Теличенко про робочу версію слідства: Кучма доручив лише налякати Гонгадзе

29 Березня 2011
7689
29 Березня 2011
12:26

Теличенко про робочу версію слідства: Кучма доручив лише налякати Гонгадзе

7689
Теличенко про робочу версію слідства: Кучма доручив лише налякати Гонгадзе

Робоча версія слідства у справі проти Леоніда Кучми полягає в тому, що екс-президент доручив налякати Георгія Гонгадзе, а вбити журналіста зважився вже тодішній міністр МВС Юрій Кравченко. Про це сказала представник інтересів Мирослави Гонгадзе у суді Валентина Теличенко в ефірі телеканалу ТВі.

 

«Оскільки я тепер маю і постанову щодо порушення кримінальної справи щодо Кучми, і відповідні постанови щодо Пукача, я можу стверджувати, що робочою версією слідства на сьогодні є версія, за якою Леонід Кучма давав вказівку вжити тих заходів, які були вжиті щодо журналіста Подольского у червні 2000-го року. А вже далі, мовляв, тодішній міністр МВС Кравченко сам вирішив вбити журналіста, сам дав наказ Пукачу вбивати журналіста», - сказала адвокат.

 

Нагадаємо, донедавна єдиним замовником і підбурювачем вбивства Георгія Ґонґадзе вважали Юрія Кравченка.

 

Крім того Валентина Теличенко вважає, що існує імовірність того, що через недолугість слідства та політичну волю на різних етапах доказів вини колишнього президента зібрано не буде: «Це, до певної міри, прогноз. Сьогодні такі передумови склалися. Це є не тому, що Кучма невинен, не тому, що я хочу сказати, що він винен (я цього не хочу сьогодні сказати)... Але, невжиття заходів протягом тривалого проміжку часу (понад 10 років) призвело до того, що сьогодні довести вину замовників буде надзвичайно складно. Сьогодні з'ясувати, хто вони, ці замовники, також надзвичайно складно».

 

На думку пані Теличенко, Леонід Кучма усвідомлює, що записи майора Мельниченка не можуть сьогодні бути використані у якості доказів. «Звичайно, обвинувальний висновок може посилатися на записи Мельниченка. Але через те, що прокуратура згаяла купу часу, і не порушує кримінальну справу щодо Мельниченка, не з'ясовує походження плівок... А потім треба було б передати справу до суду, аби суд виправдав Мельниченка з огляду на те, що контекст розмов, надзвичайно важливий характер мав. Цього не було зроблено. Як наслідок - всі, чиї голоси лунають у записах Мельниченка, сплять спокійно», - пояснила адвокат. Вона додала, що хоча плівки екс-майора ДСО і містяться у матеріалах справи, проте остаточно визнати їх доказом може лише суд.

 

Також, як пише «Українська правда», екс-адвокат Олексія Пукача Олег Мусієнко пропонує сформувати нову оперативно-слідчу групу у справі щодо екс-президента Леоніда Кучми. Про це йдеться у його листі до президента Віктора Януковича та генпрокурора Віктора Пшонки.

 

«Не виважене, здійснюване поспіхом з розрахунку на публіку, ретельно не сплановане розслідування даної справи може свідчити про намагання ГПУ шляхом формального виконання слідчих дій...вийти на запрограмований результат та закрити кримінальну справу стосовно замовників злочину», - зазначив пан Мусієнко.

 

«Розкриття зазначеного злочину можливе лише разі ретельного планування комплексу слідчо-оперативних дій застосування найсучасніших оперативно-технічних засобів, попереднього вилучення документів, відеоматеріалів ЗМІ, допиту свідків з числа колишніх підлеглих фігурантам працівників адміністрації, МВС, ГПУ, СБУ», - додав він.

 

Нагадаємо, 21 березня Генеральна прокуратура порушила  кримінальну справу проти президента України (1994-2005 роки) Леоніда Кучми у справі вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе. За словами заступника генпрокурора Рената Кузьміна, Леонід Кучма підозрюється у причетності до вбивства Георгія Ґонґадзе і незаконних діях проти журналіста Олексія Подольського.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7689
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду