«Замість зброї українській армії приховано постачають наркотики». Огляд російської дезінформації за 11–17 вересня 2023 року

«Замість зброї українській армії приховано постачають наркотики». Огляд російської дезінформації за 11–17 вересня 2023 року

23 Вересня 2023
9779

«Замість зброї українській армії приховано постачають наркотики». Огляд російської дезінформації за 11–17 вересня 2023 року

9779
Чому вибори до Держдуми на тимчасово окупованих територіях нелегітимні та чи справді генсек НАТО звинуватив Альянс в ескалації російсько-української війни? Розбираємося, про що пропагандисти брехали протягом третього тижня вересня.
«Замість зброї українській армії приховано постачають наркотики». Огляд російської дезінформації за 11–17 вересня 2023 року
«Замість зброї українській армії приховано постачають наркотики». Огляд російської дезінформації за 11–17 вересня 2023 року

In English

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 31 липня — 5 серпня, 7–12 серпня, 14–19 серпня, 21–27 серпня, 28 серпня — 2 вересня та 4–10 вересня. Крім того, ознайомтеся з підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 11 по 17 вересня 2023 року аналітики й аналітикині «Детектора медіа» зафіксували 25 дезінформаційних вкидів. За цей час пропагандисти переконували, що у США український біженець нібито підпалив центр ДНК-досліджень, адже буцімто виявився етнічним українцем лише на 7,9 %. А також розповідали, як Борис Джонсон відвідував Україну й начебто «використовував» нацистські вітання на знак підтримки України.

«Американські наркодилери дісталися до України»

В анонімних телеграм-каналах поширили фейк, буцімто США постачають бійцям 79-ї окремої штурмової бригади ЗСУ наркотики замість зброї. До публікацій додавали «відеодоказ», на якому начебто український військовий розпаковує посилку від Агентства з міжнародного розвитку USAID. І знаходить речовину для виготовлення наркотиків.

З’ясувалося, що пропагандисти поширили це відео у фейковому телеграм-каналі 79-ї бригади. Офіційної сторінки в месенджері вона просто не має. Згодом відео розтиражували в російському сегменті соцмереж.

Насправді відео було скомпільоване з декількох. А представники USAID повідомили, що організація не постачала в Україну подібні речовини.

Автори фейкового допису також стверджували, що військові нібито отримали пакунок із наркотиками в Запоріжжі. Проте 79-та бригада працює на Мар’їнському та Вугледарському напрямках на Донеччині. Про це в липні повідомляв Головнокомандувач Збройних сил.

Російський агітпроп створює фейкові акаунти українських військових у соціальних мережах, аби поширювати вигідні їй наративи. Детальніше про випадки створення фейкових акаунтів українських військових читайте тут.

«Наводимо порядок»

Також дезінформатори вкидали фейк, що українських біженців у Німеччині масово закликають вчити лексику, пов’язану з темою прибирання та домашнього господарства, аби ті змогли влаштуватися на роботу. До повідомлень додавали фото брошури з переліком певних слів для запам’ятовування. Партнерами такої акції начебто стали Європейський Союз і платформа для допомоги біженцям у Німеччині Handbook Germany.

Проте інтернет-платформа Handbook Germany не створювала таких кампаній і, відповідно, не поширювала інформаційні брошури. У цій організації повідомили, що всі їхні матеріали доступні лише в цифровому форматі — на сайті або на офіційних сторінках у соцмережах. Більш того, згодом медійники спростували інформацію про кампанію з пошуку роботи для українських біженців. Вони пояснили, що пости, на які звернули увагу пропагандисти, поширювали лише в російських телеграм-каналах. Найімовірніше, такі світлини просто створили за допомогою фоторедактора.

Та й сама брошура переповнена помилками: пропагандисти вказували неправильний переклад слів, плуталися в написанні тощо. Наприклад, дієслово «bügeln» вони переклали як «залізо», хоча насправді воно означає «прасувати».

Так Кремль намагається виставити українців «нездатними» до будь-якої іншої роботи, крім домашнього господарства.

«Джонсонюк зігує»

Прокремлівські медіа поширили інформацію, що 9 вересня Борис Джонсон виконав нацистське привітання під час присвоєння йому ступеня почесного доктора Львівського національного університету імені Івана Франка.

Утім, фото відредагували за допомогою фотошопу. На оригінальному фото в Бориса Джонсона опущені руки, а решта учасників церемонії тримають одну руку біля серця.

Згідно з Кримінальним кодексом України (стаття 436) заборонено публічно використовувати символіку тоталітарного нацистського режиму, зокрема нацистське вітання чи «зігування».

«За українську кров»                                      

Також минулого тижня дезінформували, нібито український біженець підпалив центр ДНК-досліджень у Каліфорнії. Причиною такого злочину, як розповідають телеграм-аноніми, стало невдоволення результатами генетичного тесту: буцімто з’ясувалося, що чоловік лише на 7,9 % етнічний українець. До публікацій додавали «відеодоказ» — сюжет міжнародної телекомпанії «Аль-Джазіра».

Новинний сюжет виявився скомпільованим. На офіційних сторінках у соцмережах чи на сайті телекомпанії такого сюжету не було. А «новину» поширювали лише в російському сегменті соціальних мереж. До того ж у відеофрагментах, використаних у фейковому ролику, насправді відображені інші події. Вони демонструють підпал вестибюля в’язниці у США, що стався в червні 2023 року. Цей сюжет опублікували американські медіа.

Кремль не вперше звертається до такої інтерпретації українців — агресивних, ультранаціоналістичних і таких, що цінують лише «українську кров». Прочитайте приклади, де агітпроп інструменталізує такі питання: як жінки українських бійців бідкаються, що їхнім чоловікам переливають «москальську кров»; або українці буцімто забороняють іноземними громадянам ставати донорами крові.

Несправжні вибори

Аналітикині й аналітики «Детектора медіа» описували пропагандистський меседж, ніби вибори в Держдуму на тимчасово окупованих територіях провели «легітимно». Автори дописували, що явка на окупованих територіях України була «висока», а отже люди нібито проявляють неабиякий інтерес до формування «конкурентної, чесної та неупередженої» російської політики.

Та втім, як і ці вибори, так і будь-які псевдореферендуми про приєднання до Росії, які відбулися у вересні 2022 року, — не є волевиявленням українців. Раніше Верховна Рада звернулася із закликом до іноземних держав, аби ті визнали незаконність російських виборів на окупованих територіях України. Зокрема, Верховна Рада прийняла постанову №9581. У ній ідеться, що окупаційна влада залякує, шантажує та примусово залучає до виборів громадян України шляхом незаконної паспортизації та заміни українських ідентифікаційних документів на російські аналоги. Європейський Союз так само (ще в червні) засудив намагання Росії щодо проведення псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях. Речник ЄС Петер Стано сказав, що в Москви немає жодних юридичних прав на захоплені українські території, Росія діє свавільно, нехтуючи всіма нормами й правами.

Окупаційна влада фактично визнала провал своєї примусової паспортизації та дозволяла людям голосувати без російського паспорта. А місцевим колаборантам дозволили не відкривати виборчі дільниці, а проводити голосування по домівках.

Це, навпаки, є результатом низької явки на «дільниці», незацікавленості українців голосувати й загального спротиву окупаційній владі.

«То все через НАТО?»

Наприкінці тижня ми документували маніпуляцію, буцімто Єнс Столтенберг на пресконференції підтвердив, що Росія вторглася в Україну «через НАТО».

Проте цитату Столтенберга спотворили пропагандисти. Вони її скомпілювали з виступу Столтенберга на засіданні комітету із закордонних справ Європейського парламенту 7 вересня. Там він розказував про провальну політику диктатора Путіна, який напередодні повномасштабного вторгнення в Україну шантажував Альянс і вимагав «віддати у російську сферу впливу» Східну Європу. Зокрема, наприкінці 2021 року російське МЗС висунуло ультиматум державам Заходу «триматися від України подалі» та припинити євроатлантичну інтеграцію України.

Коментуючи події минулого, Столтенберг заявив, що агресивна війна Росії проти України є стратегічною помилкою Росії.

За допомогою спотворення цитат сторонніх експертів Росія підкріплює та просуває власні тези.

Ілюстрація: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9779
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду