«Перший вагнерівець уже прибув до Польщі, поки Росія цілиться у штаби НАТО». Огляд російської дезінформації за 21–27 серпня 2023 року

«Перший вагнерівець уже прибув до Польщі, поки Росія цілиться у штаби НАТО». Огляд російської дезінформації за 21–27 серпня 2023 року

1 Вересня 2023
8990

«Перший вагнерівець уже прибув до Польщі, поки Росія цілиться у штаби НАТО». Огляд російської дезінформації за 21–27 серпня 2023 року

8990
Чи насправді призовникам вимикають воду й газ як «покарання» за невідвідування ТЦСК і в який спосіб, за версією росіян, Україна добивається нових поставок зброї? Розповідаємо, про що пропагандисти дезінформували наприкінці серпня.
«Перший вагнерівець уже прибув до Польщі, поки Росія цілиться у штаби НАТО». Огляд російської дезінформації за 21–27 серпня 2023 року
«Перший вагнерівець уже прибув до Польщі, поки Росія цілиться у штаби НАТО». Огляд російської дезінформації за 21–27 серпня 2023 року

In English

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 29 травня — 4 червня, 511 червня, 12–18 червня, 1925 червня, 26 червня — 2 липня, 3–9 липня, 10–16 липня, 17-23 липня, 24-30 липня, 31 липня — 5 серпня, 7–12 серпня й 14–19 серпня. Крім того, ознайомтеся з підсумковим текстом за десять місяців, а також з оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 21 по 27 серпня 2023 року ми зафіксували понад 30 дезінформаційних вкидів. Протягом цього часу російські фейкороби стверджували, що в Україні повсюдно панують «центри прийняття рішень» й окупанти ціляться винятково у військові об’єкти — штаби НАТО. А також переповідали, як українські посадовці нібито добиваються нових поставок зброї від Ізраїлю: «атакуючи» хасидів в Умані. 

«Незліченна кількість штабів НАТО в Україні»

Минулого тижня анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську пропаганду, поширили фейк, буцімто 19 серпня 2023 року росіяни обстріляли зібрання литовських і польських офіцерів НАТО в Чернігові. Ось як вони виправдовувалися: «Насправді 19 серпня в Чернігові були перемовини офіцерів ЗСУ та НАТО. Жодна мирна особа від удару по штабу НАТО не постраждала». Переконували, що за результатами серпневого обстрілу Чернігова постраждали лише «центри прийняття рішень».

Насправді ж 19 серпня 2023 року відбувся терористичний обстріл Чернігова. Тоді окупанти балістичною ракетою вдарили по центру міста, понівечивши будівлю драмтеатру. Цього дня містян запрошували на виставку дронів, яка якраз проходила у споруді театру. Внаслідок атаки семеро людей загинули, 181 людина поранена, з-поміж яких 15 — діти. Крім того, 16 людей прооперували.

Росія намагається приховати власні злочинні дії проти українців, прикриваючись терміном «центри прийняття рішень», які, мовляв, є легітимною військовою ціллю. Проте від російських ракет і дронів потерпають зовсім не військові об’єкти, а українські мирні міста й цивільна інфраструктура. Крім того, будь-який напад на іншу країну, навіть на військові об’єкти — це злочин. Тобто, як і в попередніх терористичних обстрілах, Москва просто шукає легітимації своїх злочинів. 

Детальніше про хронологію російських обстрілів від початку 2023 року читайте тут.

Утім, безпідставні вкиди російського агітпропу про «обстріл військових об’єктів» існують, аби не лише спотворити реальність і просувати власну правду в інтернеті, але й щоби підіграти наративам про боротьбу Заходу проти Росії. Адже в багатьох випадках телеграм-аноніми здебільшого апелюють до «військових об’єктів», створених нібито за безпосередньою участю НАТО або інших західних партнерів України. У таких повідомленнях простежується меседж, мовляв, Захід масово створює такі об’єкти на території України, щоб боротися проти Росії. Президент Зеленський «втягує» НАТО у війну, а це неодмінно призведе до краху Альянсу. Адже Росія нібито успішно знищує всі ті «штаби», які насправді є цивільними об’єктами. Так пропагандисти добиваються применшення ролі України як суверенної держави, яка успішно стримує російську агресію. Та знаходять собі виправдання, мовляв, усе так довго, бо вони воюють не лише проти України, а й проти всього світового зла.

Що писали пропагандисти про обстріл Чернігова, читайте в нашій добірці

«Вода й газ — дзуськи призовникам!»

Серед іншого проросійські телеграм-канали поширили фейк, що в Тернополі погрожують призовникам відімкнути воду й газ, якщо ті не з’являться до територіальних центрів комплектування й соціальної підтримки. Нібито на підтвердження такої тези пропагандисти додавали до публікацій фото відповідного «листа-попередження», який потрапив у руки ймовірному призовнику. І підписаний нібито місцевим керівником підприємства у сфері побутових послуг. Сам документ нібито виданий обласним ТЦК. Автори вказують, що посадовець діяв у межах своїх повноважень, керуючись законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

Проте представники тернопільського ТЦК спростували справжність документа. Крім того, у відомстві зазначили, що обласні ТЦК не займаються мобілізаційними сповіщеннями — а отже від них не міг надійти лист-сповіщення призовнику. Такими сповіщеннями займаються міські та районні відділення. Тобто документ несправжній, найбільш імовірно, що його створили за допомогою фотошопу. Також у листі-сповіщенні містяться орфографічні та стилістичні помилки, зокрема слово «согласно» замість української конструкції «згідно з».

Підкреслюємо, що в законі «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» відсутні «покарання» відімкненням води й газу для призовників.

Використання такої риторики вигідне агітпропу насамперед для того, щоб залякати українське суспільство масовою мобілізацією. Нібито вже нікому воювати, тож українські високопосадовці починають хитрувати й придумали нові норми законодавства. 

Російські пропагандисти вже вкидали фейки про мобілізацію жінок, жінок при надії, дітей, студентів і… собак. А зовсім недавно пропагандисти писали, що вже і ЄС нібито займається напрацюванням механізму щодо «екстрадиції» українських біженців призовного віку до України.

Прочитайте, як насправді Росія мобілізує свої ресурси, ховаючись за терміном новомови «часткова мобілізація». 

«Вагнер на підступах до Польщі»

Посеред тижня в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську пропаганду, поширили фото нібито бійця групи «Вагнер», яка визнана Верховною Радою міжнародною злочинною організацією. На фотографії зображено, як «боєць» стоїть нібито на кордоні з Польщею. Телеграм-аноніми підкреслювали: «Росіян ніщо не зупинить».

Насправді ж фото відредагували за допомогою фотошопу. Пропагандисти використали світлину справжнього польського військового, проте наклали на його форму вагнерівський шеврон і російський прапор. Також уповноважений уряду Польщі з безпеки інформаційного простору Станіслав Жарин підтвердив, що світлина несправжня і її використовують, аби насамперед викликати паніку в людей. 

На тлі новин про смерть Пригожина, ватажка «вагнерівців», російський агітпроп посилює увагу до терористичного об’єднання й показує, що навіть після загибелі лідера організація ефективно працює та здатна зайти на територію однієї з країн НАТО. Так вони застосовують типову тактику залякування

Про те, що писали пропагандисти про ймовірну смерть ватажка «вагнерівців» Пригожина, читайте тут.

Зараз Кремль прагне вичистити сліди своїх прорахунків, зокрема, після заколоту Пригожина, й транслює, що «вагнерівці» радо йдуть на співпрацю з владою. Такі дії російських пропагандистів покликані показати надуману всевладність Путіна. Начебто він здатний втілити те, що не вдалося «швидше мертвому, ніж живому» Пригожину: здійснити провокацію в одній із країн Північноатлантичного Альянсу. 

Росія намагається зберегти зразковий образ самої терористичної організації, але не її ватажка. До того ж збільшити підтримку Путіна серед людей, використовуючи протиставлення дій терориста й диктатора.  

«Як по-справжньому Україна канючить зброю?»

Наприкінці тижня російські медіа, які транслюють прокремлівську риторику, поширили маніпуляцію, буцімто Україна атакуватиме гостей-хасидів в Умані, щоб отримати ізраїльську систему ППО. Автори переконували, що Україна знущається з іноземців або навіть українців іншого віросповідання, щоб дістати нову зброю. У публікаціях посилалися на інтерв’ю посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука. 

Проте у своєму інтерв’ю українському виданню Євген Корнійчук пояснив, що Росія може вдатися до провокацій проти паломників-хасидів, які приїжджають на святкування до України. Саме тому Україна просила Ізраїль надати системи ППО для захисту людей. Утім, російські медіа спотворили сказане послом і заявили, що це, навпаки, Київ готує провокацію проти хасидів.

Російський агітпроп застосовує тактику віддзеркалення. Так Росія виправдовує свої злочини, наприклад, пропагандисти пишуть, що насправді атаку здійснювала Україна, а Москва до цього непричетна. Ідеться, зокрема, й про терористичні обстріли цивільних об’єктів

Ці намагання свідчать про демонізацію України, створення хибного враження про неї у країн-партнерок. Приміром, схожу риторику використовували в анонімних телеграм-каналах у відповідь на приїзд іноземних політиків до України. Тоді пропаганда системно просувала тезу, що тривоги в Україні несправжні, а є лише спробами залякати іноземців та отримати якомога більше зброї. 

Також Росія хоче посварити Україну та Ізраїль, залякати хасидів, аби ті не їхали до України. Торік попри війну до міста приїхали кількасот вірян, і нині Умань знову готується приймати паломників.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8990
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду