центральної влади. 

В. о. міського голови Чернігова Олександр Ломако

Хоча в лютому нинішнього року в Чернігові створено міську військову адміністрацію, яку очолює полковник ЗСУ Дмитро Брижинський, його в моніторинговий період журналісти комунального медіа згадали лише один раз. Та і то як своєрідного антагоніста Олександра Ломака.

До слова, й інші комунальні медіа, матеріали яких ми оглядали раніше, активно піарять своїх керівників.

Керуєш медіа — маєш рацію

Олександр Ломако в сюжетах новин рідного каналу постає, зокрема, як міцний господарник. Наприклад, тримає на контролі стихійну торгівлю в місті, адже прагне «не допустити перетворення Чернігова на райцентр 90-х років»; разом із послом Німеччини Анкою Фельдгузен контролює забезпечення модульним житлом містян, постраждалих від дій окупантів; вітає чернігівців із 400-літтям від здобуття містом Магдебурзького права; відзначає бійців 119-ї бригади тероборони, котрі боронили місто та область під час російської навали.  

Виходячи з новин ТРА «Новий Чернігів», в.о. міського голови є ще й активним поборником розвитку місцевого самоврядування та противником тиску на нього з боку центральної влади чи правоохоронних органів. Зокрема, в сюжеті від 20 березня про прийдешню сесію міської ради посадовець бідкається, що засідання намагалися зірвати правоохоронці, котрі прибули до міського будинку культури начебто через замінування, а потому провели там обшук «за командою згори». У сюжеті Ломако запитує в керівництва Нацполіції, чи не соромно їм під час бойових дій «кошмарити» окремих депутатів міськради, аби зірвати сесію? Очільниця міського палацу культури Ірина Должикова, як і Ломако, балотувалася від партії «Рідний дім».

У відео, опублікованому наступного дня, розбір ситуації з обшуком палацу культури триває. Авторка сюжету каже, що правоохоронці «забрали все, що було в укритті на випадок тривоги, включно з водою, дитячим харчуванням і підгузками […] без жодних документів на обшук». При цьому журналістка посилається на заступницю директора закладу Олену Іваненко, яка теж говорить у сюжеті. В. о. міського голови додає, що це був «ганебний для силовиків обшук». Не забув Ломако побіжно згадати і про те, що очільника Чернігова Атрошенка «незаконно відсторонили». 

Що ж про викрадення підгузків та інші звинувачення думають у Нацполіції? Невідомо, адже ні в першому, ні у другому сюжеті позиція правоохоронців не озвучена. Матеріалам явно бракує балансу думок.

30 березня на ютуб-сторінці ТРА «Новий Чернігів» з'явилися сюжети, критичні вже до опонентів Олександра Ломака та його однопартійців у міській раді. Відео розповідали про блокування засідання сесії через начебто замінування приміщення. За словами в.о. очільника Чернігова, на сесію не прийшли депутати від партій «Наш край» та «Слуга народу». У сюжеті навели пряму мову також очільника міської військової адміністрації Дмитра Брижинського. Але загалом із відео складалося враження, що Брижинський — антагоніст Ломака, який тільки заважає останньому вправно керувати містом і прагне одноосібної влади. 

У ще одному сюжеті про сесію, яка зрештою відбулася, Олександр Ломако знову вів про «тиск на місцеве самоврядування». Хотілося почути і його опонентів, зокрема, зі згаданих посадовцем політичних сил. Та їхніх точок зору в сюжетах не було. Натомість того ж дня на ресурсі вийшла рубрика «Актуально» з розлогими синхронами в.о. міського голови Чернігова. 

У сюжеті від 22 березня, де йшлося про відновлення пошкоджених росіянами будинків у мікрорайоні Бобровиця, яке проінспектували посол Італії П'єр Франческо Дзадзо та представники ООН, першою подали пряму мову заступника міського голови Олександра Атрощенка, а вже потім високих гостей. 

Не ображають журналісти й міські комунальні служби. Зокрема, 20 березня про поточні роботи звітували очільник тролейбусного управління та начальник АТП-2528. Останній розказував про прибирання чернігівських доріг. Відео завершувалося словами авторки про те, що комунальники «і далі працюватимуть над тим, щоб наше місто було чистим, охайним та доглянутим». 

Трохи немаркованої реклами 

Траплялися на сторінці чернігівського телеканалу й комерційні матеріали, які принаймні на ютубі не мали відповідного маркування. Зокрема, 27 березня вийшов сюжет про те, що Україна потребує фахівців для відбудови. Такою була авторська підводка до реклами вступної кампанії до Чернігівського професійного будівельного ліцею. 

Відео з ознаками комерційного піару було й у випуску проєкту «Незламні», де йшлося про роботу під час обстрілів Чернігова місцевої пекарні «Наша булочка»

 

У відео подали багато синхронів керівників і співробітників підприємства «Наша булочка», котрі не припиняли роботу, навіть коли ворожі боєприпаси впали на території компанії. З одного боку, вийшла розповідь про людей, які попри все забезпечували містян хлібом. З іншого — реклама компанії, назва якої фігурувала і в тексті, і в титрах. Хоча відповідного маркування на обох відео не було.

Ще трохи про телепроєкти

У пулі ТРА «Новий Чернігів» чимало проєктів. Наприклад, «На часі», що виходить в етер приблизно раз на два тижні і триває 20–30 хвилин. Веде її гендиректорка медіа Наталія Левочко. В обох випусках, переглянутих для моніторингу, гостями студії були представники Чернігівської міськради.  

У програмі від 18 березня в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако звітував про компенсації містянам за зруйноване росіянами житло, місячник благоустрою, роздачу чернігівцям продуктових наборів, ідею створити в місті музей стійкості тощо. Гострих запитань ведуча не ставила й давала змогу гостю говорити по кожній темі стільки, скільки треба. 

 

У випуску від 29 березня гостями були депутатки міськради Ірина Соломаха («Європейська солідарність») і Наталія Хольченкова («Рідний дім»). Обраниці теж говорили про розвиток міста: ту ж таки компенсацію за зруйноване житло, матеріальну допомогу жителям, розвиток місцевого самоврядування.  

Ще один проєкт, де в моніторинговий період помічені представники міської влади — «Нові правила». У випуску від 22 березня йшлося про розвиток культури в умовах великої війни. Гостями студії стали співак і волонтер Ігор Хонін та заступниця начальника управління культури й туризму Чернігівської міськради Катерина Литвин. Крім спілкування з гостями, у випуску навели бліцопитування містян на культурні теми. 

Також на ютуб-сторінці каналу публікують відео з рубрики «Актуально», де звітує в.о. міського голови Олександр Ломако.

 

У відео від 27 березня посадовець розповідав про 400-ту річницю надання Чернігову Магдебурзького права (не забувши згадати про «незаконне відсторонення» з посади очільника міста Владислава Атрошенка). До слова, річницю в місті, судячи з новин мовника, відзначали активно. Тож журналісти випустили навіть спеціальну програму, в якій за допомогою істориків розповіли про подію. 

 

А от у випуску «Актуально» від 30 березня Ломако говорив, що сесію міськради не могли розпочати вчасно не тільки через замінування, а й через те, що окремі депутати «ховаються по подворотнях». Точка зору «саботажників» у матеріалі так і не прозвучала.

Як і в багатьох колег із регіонів, в етері ТРА «Новий Чернігів» є медичний проєкт, тут він називається «Запитай у лікаря». У моніторинговий період потрапив випуск від 29 березня, де судинний хірург розповідав про варикозну хворобу вен. Такий контент традиційно зараховуємо як корисний.

 

А ще на телеканалі виходить релігійна програма «Недільна проповідь», де в моніторинговий період священник ПЦУ Роман Кіник, зокрема, розповідав про Великий піст

 

Рівняння на якісні сюжети

Були в моніторинговий період і якісні сюжети. Показовим видався «конфліктний» матеріал про те, як міська громада прагне розірвати договір оренди Свято-Троїцького собору, що нині займають представники УПЦ МП. Журналісти вислухали думки учасників суперечки і пропорційно подали синхрони сторін. 

Аналогічно в сюжеті про те, як місцевий підприємець розбив камеру журналістам чернігівського телеканалу «Дитинець». Медійники поспілкувалися і з колегами, і з поліцією, і з представником Інституту масової інформації, і навіть із винуватцем інциденту (хоча той, за словами авторів сюжету, коментувати ситуацію не захотів). Чому журналісти комунального медіа так само не подають позицію всіх сторін, коли йдеться про суперечки в міській раді, залишається загадкою. 

Найкращим у моніторинговому періоді став матеріал від 23 березня про двох сестер із Чернігівщини, які обрізали та продали волосся, а на виручені кошти місцеві волонтери придбали «Старлінк» для захисників. За це воїни передали дівчатам м'які іграшки. У сюжеті була пряма мова дівчат, волонтерки, вдячних бійців Сил оборони. І не було «притягнутих за вуха» посадовців.

Зрештою, авторам контенту комунального ТРА «Новий Чернігів» хочеться побажати поменше тягти в етер міських посадовців або говорити від їхнього імені. Особливо тоді, коли сюжет можна органічно побудувати і без чиновників або депутатів.

А от коли йдеться про конфлікти в міськраді, необхідно висвітлювати не тільки позицію соратників в.о. міського голови, але й інших сторін суперечок. Бо балансу думок іще ніхто не скасовував.

Графіка: телеканал «Новий Чернігів»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3153
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сєргєй
390 дн. тому
Міська громада не може розірвати договір оренди Свято-Троїцького монастиря, бо він належить не громаді, а державі (міністерству культури в особі заповідника "Чернігів Стародавній"). Й, власне, розірвати договір також не можливо, бо термін його дії сплив ще у 2021-му році. Де-факто "Чернігів стародавній" просив УПЦ МП або перезаключити договір оренди (раніше договір був на безоплатній основі, тепер би УПЦ МП довелося б платити гроші), або виселитися до 27 березня. В УАЦ МП не хочуть платити, й досі не виселилися. Тож наразі монастир перебуває під рейдерським захопленням УПЦ МП.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду