Телеканал PTV UA (Полтава) під час війни: з вірою в перемогу, гострослівʼям замість новин і увагою до Росії

Телеканал PTV UA (Полтава) під час війни: з вірою в перемогу, гострослівʼям замість новин і увагою до Росії

27 Листопада 2023
5056

Телеканал PTV UA (Полтава) під час війни: з вірою в перемогу, гострослівʼям замість новин і увагою до Росії

5056
Приватний полтавський канал відмовився від місцевих новин, зосередившись на новинах із фронту.
Телеканал PTV UA (Полтава) під час війни: з вірою в перемогу, гострослівʼям замість новин і увагою до Росії
Телеканал PTV UA (Полтава) під час війни: з вірою в перемогу, гострослівʼям замість новин і увагою до Росії

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, що постраждали від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. 

За даними сайта YouControl, приватне підприємство «ТРК "ПіТіВі"» зареєстроване 26 травня 2009 року. Керівником організації є полтавець Хоменков Сергій Михайлович. Сергій Хоменков — власник двох громадських організацій («Інститут журналістських розслідувань Полтавщини» та «Полтавська стрілецька федерація»), а також чотирьох компаній, зокрема ТОВ «Астор-М» і «Сирторг». Засновником юридичної особи є ТОВ «Полтавське телебачення», як кінцевий бенефіціарний власник вказаний полтавець Богдан Звягольський із непрямим вирішальним впливом та 36%-ю часткою.

Торік у жовтні ПП «ТРК «ПіТіВі» (логотип «PTV») увійшло до переліку компаній, яким Національна рада з питань телебачення і радіомовлення надала дозволи на тимчасове мовлення на вільних частотах у 13 областях України

На сайті компанії є інформація про її керівництво (директор — Сергій Хоменков, головний редактор — Андрій Орлов), структуру власності та редакційну політику.

Телеканал PTV UA має фейсбук-сторінку (79 тисяч підписників), на якій регулярно з’являються новини із життя міста та області, а також телеграм-канал (4324 підписника) зі схожим контентом.

Ютуб-канал створений 29 березня 2014 року й наразі має 362 тисячі підписників. Гасло каналу — «Дуже важливо перемогти ворога інформаційно!»

Відео на ресурс завантажують у вигляді годинних етерів — по чотири щодня, включно з суботами і неділями. Для моніторингу переглянуто 28 таких випусків, що вийшли в етер з 1 по 7 листопада включно.

Перевага — розмовному жанру

Торік у березні «Детектор медіа» розповідав про те, як канал PTV UA «увійшов у ритм війни». Тоді канал цілодобово транслював загальнонаціональний марафон і паралельно робив власний, тричі на день у прямий етер вмикалася студія, розповідаючи про місцеві новини й потреби волонтерів, вечірній випуск був аналітичним. Журналісти робили сюжети, які присвячувалися здебільшого волонтерам і бізнесменам.

Зараз канал теж транслює загальнонаціональний марафон, і теж чотири рази на день (о 10-й, 13-й, 16-й і 19-й годині) у прямий етер вмикаються зі студії двоє ведучих. Дизайн студії якщо і змінився, то, схоже, несуттєво — великий тризуб на чорному тлі, стилізованому під вогонь, що палає. Під тризубом напис «Ми переможемо» — українською і ще кількома мовами, зокрема французькою.

Водночас сюжетів в етері телеканалу наразі немає, як і місцевих новин: упродовж тижня про Полтавщину ведучі згадували двічі — з посиланням на очільника Полтавської обласної військової адміністрації Філіпа Проніна, який повідомляв про наслідки ворожих ударів по області.

«З початком повномасштабного вторгнення Російської Федерації колектив каналу відмовився від щоденних місцевих новин і зосередився на прямих ефірах із новинами з фронту російсько-української війни», — йдеться в «Редакційній політиці».

Джерелами інформації для каналу є, зокрема, зведення Генерального штабу Збройних сил України, сторінки в соцмережах очільників обласних військових адміністрацій і командувачів військ ЗСУ, телеграм-канали, зокрема й російські, іноземна преса, контент інших телеканалів. Усі ці повідомлення ведучі озвучують, щедро приправляючи власними коментарями. До слова, ведучих на каналі не титрують, лише вони самі називають свої імена та прізвища.      

Упродовж моніторингового періоду в етерах PTV UA використовувалися відеоматеріали каналів «Фабрика новин», «Сейчас», «Ми — Україна», Апостроф.tv, «FreeДом» (російською, звісно, мовою), «Еспресо», національного телемарафону, «1+1», ICTV, 24-го каналу, DeepState, «Утро февраля».

Скажімо, ранковий етер 2 листопада з ведучими Анастасією Гонтаренко й Іриною Бабенко містив, зокрема, коментарі секретаря РНБО Олексія Данілова та воєнного експерта Сергія Грабського каналу «Ми — Україна», огляд мапи бойових дій із «Фабрики новин», коментар речниці Сил оборони півдня України Наталі Гуменюк із «Сейчас», коментар речника ВМС ЗСУ Дмитра Плетенчука каналу «FreeДом». Чимало уваги приділили статті та інтервʼю головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного британському виданню The Economist про перебіг війни та ситуацію на фронті. Після розлогого цитування тез Залужного ведуча запропонувала послухати думки «інших представників нашого вищого військового та політичного керівництва», до яких зарахувала радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка. Про заяви Залужного на каналі багато говорили й наступними днями.  

Того ж дня у вечірньому етері ведучий Андрій Небрат назвав начальника ГУР Міноборони Кирила Буданова «справжнім командувачем, не те що Шойгу або Герасимов». Мовляв, Буданов, на відміну від російських воєначальників, особисто бере участь у складних операціях. Ведуча Дар’я Недоріченко охоче долучилася до компліментів на адресу Буданова.

Найпопулярнішими воєнними експертами на каналі є Олег Жданов (переважно з «Фабрики новин»), Роман Світан (із «Фабрики новин» та з 24-го каналу), Петро Черник (із «Фабрики новин»). Утім, Олександра Коваленка, Олександра Мусієнка, Олексія Гетьмана теж не ігнорували.  

Першим і єдиним упродовж тижня власним, так би мовити, гостем етеру PTV UA був політичний коментатор Олексій Якубін, розмова з яким тривала більше половини ранкового випуску від 3 листопада. Йшлося про візит держсекретаря США Ентоні Блінкена до Ізраїлю, ситуацію на Близькому Сході, статтю Залужного для The Economist, а також статтю Саймона Шустера в журналі Time і коментар щодо цієї статті колишнього радника ОП Олексія Арестовича, який натякнув, що Зеленський нібито перетворився на диктатора.

Олексій Якубін в етері PTV UA

До слова, Арестович став, без перебільшення, героєм вечірнього етеру 1 листопада: ведучі Анна Мудра та Дарʼя Недоріченко час від часу його згадували, кепкували з нього і навіть закликали глядачів «надсилати фразочки» Арестовича. Щоправда, глядачі гру, вочевидь, не підхопили.  

Джерела інформації на каналі здебільшого вказують, але не завжди. Зокрема, обговорюючи дані російського опитування щодо підтримки війни проти України, ведучі не уточнили, що це було за опитування, коли, де і ким проводилося. А розповідаючи про загибель бійців 128-ї ОГШБр на Запоріжжі, поспішили процитувати нардепа Олексія Кучеренка, який написав, що загинуло 28 захисників. Хоча в офіційних повідомленнях були інші цифри.

Варто ведучим звертати увагу і на вимову географічних назв, як українських, так і російських (до слова, країну-агресорку вони називають винятково «ерефією»). Сєдо́ве, селище на Донеччині, ведуча Анастасія Гонтаренко з десяток разів назвала Сєдовим із наголосом на першому складі. Слід віддати належне, наступного дня вона цю помилку виправила. 

«За поребриком»

Чимало уваги на PTV UA приділяють подіям «за поребриком», як кажуть ведучі. Можливо, навіть дещо забагато — з огляду на те, що на каналі бракує української суспільної, економічної та культурної тематики. 

Упродовж моніторингового періоду на каналі двічі демонстрували коментарі російського конспіролога Валерія Солов’я (з «Фабрики новин»), а також обговорювали «смерть» Путіна. Довго розмірковували щодо наміру Путіна брати участь у наступних президентських виборах. Показали заяву роспропагандиста Володимира Соловйова щодо того, що «Берлин будет гореть», і завзято її коментували. Детально обговорювали заяву прессекретаря Путіна Пєскова про нібито «стрімку інтеграцію» окупованих регіонів у Росію, а наступного дня — слова того ж Пєскова щодо двійників Путіна.

Володимира Соловйова показували ще раз, вкупі з нарізкою «думок росіян про демократію» і роликом про «бойового гусака» (обидва сюжети взяли з російських телеканалів). Позаяк і перше, і друге, і третє межувало з абсурдом, ведучі довго обговорювали побачене, вправляючись у гострослів’ї. 

На відео із Соловйовим, Пєсковим та іншими подібними на каналі ставлять велику плашку «Увага! Російська пропаганда». З таким же застереженням показали відео, на якому гауляйтер окупованої частини Запорізької області Балицький ділився планами окупаційної влади побудувати залізницю з Ростова-на-Дону до окупованого Криму. Згодом це відео з Балицьким навіщось показали ще двічі. З плашкою демонструвався і шматок інтерв’ю з колаборантом Царьовим. А от розповідь про нібито отруєння російських військових у Криму невідомим газом плашкою не супроводжувалася, натомість ведуча довго цитувала «мовою оригіналу» повідомлення ростелеграм-каналів, щоправда, замінюючи слово «погибли» словом «задвохсотилися». Ці ж повідомлення дублювалися на екрані, слова «погибли» та «убийства» заблюрили, але їх усе одно можна було прочитати.

В одному з етерів ведучі не цуралися й жартів про «окупантиків» і «про бобрів, які їдять Маргариту Симоньян». 

А 6 листопада на PTV UA показали сюжет «Фабрики новин» про відвідини Росії Аллою Пугачовою, яка з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну виїхала до Ізраїлю.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5056
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду