Безулик, Добровольська і Терещенко програли суд проти «1+1» (ДОПОВНЕНО)

13 Травня 2009
26947
13 Травня 2009
15:58

Безулик, Добровольська і Терещенко програли суд проти «1+1» (ДОПОВНЕНО)

26947
Безулик, Добровольська і Терещенко програли суд проти «1+1» (ДОПОВНЕНО)

13 травня Печерський районний суд міста Києва відмовив колишнім ведучим телеканалу «1+1» Анні Безулик, Людмилі Добровольській та Олесю Терещенку у задоволенні їхнього позову. Нагадаємо, позивачі оскаржували наказ про їхнє скорочення. Рішення прийняла судя Олена Кафідолва. Третіми сторонами у справі виступає Київська незалежна медіа-профспілка та Національна рада з питань телебачення та радіомовлення. Позивачів у суді представляла Наталія Петрова, «1+1» - Лариса Варичева, Олександра Ткаченка - Тетяна Ярун.

 

Нагадаємо, колишні співробітники «Студії 1+1» Олесь Терещенко, Анна Безулик та Людмила Добровольська подали позов до Печерського районного суду проти каналу у грудні 2008 року. Ведучі оскаржували наказ про їхнє скорочення, підписаний генеральним директором каналу Олександром Ткаченком, наполягаючи на тому, що зміна редакційної політики каналу являла собою зміну умов роботи, що давало їм право на звільнення із відповідною мотивацією. 18 листопада Терещенко, Безулик і Добровольська подали заяви про звільнення через зміну умов роботи, проте їх не було підписано. Пізніше Олександр Ткаченко заявив в інтерв'ю газеті «Факты и комментарии», що намагався залучити ведучих до нових проектів, проте їх не влаштувала сума запропонованої винагороди. Добровольська і Безулик категорично спростували цю заяву. Ведучі були скорочені разом із низкою (за різною інформацією - від кількох десятків до понад 200 осіб) співробітників «1+1» на початку 2009 року.

 

Керівник департаменту інформаційного та суспільно-політичного мовлення телеканалу «1+1» Наталія Катеринчук, залучена в якості свідка, в ході засіданя зазначила, що причиною скорочень на каналі стала світова економічна криза. Разом із тим, за її словами, реалізовувались плани із розширення інформаційного мовлення, що вимагали прийняття на роботу нових працівників. Наталія Катеринчук наголосила, що новий формат інформаційного мовлення каналу вимагав нових облич, тому Олеся Терещенка в ефірі замінили Віталій Гайдукевич та Юлія Бориско. Це рішення було прийняте менеджментом каналу після консультацій із експертами компанії Central European Media Enterprises, яка є акціонером «1+1».

 

 За її словами, вона запропонувала Олесеві Терещенку працювати у ньюзрумі та готувати інтерв'ю з найвищими посадовцями: «Посада ведучого - це не посада диктора. Ведення новин - лише 5% обов'язків ведучого. Решту часу він готує новини, бере інтерв'ю, пише тексти. Різниця між журналістом і ведучим лише у відповідальності». Так само працювати над випуском без його ведення було запропоновано і Людмилі Добровольській. Претензій до якості роботи Олеся Терещенка та Людмили Добровольської у пані Катеринчук не було. Тим часом екс-керівник компанії «1+1 продакшн» Владислав Корчин, виступаючи як свідок, зазначив, що ведучі готували лише текст, який виголошували в ефірі - принаймні, це стосувалося Людмили Добровольської.

 

Директор із персоналу «1+1» Світлана Огородник повідомила суду, що першим наказом від 28 листопада 2008 року повідомлялось про скорочення не конкретних осіб, а посад на каналі; через це частина співробітників отримала повідомлення про звільнення. Наказом від 28 січня 2009 року були скорочені конкретні працівники. За словами інспектора з кадрів каналу «1+1» пані Костенко, у першому документі йшлося про скорочення 59 посад, однак звільнено з каналу було лише 39 осіб. На запитання представника відповідача щодо зменшення заробітної платні ведучих в останні місяці роботи пані Огородник відповіла, що Безулик, Добро вольська і Терещенко не отримували премії, оскільки, за її словами, не з'являлись на роботі й не виконували своїх обов'язків.

 

Під час дебатів сторін представник позивачів Наталія Петрова наголошувала на тому, що Безулик, Добровольська та Терещенко, працюючи на «1+1» протягом тривалого часу, мали всі гарантії, передбачені трудовим законодавством. «Натомість вони були нелегально відсторонені від роботи в ефірі, їм не було запропоновано роботу на інших посадах, вони не були попереджені про звільнення за 2 місяці, оскільки повідомлення були надіслані на адреси, де ведучі не мешкають», - сказала адвокат. За її словами, немає підстав вважати, що реальна кількість працівників каналу скоротилась, до того ж у січні 2009 року канал оголосив кастинг ведучих. «Тож є підстави вважати, що відбулось звільнення небажаних осіб», - резюмувала пані Петрова.

 

За словами адвоката, звільнені в розпал сезону, ведучі не мали змоги знайти пристойну роботу. «Дотепер пані Добровольська не знайшла роботи, - сказала Наталія Петрова. - А доходи від тимчасової роботи, яку знайшла Безулик (ведення авторської програми «Я так думаю з Анною Безулик», яку для 5 каналу виробляє продакшн «Українська медійна група», - «ТК») та Терещенко (посада ведучого праймового випуску новин у Національній телекомпанії України), не співмрні з тими, які позивачі мали на «1+1».

 

Наталія Петрова просила задовільнити позовні вимоги, скасувати накази про їх скорочення, поновити їх на роботі на їхніх посадах і стягнути зі «Студії 1+1» заборгованість із зарплатні за листопад, грудень та січень загальною сумою: Анні Безулик - 47 747 грн, Людмилі Добровольській - 53 377 грн, Олесю Терещенку - 43 тис грн.. Також пані Петрова просила суд зобов'язати відповідачів компенсувати позивачам моральну шкоду, якої вони зазнали через «ігнорування законів України та їхніх прав, передбачених редакційним статутом на випадок зміни редакційної політики та усунення їх від роботи» - по 20 тисяч гривень кожному з відповідачів.

 

Представник Київської незалежної медіа-профспілки Роман Головенко наголосив на тому, що Олесь Терещенко, який є членом профспілки з 2002 року, був звільнений без її згоди.

 

У свою чергу представник відповідача Лариса Варичева заявила, що зміни штатного розкладу у ТРК «Студія 1+1» були проведені у відповідності до чинного законодавства. «Приймаючи рішення про скорочення посад, телерадіокомпанія, її керівництво та засновники проаналізували всі факти та обставини цього звільнення та дійшли висновку, що цих працівників неможливо залишити на роботі. Крім того, частина 3 статті 42 Закону про працю України говорить про те, що за відсутності роботи за професією працівник має звернутись до Державної служби зайнятості або працевлаштуватись самостійно», - сказала вона, наголосивши, що підприємство вжило заходів із працевлаштування Безулик, Добровольської та Терещенка. Їм, за її словами, пропонували роботу в межах їхніх посадових обов'язків - підготовки випусків новин. Підтвердження того факту, що позивачі не з'являлись на роботу, міститься, за її словами, у журналі фіксації відвідування апаратно-студійного комплексу.

 

Пані Варичева також заявила, що у матеріалах справи містяться копії повідомлень про звільнення, повідомлень про вручення листів та розписка Анни Безулик. Також вона зазначила, що під час планування скорочення компанія врахувала сімейні обставини тих співробітників, яких звільнити було неможливо: «були матері-одиначки, ліквідатори аварії на ЧАЕС, інваліди».

 

Адвокат також зазначила, що жодних змін до статуту «1+1» щодо редакційної політики не вносилось, і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, залучена до процесу в якості третьої сторони, не надала жодної інформації щодо внесення таких змін. Представники Нацради на засіданні присутні не були.

 

Поки що невідомо, чи мають намір Добровольська, Безулик і Терещенко оскаржувати рішеня суду в апеляційній інстанції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26947
Теги:
Читайте також
21.08.2009 11:56
Олег Покальчук
для «Детектор медіа»
48 594
05.05.2009 11:35
Світлана Кореновська
52 348
24.04.2009 16:24
Ігор Лосєв, «День»
49 262
Коментарі
22
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
1+1=0
5451 дн. тому
Капец! Ведущие должны снимать сюжеты, брать интервью... Это где ж Катеринчук такое прочитала? Я представляю себе внешний вид и состояние ведущего, который целый день бегал по прессухам, расшифровывал, монтировал, собирал папку и вечером талантливо вышел в эфир... Мат. часть надо учить, красавица! Не путай профессию репортера и ведущего. В мире они престижны одинаково и одинаково уважаемы. Хотел бы я посмотреть на тебя, пожеванную дуру, проторчавшую полдня в кабмине - вечером в эфире.
uedth67
5459 дн. тому
видать они не из тех, кто полуив удар по левой щеке, подставят правую. Если даже журналисты не будут защищать свое достоинство и права, то кто будет? Молодцы! К ответу украинско-румынских жлобов и дельцов от ТВ!
Конев
5460 дн. тому
честно говоря, как-то мерзенько они выглядят со своим обращением в суд.)
анонимний поплювок
5463 дн. тому
"Я так розумію, весь суд - це своєрідна акція протесту, бо ж решта "журналістської спільноти" традиційно здатна поплюватися з приводу лише в і-неті, та й то анонімно"- идите к кабинету Фафы и протестуйте- в судах вы не попиаритесь!
to roma-ramа
5463 дн. тому
А ти уважніше читай: "Ведучі оскаржували наказ про їхнє скорочення,....наполягаючи на тому, що зміна редакційної політики каналу являла собою зміну умов роботи, що давало їм право на звільнення із відповідною мотивацією". При цьому зміну такої політики визнали самі ж представники каналу: "Наталія Катеринчук наголосила, що новий формат інформаційного мовлення каналу вимагав нових облич". Плюси просто забрехалися. Спаскудили пристойний колись канал, екзальтоване жлобство стає його новим обличчям. Я так розумію, весь суд - це своєрідна акція протесту, бо ж решта "журналістської спільноти" традиційно здатна поплюватися з приводу лише в і-неті, та й то анонімно. а те, що канал акцентує на грошах - то щоб задурити таких наївних і меркантильних, як ти, друже. Яка там редакційна політика, давай рахувати чужі бабки! І до речі: ти вважаєш, що по названі суми люди справді пішли б у суд? Та їхні стрингери часом з політиків за синхрони в місяць беруть більше!
roma_rama
5464 дн. тому
то вони все одно звільнялися, яка їм різниця, самі чи за скороченням? сподівалися, що їх будуть вмовляти залишитися? чи вирішили грошей зрубати по-швидкому восстаннє?
Умник
5464 дн. тому
"Пані Варичева також заявила, що у матеріалах справи містяться копії повідомлень про звільнення, повідомлень про вручення листів та розписка Анни Безулик." - Так какие у них вопросы к плюсам, если даже расписка есть? 0_о
калатіть
5464 дн. тому
Ітіть-калатіть!!! Гузь разом зі Скрипіним шота провтикали цю подію, аааааааааааааа, вони ж Тиждень мочать, їм нєкагда
марина ивановна
5464 дн. тому
Анечка: Кстати, да - зачем вообще надо было устраивать этот суд? Не за пьянство ж уволили с "волчьим билетом")
марина ивановна
5464 дн. тому
Винить бывших работодателей в том, что тебе не найти приличную работу - это неправильно как-то, разве нет?
секретарь Печерского мешка
5464 дн. тому
Серега! Читай блог Г.Б. // 13.05.2009 18:12:28 Плюси (Ткаченко + Катеринчук) нашкребли на хабар судді грошей, певно, значно менше від солідарної позовної суми звільненої трійці. Переміг прагматизм румунських "роднянських"!
Анечка
5464 дн. тому
Уволили-то их не за прогулы и т.д., радоваться надо, что в трудовых этого нет..
5-й
5464 дн. тому
Не, а как им "найти общий язык" с кем-то, когда ТСН за язык прочно держал Губский пухлыми "конвертами" через Фельдмана?А еще раньше Медведчук с темниками.Нипанятна.
uedth67
5464 дн. тому
плюсы врут-не дорого берут, я точно знаю что никакой работы им не предлагали, а предлагали "найти общий язык с Катеринчук", то есть людей уволили за отсутствие общего языка с Балоганом. А теперь лепят из них стяжателей и прогульщиков, приплетают финансовый кризис, гадко все и мерзко.
uedth67
5464 дн. тому
На медиа-профспилки суд так же положил: " Представник Київської незалежної медіа-профспілки Роман Головенко наголосив на тому, що Олесь Терещенко, який є членом профспілки з 2002 року, був звільнений БЕЗ ЇЇ ЗГОДИ"
Серёга
5464 дн. тому
Частное лицо в споре с юридическим лицом всегда проиграет. Догадайтесь с одного раза, почему. Речь, разумеется, только об Украине.
OBI-Consulting.eu
5464 дн. тому
Пропоную Підключати Медіа Профспілки!
гость
5464 дн. тому
Знаю на 1+1только четверых нормальных ведущих Терещенко, Добровольская, Мазур, Безулык!
Друг
5464 дн. тому
Ребята, оскаржуйте рішення суду в апеляційній інстанції! Є ще міжнародний суд. Ведучі тримайтеся, Ви суперові!
Леся
5464 дн. тому
Хорошо что этих {cENSORED} вышвырнули. Только эфир засоряли своими {cENSORED} .
Г.Б.
5464 дн. тому
Плюси (Ткаченко + Катеринчук) нашкребли на хабар судді грошей, певно, значно менше від солідарної позовної суми звільненої трійці. Переміг прагматизм румунських "роднянських"!
Справедливість
5465 дн. тому
Цього слід було очікувати. Так їм і треба! Сумма компенсації цих с пазвалєніясказать "зірок" не влаштовувала, хоті вічно сидіти в кріслах ведучих новин. Кстаті, а гдє "звізда" Дабравольская пропала? Нєужелі слухі пра ее профнепригодность і "гаварящую куклу" такі правда?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду