Пригожин Шредингера: швидше мертвий, ніж живий

Пригожин Шредингера: швидше мертвий, ніж живий

24 Серпня 2023
2284
24 Серпня 2023
09:10

Пригожин Шредингера: швидше мертвий, ніж живий

2284
Як українські та російські медіа шукали підтвердження загибелі воєнного злочинця.
Пригожин Шредингера: швидше мертвий, ніж живий
Пригожин Шредингера: швидше мертвий, ніж живий

Перші повідомлення про катастрофу літака Embraer Legacy 600 рейсу Москва — Санкт-Петербург почали надходити ввечері 23 серпня о пів на восьму разом із відео падіння. Одночасно російські телеграм-канали повідомили про два вибухи перед катастрофою, що дало життя версії про збиття літака російською ППО. 

Близько восьмої вечора з'явилися перші новини, що літак, який упав, був бізнес-джетом Євгена Пригожина, а сам засновник ПВК «Вагнер» перебував у списках пасажирів. Літак повернувся з Африки та виконував переліт зі столиці Росії до Санкт-Петербурга, де раніше постійно жив очільник «Вагнера». Саме цим бізнес-джетом він постійно користувався, коли після «маршу вихідного дня», тобто невдалого і майже несправжнього бунту, літав до Білорусі, де тепер базуються лояльні йому бойовики.

 

Але чи був Пригожин на борту цього разу, було невідомо. В авіапарку Пригожина декілька літаків, і ще один бізнес-джет Embraer 600, який пов’язують із Пригожиним, у той момент також перебував у повітрі. Російські телеграм-канали, наближені до угруповання «Вагнер», одразу ж почали писати, що Пригожин міг бути на іншому літаку, який долетів до місця призначення.

Утім, не всі медіа вирішили почекати й перевірити інформацію про те, яким саме літаком скористався Пригожин.

І з цього моменту почалася головна інтрига вечора: загинув Пригожин чи ні? Тема «Пригожин Шредингера» пережила декілька хвиль. 

О 20:10 білоруська Nexta опублікувала скрин сторінки Пригожина в російській Вікіпедії, в який уже з'явилася дата смерті 23 серпня 2023 року. Але станом на 23:37 українська Вікіпедія повідомила про загибель «вагнерівця», а російська — ні. Судячи зі сторінки правок, російські вікіпедисти додавали та прибирали дату смерті Пригожина, а також категорії — наприклад, «ті, що загинули в авіакатастрофах», — весь вечір. Станом на ранок 24 серпня російська Вікіпедія не вказує, що Пригожин загинув.

Медіа звернули увагу на Путіна: де він і яка його реакція. Російського диктатора знайшли в Курську, цього дня він виступав там на 80-річчі перемоги в Курській битві, пізніше вилетів до Москви.

Іноземні медіа New York Times, Bloomberg, AP, The Guardian, BBC у заголовках були обережні: Пригожина вказували лише у списках пасажирів.

 

Але The Telegraph, Financial Times уже після 21:00 про смерть Пригожина говорили як про доконаний факт.

Одним із перших про загибель Пригожина повідомив колаборант Володимир Рогов, призначений російською владою керувати окупованою частиною Запорізької області. Він опублікував у своєму телеграм-каналі о 21:10 повідомлення з посиланням на «видающіхся музикантів», тобто бойовиків угруповання, які нібито підтверджують смерть Пригожина.

Але Рогова назвати офіційним джерелом не можна, тим більше — телеграм-канал колаборанта. 

Серед росіян теж одностайності не було. Опозиціонер Михайло Ходорковський одразу повірив у смерть Пригожина, політологиня Катерина Шульман і очільниця RT пропагандистка Маргарита Симоньян припускали, що катастрофа літака могла бути інсценуванням загибелі Пригожина — з метою зникнення та щасливого довгого життя в теплих країнах.

Непрямими підтвердженнями надзвичайної ситуації, тобто загибелі Пригожина, були повідомлення про виліт до Білорусі транспортного літака та начебто збори ватажків вагнерівців.

Через деякий час українські ЗМІ почали посилатися на «Росію 24», мовляв, там підтвердили смерть Пригожина.

І знову передчасно: російські пропагандисти такого не говорили. Вони повторили інформацію, що Пригожин був у переліку пасажирів. Ті українські медіа, які опублікували новину, виправили повідомлення або додали уточнення.

Поки всі чекали на офіційне підтвердження, в соцмережах почали з'являтися меми. Більше за всіх дісталося вже традиційно російському продюсеру та чоловікові співачки Валерії Йосипу Пригожину.

 

 

Нарешті, з'явилися повідомлення, які підказували, що офіційне підтвердження відбудеться незабаром. Спочатку пропагандистський канал «Царьград» із посиланням на свої джерела в Росавіації, а потім і близький до Пригожина канал Grey Zone заявили про його загибель.

Очікування тривало до 23:00. Українські медіа таки змогли повідомити офіційно: Пригожин загинув. Росавіація підтвердила загибель і Пригожина, і ще одного ватажка «вагнерівців» Уткіна, а також інших пасажирів і членів екіпажу Embraer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2284
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду