Кучму допитали у якості підозрюваного, але він пішов з очної ставки з Мельниченком

23 Березня 2011
8513
23 Березня 2011
17:32

Кучму допитали у якості підозрюваного, але він пішов з очної ставки з Мельниченком

8513
Кучму допитали у якості підозрюваного, але він пішов з очної ставки з Мельниченком

У Генеральнiй прокуратурi України пiдтверджують, що президент України (1994-2005 рр.) Леонiд Кучма пiшов з очної ставки з колишнiм офiцером управлiння Держохорони майором Миколою Мельниченком. Ставка мала вiдбутись 23 березня в Головному слiдчому управлiннi Генпрокуратури. Про це повідомляє «Iнтерфакс-Україна».

 

«Його (Л. Кучму - IФ) допитали в якостi пiдозрюваного. З очної ставки з Мельниченком пiшов», - розповiли агентству у прес-службi Генпрокуратури в середу.

 

Тим часом Микола Мельниченко наголосив: «О 13:10 я зайшов до кабiнету слiдчого Грищенка, де допитували президента Леонiда Кучму. Побачивши мене, Леонiд Данилович почав нервувати, схопився, на зауваження слiдчого про те, що тривають слiдчi дiї, не вiдреагував, кинув реплiку: "Можна мене затримувати, я нiяких слiдчих дiй не проводитиму"», - і після цього, за словами пана Мельниченка, Леонід Кучма  вийшов через чорний хід і о 13:20 залишив примiщення Генпрокуратури.

 

Перед допитом Леонід Кучма заявив, що не відчуває своєї провини у цій справі: «Ви добре знаєте, що 10 років я жив в умовах найжорстокішого психологічного пресу... Це справді так було. Тому я сьогодні морального готовий пройти через всі муки пекла для того, щоб довести, що я не винний».

 

Як вже писала ТК, Леонід Кучма не визнає плівки Миколи Мельниченка доказом у кримінальній справі, порушеній стосовного нього Генеральною прокуратурою України. 22 березня заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що плівки Миколи Мельниченка визнано речовими доказами у справах проти Пукача і Кучми.

Поки що ЗМІ не повідомили статтю, за якою порушена кримінальна справа проти Леоніда Кучми.

 

За інформацією «Української правди», швидше за все мова йде про статтю 365, пункт 3 чинного кодексу чи статтю 166, пункт 3 Кримінального кодексу 1960 року, який діяв на момент скоєння злочину проти Гонгадзе. Однак у такому разі обвинуваченому навіть у разі визнання його провини тюремне ув'язнення не загрожує. Адже термін давності як у старому кодексі, так і в нині чинному за цією статтею складає 10 років. І він добіг кінця восени минулого року.

 

Водночас вдова журналiста Георгiя Гонгадзе Мирослава заявила, що схвалює порушення кримiнальної справи стосовно другого президента України: «Такий крок, на мою думку, свiдчить про те, що Генеральна прокуратура має вагомi докази причетностi Кучми до вбивства Георгiя. Сподiваюся, що в прокуратури вистачить професiоналiзму та волi довести цю справу до кiнця». Однак додала, що її непокоїть те, що «Кучму на сьогоднi звинувачують не в убивствi, а в перевищеннi службових повноважень, що призвели до вбивства».

 

Нагадаємо, 21 березня Генеральна прокуратура порушила  кримінальну справу проти президента України (1994-2005 роки) Леоніда Кучми у справі вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе. За словами заступника генпрокурора Рената Кузьміна, Леонід Кучма підозрюється у причетності до вбивства Георгія Ґонґадзе і незаконних діях проти журналіста Олексія Подольського.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8513
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду