«Репортери без кордонів»: розслідування справи проти Кучми не повинно зайти в глухий кут

23 Березня 2011
7302
23 Березня 2011
15:19

«Репортери без кордонів»: розслідування справи проти Кучми не повинно зайти в глухий кут

7302
«Репортери без кордонів»: розслідування справи проти Кучми не повинно зайти в глухий кут

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» схвалила заяву Генеральної прокуратори України про порушення кримінальної справи проти екс-президента України Леоніда Кучми у зв'язку з роллю, яку він відігравав у вбивстві журналіста Ґонґадзе.

 

«Сьогодні Генпрокуратура вперше визнала речовими доказами записи колишнього охоронця Кучми Миколи Мельниченка. На записах чути, як голос, подібний до голосу Леоніда Кучми, говорить про необхідність позбутись Ґонґадзе», - йдеться у заяві «Репортерів».

 

Нагадаємо, заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що Кучма підозрюється у перевищення влади, дачі незаконного розпорядження посадовим особам МВС, яке призвело до вбивства журналіста. Колишньому президенту також заборонено покидати Україну до завершення слідства.

 

«Ми вітаємо той факт, що одна з ключових фігур нарешті знаходиться під слідством у зв'язку з справою Ґонґадзе, - заявляє міжнародна організація. -  Судова влада України на правильному шляху. Вони не повинні зупинятись, оскільки на плівках Мельниченка згадуються імена ще кількох високопосадовців у зв'язку зі справою Ґонґадзе. Чи слід розглядати це розслідування як знак, що нарешті з'явилось справжнє бажання пролити світло на вбивство Ґонґадзе? Ми сподіваємось на це».

 

Водночас «Репортери» зазначають, що у них є всі підстави сумніватися у незалежності ГПУ у цій справі, у якій було так багато суперечливих подій за останні 10 років. Як приклад вони наводять той факт, що 3 березня Печерський суд Києва визначив вбивство Ґонґадзе не замовним. «Буде абсолютно неприпустимо, якщо це нове розслідування заведе у ще один глухий кут, або якщо воно буде проведено поспішно, з єдиною метою відбілити колишніх високо посадовців», - констатують «Репортери».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7302
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду