Про спорт у жовтих тонах

5 Травня 2009
52357
5 Травня 2009
11:35

Про спорт у жовтих тонах

52357
Оновлений формат програми «Проспорт» («1+1») коментують Ігор Мірошниченко, Олександр Гливинський, Тимур Чилачава, Слава Варда та інші.
Про спорт у жовтих тонах

- Як ви оцінюєте оновлений формат програми «Проспорт» на «1+1»? Як вплинула на формат спортивної програми наявність елементів жовтизни: сюжетів про романи спортсменів, моделей та подруг зірок спорту, розповіді про зйомку в голлівудському кіно з показом оголених жінок; або різноманітні сюжети про бійки фанатів у різних країнах; або скандальна інформація та чутки із зарубіжних таблоїдів? Наскільки доречною, на вашу думку, є така інформація для глядачів спортивної програми?

 

Відповідають: Ігор Мірошниченко, Олександр Гливинський, Слава Варда, Олексій Маргієв, Сергій Даценко, Ігор Левенштейн, Тимур Чилачава.

 

 

Ігор Мірошниченко, коментатор каналу «Спорт 1» телекомпанії «Поверхность»:

- В принципі, «1+1» уже давно перетворився на жовтий канал. Загалом я ставлюся до цього негативно, але хочу сказати, що спортивні програми на телеканалах існують виключно заради спонсорів, а не заради глядачів, які хочуть знати про спортивні події. Тому як людина, яка цікавиться спортом, я вже давно раджу своїм друзям (і сам цією порадою користуюся) не дивитися телевізійні канали, бо новин спорту з телеканалів дізнатися не можна - зате можна дізнатись про чергову марку горілки, яка фінансує спортивні новини. До того ж, у прайм-таймі спортивних новин немає. Тому те, що робиться на «Плюсах», - це, звісно, аж ніяк не спортивні новини; та з іншого боку, навіть якщо завдяки цим жовтим новинам в ефірі буде хоч крапля нормальних спортивних новин, то слава Богу, що вони взагалі є. Звісно, прикро, що замість якісних спортивних новин ми отримуємо жовту інформацію, порпаємося в чужій білизні, але хоч у такий спосіб тут бодай трохи популяризується спорт, бо на інших каналах це робиться виключно завдяки алкогольним спонсорам і про жодну пропаганду здорового способу життя не йдеться.

 

Людей, які цікавляться спортом, мало цікавлять особисті подробиці чийогось життя чи чутки про спортсменів. Зрозуміло, що це спрямовано на розширення аудиторії спортивних новин. У такий спосіб канал залучить глядачів кримінальних і подібних їм новин, жовтої преси, світської хроніки - ці люди тепер дивитимуться спортивні новини, а от уболівальники такого не дивитимуться. Вони радше шукатимуть інформацію в інтернеті, в газетах (на жаль, здебільшого російськомовних) або ставатимуть безпосередніми глядачами на місцях.

 

 

Олександр Гливинський, керівник інформаційного центру «Україна-2012», спортивний журналіст:

- Те, що випуск новин ТСН пожовтів, - факт однозначний. Програму «Проспорт» я час від часу дивлюся, чимало матеріалів мені подобаються, бо часом серед них бувають справжні історії. Не кажу про неперевірену інформацію й жовтизну, бо я не настільки ретельно відстежую контент, але загалом матеріали цікаві й добре зроблені, подобається репортажність історії. Оперативність тут не настільки важлива, бо цю потребу аудиторії чудово задовольняє інтернет. Спортивні програми - а «Про спорт» більшою мірою спортивна програма, аніж спортивні новини - виходять пізно ввечері, майже вночі, і хто хотів дізнатися, як, приміром, зіграла команда, той уже давно дізнався. Тож програми пропонують щось більше: вони розповідають про спортсменів, тренерів. Я не кажу, що завжди треба робити сюжет про роман, але можна і про роман. Важливо показати спортсмена, зробити історію. Так само можна зробити й проблемний матеріал, і команда «Проспорт» показує такі сюжети. Якщо, приміром, є якийсь конфлікт у спорті, вони його висвітлюють.

 

Важливо пам'ятати, що журналістика - це не хроніка. Спортивна журналістика, як і будь-яка інша журналістика, розповідає про види спорту, про те, що залишається за лаштунками, і в цьому плані «Про спорт» мені подобається. Спортивні програми не повинні бути відображенням голів, результатів, очок, секунд - це однозначно. Тим більше якщо це не спортивний канал. Інша річ - спортивний канал, який 24 години на добу показує спортивні трансляції і щогодини - новини. Отут і мають бути секунди, очки й голи.

 

 

Слава Варда, ведучий, Новий канал:

- Мені насамперед приємно, що телефонуєте мені в День Народження Євгена Зінченко. Від усієї душі вітаю його.

 

Виходячи з того, що аудиторія загальнонаціональних каналів не вузькоспеціалізовано спортивна, це є кроком до урізноманітнення аудиторії, і цей крок виправданий. Приміром, якщо домогосподарка подивиться на Девіда Бекхема на пляжі в Маямі чи під час шопінгу в Мілані, чому б ні. Таку аудиторію може зацікавити саме така подача, адже їй це ближче, ніж те, що Девід Бекхем на 46-й хвилині був в офсайді й тому команда не забила вкрай важливий гол. Як на мене, такий підхід виправданий, якщо прийнято рішення таким чином залучати аудиторію.

 

Для мене спорт цікавий не тільки з вузько спеціального боку, бо я сам спортсмен і маю спортивне звання і нагороди. Для мене особисто, наприклад, спорт не обмежується результатом, суто фактичною складовою спортивного життя. Мене він цікавить із різних точок зору: мені цікаві витоки, можливо, та краватка, яку придбав Девід Бекхем, якимось чином вплинула на м'яч який він забив чи не забив. То чому би про це не сказати?

 

Моя ключова теза така: за рахунок таких підходів до урізноманітнення програми нецільова аудиторія приєднується до перегляду.

 

 

Олексій Маргієв, начальник відділу спортивних програм, Новий канал:

- Взагалі я спостерігаю за спортивними програмами на всіх каналах, але кілька останніх тижнів мене не було в Україні, тому останніх випусків на «1+1» не бачив. Із вражень від попередніх випусків можу сказати, що вони були занадто жовті. Нині наявність елементів жовтизни - загальна тенденція на телебаченні загалом і зокрема в новинах, крім, можливо, Першого національного. На мою думку, важлива міра цієї жовтизни. Як людині, що цікавиться спортом не лише як журналіст і керівник редакції, а й як глядач, мені цікаві якісь деталі особистого життя спортсменів, якщо, звісно, ця інформація - не повна маячня. Жовті новини бувають різними: є об'єктивна інформація, про якісь події в житті зірок, і це цікаво, а є вигадані факти. Як на мене, для спорту вигадані жовті новини неактуальні, адже світ спорту й так сповнений цікавої інформації - жовтої й синьої, відкритої й закулісної. Спорт - це психологія, інтриги, тож немає особливої потреби щось вигадувати й у такий спосіб шукати глядачів.

 

А загалом, ті елементи жовтизни, які я бачив на каналі раніше, я вважав цілком доречними. У мене не лишилося відчуття, ніби це неможливо дивитися.

 

 

Сергій Даценко, заступник головного редактора «Спортивної газети»:

- Програма ще до оновлення формату була ніякою. Бо спортивна програма має розкривати питання спорту в Україні, а не черпати ролики з закордону і розважати публіку розповідями про те, що відбувається у Бразилії чи США.

 

Я розумію, нині курс телеканалу спрямований на, як ви кажете, жовту інформацію і так званий спорт не має від цього курсу відставати. Така політика керівництва телеканалу. Але важливо, що поза увагою «1+1» залишається дуже багато спортивних подій, натомість беруться якісь незрозумілі сюжети - просто щоби чимось вразити глядача. Я особисто не розумію такої спрямованості і не підтримую її. Для інформації такої ґатунку на каналі й так досить програм, а спортивна редакція має займатися спортивними питання. А якщо спортивні журналісти займатимуться тим, хто де провів вечірку чи хто кому набив пику, випив чи закурив, це будуть уже не спортивні журналісти. Вони мають займатися виключно спортивною тематикою, бо на сьогодні таких репортерів обмаль, їх можна перелічити на пальцях однієї руки, решта займаються бозна-чим.

 

 

Ігор Левенштейн, журналіст:

- К сожалению, программы я не видел. Я перестал смотреть ТСН после того, как они внедрили новый формат, а уж если они внедрили его еще и в спорт, тем более перестану. Мне в принципе не нравятся нынешние «Плюсы», то есть канал практически свели до непонятно чего... С чем и поздравляю. Как профессиональный спортивный журналист я смотрю «Мегафон» на «Мегаспорте», чтобы получить именно ту информацию, которая мне интересна и полезна. А «кто, кому, кого» - это вне сферы моих интересов, как профессиональных, так и личных. Реально неинтересно, даже если бы меня попросили, я бы не стал специально смотреть.

 

Тимур Чилачава, журналіст:

- Я не дивлюся цієї програми, тому не можу оцінити, наскільки це особисто для мене прийнятно чи неприйнятно. Якщо це справді така відверта жовтизна, то в контексті спортивному й неспортивному я не відчуваю жодної потреби в подібній інформації. Такі речі - це крок назад. Завжди є куди рухатися, навіть не вдаючись до жовтизни. Думаю, канал просто хоче привернути увагу масового глядача. Я би назвав це конфліктом між професіоналізмом і необхідністю заробляти гроші й підвищувати свій рейтинг.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
52357
Теги:
Читайте також
26.05.2009 23:28
Ірина Захмарна
22 074
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Глядач
5476 дн. тому
ха-ха-ха!!!!! так смешно читать эти комментарии!!!!! первые три написали ребята с "плюсов",а точнее с "Проспорта", а ung - яркий представитель УТ!!!! но что самое смешное. что у господина ung даже стилистика "утэшная"! одни штампы! Но особенно интересный "месседж" о том, что какие-то менеджеры не дают кому-то там раскрыться! Это кто там "менеджер"? Степанищева? Бондаренко? или кого вы имеете ввиду? может Илащука? честно говоря, смешно это читать!!! какие они менеджеры??????? а что, господа УТэшники, мешает вам свалить с проклятого УТ? уйдите на "плюсы", ictv, Спорт1, Мегаспорт!! найдите канал, который взял бы вас на работу!! ведь "МОЛОДЫЕ И КРЕАТЫВНЫЕ" нужны всегда и везде! нет, не берут? значит тогда это вопрос о вашей квалификации. и не надо писать, что "справжні спортивні новини" делают на УТ. я не с "плюсов" и никогда там не работал. да и Проспорт с ЕДИНСТВЕННЫМ И НЕПОВТОРИМЫМ (хоть бы сменщика Зинченко нашли!!!) ведущим - утомляют! Но "Світу спорту" надо еще умываться и умываться, чтобы стать в один ряд со "спортом" на 1+1. это обьективно! ну а если УТэшники это нге понимают, и пишут такие месседжи о "справжніх новинах", то у них явно проблемы с психикой!!!!
ung
5481 дн. тому
Як це не дивно, але справжні спортивні новини у нашому медіа-просторі присутні тільки у програмі "Світ спорту" на першому національному. це чи не єдина програма на цьому далеко не ідеальному каналі, котру роблять МОЛОДІ та КРЕАТИВНІ журналісти, які не керуються принципами старої гвардії цього ж каналу. Тут представлені усі види спорту, де є українці. Тут ведуться чемпіонати волейболу, футзалу, гандболу, хокею, боротьби та інших видів котрі розвиваються у нас! Шкода що цій команді, ще не до кінця дають розкритися самі ж менеджери каналу!
marusia
5483 дн. тому
А по-моєму саме ці спортивні новини стали цікавими. Мені як жінці, спорт взагалі малоцікавий, а тим більше малозрозуміла суха статистика. А тепер ці новини стали доступними. І приміром навіть жінки почали їх дивитися. Там є і аналітика при потребі, але викладено все доступною, зрозумілою мовою. Це саме те, чого невистачало глядачеві раніше. Але згодна, що було б добре виокремити спорт ще й в окрему програму, тим паче, бачу, що журналісти, які роблять "Проспорт" уже дозріли до такого рівня.
Kolimator
5483 дн. тому
Всім критикам рекомендую для перегляду і подальшого ознайомлення з коментарями людей, які цікавляться саме футболом і його футбольної складовою ;-) http://football.ua/video/news/65185/page13.html Вчіть матчастину! :-))))))))))))))
ovka
5483 дн. тому
Ігор Левенштейн, журналіст: - К сожалению, программы я не видел. ... Реально неинтересно, даже если бы меня попросили, я бы не стал специально смотреть. достойний коментар! одразу видно, що І.Л. "профессиональный спортивный журналист". А не слідкує за ТБ-контентом, так то фігня)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду