Телеканал «Капрі» з Донеччини під час війни: хороші громади, погані громади

Телеканал «Капрі» з Донеччини під час війни: хороші громади, погані громади

15 Січня 2024
2909

Телеканал «Капрі» з Донеччини під час війни: хороші громади, погані громади

2909
На телеканалі час від часу ганять владу Покровська, де і базується медіа, натомість вихваляючи керівництво деяких громад. А ще не завжди вказують, звідки взяли інформацію. Проте багато розповідають про війну та допомагають землякам розв’язувати житлово-комунальні негаразди.
Телеканал «Капрі» з Донеччини під час війни: хороші громади, погані громади
Телеканал «Капрі» з Донеччини під час війни: хороші громади, погані громади

«Детектор медіа» продовжує дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та зробити свій інформаційний контент кращим.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

Те, що не змінилося

Телеканал із Покровська на Донеччині був на аналогічному огляді «Детектора медіа» влітку 2023 року. Відтоді, за даними офіційних джерел, структура власності медіа не змінилася. ТОВ «Телебачення “Капрі”» зареєстроване у грудні 2004 року. Керівницею медіа є Юлія Хорольська, а власницею — місцева підприємиця Ірина Андрійченко. Першу ліцензію на мовлення телеканал отримав у січні 2005-го.

ТОВ «Телебачення “Капрі”» має власний сайт (який варто відзначити за відкритість: там є дані й про структуру власності, і про редакційний статут), а також сторінки у фейсбуці (33 тисячі читачів, як і торік улітку), інстаграмі (тут підписників додалося: 22,8 тисячі проти 20,6 того року), телеграм-канал (нині має 13,7 тисячі авдиторії, пів року тому було 11,5 тисячі читачів), акаунт у твіттері (13 підписників). Усі майданчики, крім твіттеру, мають доволі високі показники підписок як для регіонального медіа. А на деяких, як бачимо, кількість читачів зросла з моменту попереднього огляду.

Ютуб-канал «Телебачення Капрі» створений у грудні 2017 року і нині має майже 21 тисячу підписників (торік улітку цифра наближалася до 20 тисяч). Основний контент станом на зараз — випуски новин «Капрі news», які публікують щобудня, та окремо — сюжети з них. Також є різноманітні проєкти. Для огляду відібрані 6 випусків новин за 1–8 січня, а також проєкти, що оприлюднені у цей період і раніше.

Погані посадовці…

Випуски «Капрі news» не змінилися від моменту попереднього огляду. Вони тривають близько пів години, у студії є ведучі, які анонсують сюжети. На початку кожної програми подають анонс ключових тем. Упродовж програми в кутку екрана висить титр з адресою сайту покровського мовника.

Журналісти беруть у роботу різні теми: військові, житлово-комунальні, творчі, а ще наприкінці кожного випуску незмінно повідомляють про погоду на завтра. Через регіон, де базується медіа, та близькість до лінії фронту неважко вгадати, яка тема домінує у кожному випуску «Капрі news».

Левова частка ефірного часу присвячена терористичним діям російських окупантів. Тут розповідають про обстріли місцевих громад, наводять загальноукраїнські зведення від Національної поліції, подають матеріали від ДСНС. Не менше говорять і про переселенців і дотичні до них ініціативи. Ще відзначимо і стендапи (коли журналіст розповідає про події у кадрі).

 

В етері «Капрі» багато розповідають про життя місцевих громад Покровського району Донеччини. І тон розповіді часто залежить від того, про яку саме громаду йдеться. Якщо мова про власне Покровську — тут позитиву (принаймні, у моніторинговий період) не помічено. Журналісти критикують міських посадовців за промахи у роботі. При цьому часом не шкодуючи красного слівця.

Наприклад, у випуску за 3 січня був сюжет про сумнівний тендер Покровської міської ради, внаслідок якого у місцевому нежитловому приміщенні мали провести ремонт, але робіт, ідеться у відео, так ніхто і не виконав. Чому так, журналісти телефоном запитували у підрядника, який відсутність ремонту заперечував. Потім, побачивши, що роботи так і не стартували, викликали на об’єкт правоохоронців.

Журналісти «Капрі» у матеріалі добряче роздали місцевим посадовцям «на горіхи». Про недоречність таких витрат у часи повномасштабної війни певнив закадровий голос, «розуміють всі, окрім покровських керманичів, які розкидають бюджетні кошти направо і наліво». Тут просилася думка бодай когось із міської ради, але позицію посадовців у сюжеті не озвучили. Додавши наприкінці, що журналісти «продовжують голосно нести правду». Але, як бачимо, не завжди підкріплену балансом думок.

Схожої тональності сюжет про владу Покровська був і у випуску від 8 січня. Там вийшов сюжет про розчищення доріг райцентру. Опитані на старті відео водії та пішоходи резюмували: комунальники зі снігопадом не впоралися. Журналісти продовжили: «звичайно, покровські можновладці до негоди були неготові»; «напевно, можновладці сподівалися, що зима закінчиться у грудні». А на що ж вони сподівалися насправді, дізнатися знову не вдалося: нікого з міської ради чи місцевих комунальних підприємств до коментування теми медійники не залучали. Й не пояснювали, як годилося б, чи запрошували їх прокоментувати й якою була відповідь.

Дісталося і керівництву Мирноградського управління КП «Вода Донбасу». У випуску «Капрі news» за 3 січня був матеріал про те, що внаслідок розривів труб у громаді страждають помешкання місцевих жителів. Один із таких, літній чоловік, на камеру скаржився: від підтоплень обійстя потерпає регулярно. А комунальники, говорить, ні пари з вуст. А от із вуст закадрового голосу це звучало так: чоловік, мовляв, «звернувся до начальника Мирноградського управління ВКГ “Вода Донбасу”. Проте численні звернення ніякого результату, на жаль, так і не дали. Тільки пусті обіцянки тривалістю не один рік». Такі висновки журналістка, вочевидь, зробила лише зі свідчень героя сюжету.

Потому авторка все ж навідалася у гості до комунальників. Керівник управління сказав, що «уже все сделали». Хоча надалі той самий герой сюжету повідомив, що підтоплення його оселі зникло разом із подачею води.

…і хороші посадовці

Натомість є у журналістів «Капрі» і громади-фаворитки. Наприклад, Удачненська, керівники якої регулярно, в умовах «теплих ванн», звітують про зроблене. Наприклад, 3 січня начальник місцевої військової адміністрації та його заступник говорили про життя переселенців, водопостачання й оповіщення про повітряну тривогу. 4 січня мовилося про ремонт місцевого водогону, а 8-го — про прийняття бюджету Удачненської ТГ.

І навіть у вказаних сюжетах з ознаками політичного піару бракувало повноти. Наприклад, про те, як добре жити в Удачненській громаді, могли би розповідати не лише чиновники, але і місцеві жителі, переселенці тощо. Було би розлогіше і динамічніше. Але перед журналістами, ймовірно, такого завдання ніхто не ставив.

Не позбавилися журналісти «Капрі» і ще однієї вади власних новин: вказувати джерело інформації. Наприклад, у випуску від 1 січня медійники не деталізували, звідки в них інформація про ракетний удар по Костянтинівці, у «Капрі news» від 2 січня незрозуміло було, з яких саме джерел взяті деталі ракетних атак на Київ і Харків, а пізніше — звідки у журналістів інформація про зміну страхового стажу для нарахування пенсій.

Як і станом на липень минулого року, нині медійники з Донеччини все ще не перейшли до усталеної практики вживання фемінітивів. Тому «лікарка-терапевт» із закадрового тексту може перетворитися на «лікар-терапевт» у титрі.

 

У попередньому огляді ми відзначали, що у «Капрі news» помічені сюжети з ознаками піару Сергія Андрійченка — місцевого бізнесмена та політика, який нині перебуває у лавах ЗСУ. Нагадаємо, що власницею телеканалу «Капрі» є Ірина Андрійченко. Ірина та Сергій Андрійченки пов’язані, щонайменше, партійною діяльністю: обоє балотувалися від «Молодіжної партії України». Світлина Ірини Андрійченко також з’являлася у профілі Сергія Андрійченка напередодні місцевих виборів 2020 року.

 Сергій Андрійченко (фото з особистої фейсбук-сторінки)

Минулого разу у моніторинговий період Сергій Андрійченко фігурував у п’яти сюжетах «Капрі» з ознаками піару. У випусках новин, переглянутих нині, політика-військового не згадували. Але якщо ввести прізвище Андрійченка у пошуку на ютуб-каналі «Капрі», помітно, що чоловік і досі періодично фігурує у матеріалах мовника. Зокрема, як і раніше, як благодійник.

Про хороші новини та проєкти

Звісно ж, були у випусках «Капрі news» і доволі якісні сюжети. Наприклад, 1 січня журналісти розповіли про те, як боротися з харчовими отруєннями на свята. Наступного дня був розлогий сюжет про святковий захід для дітлахів у Покровську, а 8 січня оприлюднили матеріал про те, як адаптуватися у нових умовах вимушеним переселенцям, де поради давала місцева психологиня.

Не варто забувати й про досконалість у простоті. Наприклад, у сюжетах про першого новонародженого у Покровському перинатальному центрі чи аналогічний сюжет про немовля, першим народжене цього року у Селидівській лікарні від 5 січня.

У моніторинговий період переглянуті й кілька неновинних проєктів. Один із них — «Твій психолог» — веде місцева психологиня. Наприклад, 8 грудня фахівчиня розповідала про те, чи існують «ідеальні стосунки», 29 грудня — що таке мрія і ціль, а 5 січня — про те, як знайти баланс між роботою та особистим життям. Корисний проєкт.

 

Ще один проєкт, що потрапив у нинішній огляд, теж має красномовну назву «Світ чотирилапих». У ньому місцевий ветлікар розповідає, зокрема, про те, як уберегти тварин від сказу; як правильно обрати домашнього улюбленця; як доглядати та годувати тварину. Такі програми завжди безпрограшні не лише завдяки порадам, але і просто через приємний оку відеоряд.

 

Скриншоти відео: «Телебачення Капрі»/ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2909
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду