Суд: справа проти Кучми незаконна, плівки Мельниченка – не докази

14 Грудня 2011
11610
14 Грудня 2011
11:45

Суд: справа проти Кучми незаконна, плівки Мельниченка – не докази

11610
Адвокат Мирослави Гонгадзе має намір оскаржити рішення. Адвокат Лесі Гонгадзе - ні
Суд: справа проти Кучми незаконна, плівки Мельниченка – не докази

Печерський районний суд Києва визнав незаконною і скасував постанову Генеральної прокуратури про порушення кримінальної справи стосовно президента України (1994-2005) Леоніда Кучми за обвинуваченням у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це повідомляє «Інтерфакс- Україна».

 

Рішення оголосила суддя Печерського райсуду Галина Супрун, розглянувши скаргу адвокатів Кучми щодо законності порушення справи.

 

Нагадаємо, кримінальну справу стосовно Леоніда Кучми порушено 21 березня 2011 року. Кучму обвинувачено в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.). Кучмі пред'явили обвинувачення, узяли підписку про невиїзд і провели очну ставку з екс-начальником департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексієм Пукачем і Миколою Мельниченком.

 

Плівки майора управління Держохорони Миколи Мельниченка тоді були визнані речовим доказом у справі.

 

Сьогодні Печерський суд у своїй постанові визнав, що плівки Мельниченка отримані незаконним шляхом і тому не можуть бути доказами у справі за обвинуваченням Кучми у причетності до вбивства.

 

У постанові суду також йдеться про те, що «заяви Олександра Мороза (на той час голова парламенту), Миколи Мельниченка та інших осіб не зареєстровані належним чином.

 

«Фактично, єдиною підставою для порушення кримінальної справи є аудіозаписи, зроблені Миколою Мельниченком... в той же час звинувачення не може ґрунтуватись на доказах, отриманих незаконним шляхом і особою, не уповноваженою проводити оперативно-розшукну діяльність. Таким чином суд робить висновок, що записи, зроблені незаконним шляхом і отримані сумнівним способом» - наголосила суддя, зачитуючи рішення.

 

Як пише  Gаzeta.ua, адвокат  дружини загиблого журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко має намір оскаржити це рішення: «Звичайно, ми будемо оскаржувати це рішення, тому що воно є незаконним. Якщо суд засідає до 22:30, то вже не треба сподіватися законного рішення. Якщо суд проводить судове засідання за один день упродовж 10,5 годин з однією двадцятихвилинною перервою, то так само рішення буде очікуване. Буде апеляційне оскарження і, найімовірніше, так само касаційне. Тому що довіри до судді в апеляційній інстанції також немає».

 

Представник матері Георгія Гонгадзе Лесі - Андрій Федур - рішенням суду також незадоволений,  однак оскаржувати його не планує.

 

«Рішення суду для мене було прогнозованим, тому тут мене нічого не дивує. Але, скоріше за все, це рішення я оскаржувати не буду. Я не буду гратися у ці ігри. Але я не можу зараз висловити свою позицію через те, що адвокат у кримінальному процесі може лише діяти так, як вважає за потрібне його довіритель. Припускаю таку думку, що в мого довірителя буде аналогічне ставлення до цього. Тобто просто брати участь у цьому - для чого? Можна просто прийти і отримати рішення, якщо ти вже знаєш, яким воно буде», - зазначив він.

 

Нагадаємо, 21 березня Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти президента України (1994-2005 роки) Леоніда Кучми у справі вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе. За словами заступника генпрокурора Рената Кузьміна, Леоніда Кучму підозрювали у причетності до вбивства Георгія Ґонґадзе і незаконних діях проти журналіста Олексія Подольського.

 

Текст рішення суду (з сайту «Коммерсантъ Украина»)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11610
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду