Вищий спеціалізований суд вважає, що справа Кучми була порушена незаконно

26 Червня 2012
6167
26 Червня 2012
13:30

Вищий спеціалізований суд вважає, що справа Кучми була порушена незаконно

6167
Вищий суд підтримав рішення попередніх інстанцій у справі Кучми та Ґонґадзе
Вищий спеціалізований суд вважає, що справа Кучми була порушена незаконно

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив без змін постанову Печерського райсуду Києва та ухвалу Апеляційного суду Києва про незаконність порушення Генеральною прокуратурою України справи проти президента України Леоніда Кучми (1994-2005 рр.) щодо вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе. Таке рішення сьогодні, 26 червня, ухвалила колегія суддів, пише УНІАН.

 

«Постанову Печерського районного суду Києва... та ухвалу Апеляційного суду... залишити без змін, а касаційні скарги... без задоволення», - йдеться в рішенні суду, яке зачитав один з членів колегії суддів.

 

Адвокат Мирослави Ґонґадзе Валентина Теличенко повідомила «Українській правді», що її довіритель, можливо, звертатиметься до Європейського суду.

 

За її словами, різне застосування норм права Вищим судом при розгляді цієї справи дає підстави звернутися до Верховного суду: «У справі про встановлення замовників убивства, або при наявності значної кількості інформації, яка дає хороші шанси до виявлення, встановлення та притягнення до відповідальності замовників, національні ресурси фактично вичерпані у дуже брутальний спосіб». Пані Теличенко нагадала, що у 2005 році Європейський суд зобов'язав уряд України провести слідство та встановити замовників убивства журналіста.

 

Засідання проходило за відсутності телекамер: суд відмовив у задоволенні клопотання на проведення фото-і відеозйомки, аудіофіксації засідання.

 

Нагадаємо, кримінальну справу проти Леоніда Кучми щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе було порушено21 березня 2011 року. Його обвинувачували в перевищенні влади та службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе (ч.3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.). Плівки майора управління Держохорони Миколи Мельниченка було визнано речовим доказом у справі.

 

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Леоніда Кучми та скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Адвокат Мирослави Ґонґадзе Валентина Теличенко подала апеляцію, Генпрокуратура також оскаржила постанову суду.

 

20 січня 2012 року Апеляційний суд Києва визнав законним рішення Печерського районного суду, який скасував постанову про порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6167
Читайте також
15.12.2011 14:19
Мар’яна Драч, «Радіо свобода»
29 776
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду