Івано-франківський «Канал-402» під час війни: новини регіону й Руслана Марцінківа

Івано-франківський «Канал-402» під час війни: новини регіону й Руслана Марцінківа

1 Вересня 2023
4351

Івано-франківський «Канал-402» під час війни: новини регіону й Руслана Марцінківа

4351
Новини телеканалу розповідають про події на Прикарпатті. Але журналісти багато уваги приділяють роботі очільника Івано-Франківська, а також знімають сюжети про ПАТ «Прикарпаттяобленерго», схожі на комерційні.
Івано-франківський «Канал-402» під час війни: новини регіону й Руслана Марцінківа
Івано-франківський «Канал-402» під час війни: новини регіону й Руслана Марцінківа

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів різних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

«Перша приватна телекомпанія» Івано-Франківська

Саме так пишуть про ЗМІ на його ютуб-сторінці. Там ідеться, що мовник «з'явився в ефірі ще у 1990 році. У 2012-му, після тривалої відсутності на телеекранах, "Канал-402" знову в ефірі». За даними YouControl, ТОВ «ТРК "Канал-402"» зареєстроване у серпні 1993 року. Засновниками (про яких на сайті медіа — ані слова) є франківці Олександр Бубен (60% статутного капіталу) та Володимир Фомін (40%). Директором телеканалу є Ігор Данильців.

За даними сайта Нацради з питань телебачення та радіомовлення, рішення про державну реєстрацію мовника з’явилося в березні 2007-го, а ліцензію на мовлення телеканал отримав через рік. У 2017 році «Канал-402» був у полі зору оглядачів «Детектора медіа». Колеги підготували огляд контенту мовників із різних областей, який дослідили на дотримання журналістських стандартів. Тоді івано-франківський телеканал показав високий рівень дотримання точності й достовірності, а от баланс думок і повнота інформації були лише в половині сюжетів «Каналу-402».

Нині у ЗМІ є не надто інформативний сайт, сторінки у фейсбуці (31 тисяча читачів), інстаграмі (майже 3,5 тисячі), твітері (125 читачів). Для огляду, як завжди, використовуємо ютуб-сторінку мовника. Вона створена в березні 2013 року й нині має 10 тисяч підписників. На ній у будні викладають новинні сюжети, а також проєкти «Каналу-402». Для моніторингу переглянуто 35 сюжетів, опублікованих у період із 9 по 17 серпня, а також програми, що вийшли в цей період і раніше.

Руслан Марцінків контролює ситуацію

Новинні сюжети івано-франківського «Каналу-402» мало чим відрізняються від матеріалів колег з інших регіонів. Відео мають титри з темою та місцем події, а члени знімальних груп представляються наприкінці сюжету.

До тем, які беруть у роботу франківські медійники, запитань немає. У доробку є житлово-комунальні питання, сюжети про життя переселенців, злочини російських терористів і шану полеглим захисникам. Окремим блоком раз на тиждень виходять новини спорту.

Проте в матеріалах «Каналу-402» є одна «червона лінія», що пов’язує чималу кількість сюжетів. Це присутність у відео івано-франківського міського голови Руслана Марцінківа. Нагадаємо, чимало матеріалів за участю очільника міста є і в сюжетах місцевих РАІ та «Вежі». І якщо друге ЗМІ зазвичай показує Марцінківа там, де той має бути згідно з інформаційним приводом, то перше, як виходить з огляду колег, не гребує і «паркетними» новинами.

У моніторинговий період на «Каналі-402» Руслана Марцінківа показували в семи із 35 переглянутих сюжетів «Каналу-402». Та й до того — не менше. З одного боку, така тенденція характеризує міського голову як активного та відкритого до спілкування з пресою посадовця. З іншого — окремі сюжети не втратили би в якості, навіть якби журналісти не взяли прямої мови очільника міста.

Наприклад, доречно синхрони Руслана Марцінківа виглядали в сюжетах про відкриття дошки на честь загиблого воїна на фасаді національного технічного університету чи на зустрічі голів територіальних громад, присвяченій проблемам місцевого самоврядування. Відео за участю міського голови Івано-Франківська про відкриття кабінету соціально-психологічної підтримки або про інспекцію укриттів — теж годиться.

А от матеріали про переселенку з Харкова, яка тренує дітей, або про роботу навчально-виробничого підприємства незрячих не стали би гіршими без появи посадовця. Хоча в останньому випадку візит Марцінківа, власне, й був інформаційним приводом. Імовірно, така увага журналістів до персони міського голови зумовлена численними угодами про надання телекомунікаційних послуг між телеканалом та Івано-Франківською міськрадою.

«Прикарпаттяобленерго» свою справу знає

Ще одна група сюжетів, що містили ознаки комерційного піару, пов'язана з місцевим обленерго. У моніторинговий період вийшло два таких матеріали. 16 серпня — про 93-річчя «Прикарпаттяобленерго», яке відзначили благодійним ярмарком, а наступного дня — відео про благодійний турнір із футзалу, організований енергетиками.

З одного боку, в обох сюжетах ішлося про благодійні заходи, що є суспільно важливою інформацією, яку треба доносити до жителів регіону. З іншого — обидва відео були компліментарними до вказаної компанії, при цьому комерційних позначок (принаймні, на ютубі) не мали.

Подекуди журналісти припускалися дрібних помилок у титрах. Але їх легко виправити, та й на загальне сприйняття інформації вони ключового впливу не мають.

У решті випадків сюжети івано-франківського «Каналу-402» зроблені динамічно та з дотриманням стандартів. Журналісти не забувають про стендапи (власну появу в кадрі), що, нагадаємо, практикують далеко не всі регіональні мовники. Фемінітиви місцеві журналісти використовують не завжди, але, як то кажуть, краще щось, ніж зовсім нічого.

«Голоси війни» та інші проєкти

Неновинний контент мовника складають проєкти різного спрямування. Напевно, найбільш актуальний у часи повномасштабного вторгнення Росії — «Голоси війни», що виходить раз на два тижні. У ньому внутрішньо переміщені особи розповідають про жахи окупації, як рятувалися від війни та освоювалися на новому місці. Кожен випуск супроводжується субтитрами англійською мовою.

Про «Час спорту» ми вже згадували вище: тематична програма публікується на ютубі щотижня і триває до 10 хвилин. У ній, як ви вже зрозуміли, журналісти розповідають про помітні спортивні події, що відбулися в регіоні або за участю місцевих спортсменів.

Як і в багатьох українських телемовників, у «Каналу-402» є свій медичний проєкт. Він має назву «Рецепти здоров’я» та виходить в етер, за словами ведучої, щопонеділка та щочетверга. У програмі, що триває до 15 хвилин, профільні фахівці розповідають про лікування та профілактику захворювань. Наприклад, у випуску, опублікованому 25 серпня, йшлося про мікрохірургію ока, зокрема, про нове профільне відділення в центральній клінічній лікарні. На запитання відповідала завідувачка відділення Юлія Масляк.

18 серпня йшлося про реабілітацію військових, а гостем програми був заввідділення реабілітації та відновного лікування ЦМКЛ Михайло Кобзей. А перед тим, 3 серпня, мова пішла про УЗД-обстеження, про яке розповіла завідувачка профільного відділення все тієї ж лікарні Олеся Топчій. Такі проєкти, без сумніву, пізнавальні та корисні для глядача.

Також є мистецький проєкт «Одним дублем», що розповідає про культурні події та об’єкти регіону. Гостями програми стають місцеві митці, музейники та інші.

У підсумку маємо регіональне медіа, яке виробляє досить якісні новини та супутні проєкти. Проте занадто улесливе до міського голови та до окремих компаній. Розповіді з їхнього життя варто супроводжувати позначками про платну співпрацю.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4351
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду