«Репортери без кордонів» та НМПУ засуджують рішення суду в справі Кучми

15 Грудня 2011
9512
15 Грудня 2011
18:31

«Репортери без кордонів» та НМПУ засуджують рішення суду в справі Кучми

9512
«Репортери без кордонів» та НМПУ засуджують рішення суду в справі Кучми

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) та Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) засуджують рішення Печерського районного суду Києва, яким справу проти Леоніда Кучми щодо вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе визнано незаконною. Про це йдеться у їхніх заявах.

 

Зокрема, у заяві «Репортерів без кордонів» йдеться: «Дуже шкода, що Кучму звільнено завдяки юридичним формальностям, без повного дослідження доказів проти нього. Це залишає всі запитання без відповідей і абсолютно нічого не робить для того, щоб встановити правду у вбивстві Ґонґадзе».

 

На думку організації, розслідування не просунеться після того, як плівки Мельниченка перестали бути доказами у справі: «Це рішення суду є ще однією причиною для серйозного питання щодо неупередженості українського правосуддя».

 

Також НМПУ висловила обурення тим, як «як владні інституції цинічно використовують справу нашого колеги вбитого Георгія Ґонґадзе у своїх інтригах, для досягнення своїх далеко не найчистіших цілей».

 

НМПУ звертає увагу на те, що порушення кримінальної справи відбувалося тоді, як всі зацікавлені сторони та громадськість були поінформовані про те, яким чином був здійснений запис на плівках майора Мельниченка. Однак при цьому Генеральна прокуратура порушила цю справу, на думку представників профспілки тому, що «це комусь у владних кабінетах було вигідно», а згодом стало «більш вигідним припинити розслідування, і до суду надійшла команда закрити його».

 

«Ми вважаємо, що розслідування справи Ґонґадзе має тривати. Суд зобов'язаний розглянути це питання по суті, а не відхиляти його за формальними причинами. Замовники вбивства мають бути названі. Інакше наше правосуддя в черговий раз виглядатиме як прислуга цинічної влади», - наголосив голова НМПУ Юрій Луканов.

 

Нагадаємо, свою стурбованість уже висловив Комітет захисту журналістів, який назвав «ударом по свободі преси» постанову суду про закриття кримінальної справи проти Леоніда Кучми.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 14 грудня Печерський районний суд Києва визнав незаконною і скасував постанову Генеральної прокуратури про порушення кримінальної справи стосовно Леоніда Кучми за обвинуваченням у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Також суд постановив, що плівки майора Миколи Мельниченка, які Генпрокуратура визнала речовим доказом, отримані незаконним шляхом і тому не можуть бути доказами у справі.

 

Кримінальну справу проти президента України (1994-2005 роки) Леоніда Кучми у справі вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе Генеральна прокуратура порушила 21 березня. Його звинувачували в перевищенні влади і службових повноважень, які призвели до вбивства Георгія Ґонґадзе і незаконних дій проти журналіста Олексія Подольського.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9512
Читайте також
15.12.2011 14:19
Мар’яна Драч, «Радіо свобода»
29 776
15.12.2011 14:15
Валерий Кучерук , «Коммерсантъ Украина»
20 053
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду