«Чипси Pringles зі смаком перемоги». Огляд російської дезінформації за 31 липня — 5 серпня 2023 року

«Чипси Pringles зі смаком перемоги». Огляд російської дезінформації за 31 липня — 5 серпня 2023 року

11 Серпня 2023
1190

«Чипси Pringles зі смаком перемоги». Огляд російської дезінформації за 31 липня — 5 серпня 2023 року

1190
«Покупки» Джо Байдена, регулярна армія США в Україні та переможні чипси. Фейки та маніпуляції агітпропу на початку серпня.
«Чипси Pringles зі смаком перемоги». Огляд російської дезінформації за 31 липня — 5 серпня 2023 року
«Чипси Pringles зі смаком перемоги». Огляд російської дезінформації за 31 липня — 5 серпня 2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 29 травня — 4 червня, 511 червня, 12–18 червня, 1925 червня, 26 червня — 2 липня, 3–9 липня, 10–16 липня, 17–23 липня, 24–30 липня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 31 липня по 5 серпня 2023 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували понад 30 дезінформаційних вкидів. За цей час пропагандисти розповідали, що українці хочуть бачити свого президента Путіна, та переконували, що Україна набирає американських студентів-боржників в Іноземний легіон.

«Новий Президент України»

На початку минулого тижня ми фіксували меседж, мовляв, українці «хочуть бачити» Путіна своїм президентом. Власне, цю тезу поширили російські медіа, цитуючи пропагандистку, представницю міністерства закордонних справ Росії Марію Захарову.

Насправді Захарова вкинула інформацію без жодних доказів чи конкретних фактів. Соціологічні дані свідчать про протилежне. Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова проводили опитування про ставлення українців до президента Росії. Згідно з ним, 82,2 % респондентів погодилися з твердженням, що «Путін — це Гітлер сьогодні». Тобто більшість українців не вбачають у Путіні «омріяного лідера».

У такий спосіб пропагандисти хочуть показати, що українці, мовляв, не підтримують свою владу, а солідарні з росіянами та їхніми політиками. За цією хибною логікою, українці нібито водночас виправдовують агресію Росію.

«Регулярна армія США разом із ЗСУ»

Також в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили маніпуляцію, мовляв, армії США «піднімають зарплату» за участь у війні в Україні. Автори посилаються на матеріал видання Army Times.

У статті журналісти справді повідомили про затвердження американським урядом додаткових надбавок військовому персоналу США, який несе службу на території України. Проте йдеться про невелику групу американського військового персоналу, який розміщений в американському посольстві в Києві та охороняє його. У дописі не йшлося про те, що ця категорія осіб братиме участь у російсько-українській війні. Втім це не завадило пропагандистам спотворити сутність матеріалу й витягнути звідти лише вигідні їм тези, цілковито зманіпулювавши основним змістом.

«Джо Байден та книжка про деменцію»

Упродовж тижня анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк, буцімто медійники CBS News зафіксували в сюжеті, що Джо Байден купує книжки про деменцію. До публікацій додають відео, де Байден у крамниці нібито розглядає книжки в розділі «вправи для мозку від деменції».

З’ясувалося, що відео змонтували. Оригінальне відео записали CBS News ще у 2012 році, й на ньому немає таблички про деменцію. Бо в самому сюжеті показують ще тодішнього віцепрезидента Джо Байдена, який завітав до нового магазину Costco у Вашингтоні. На відео можна побачити, що Байден розглядає дитячі книжки, а не про деменцію.

Здебільшого деменція проявляється в похилому віці. Так пропагандисти натякали, що Джозеф Байден нібито хворий і, наприклад, уже не може обіймати посаду президента.

«Переможні чипси»

Аналітикині й аналітики «Детектора медіа» проаналізували фейк, нібито в Росії продають чипси Pringles зі «смаком перемоги». Автори дописують, що світова компанія проявила солідарність із Росією та зобразила на тубусі чипсів георгіївську стрічку. До публікацій додають відеодоказ.

Проте компанія Kellogg’s, яка є власницею бренду Pringles, припинила постачання своїх товарів на російський ринок після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ба більше, в грудні 2022 року Kellogg’s продала свої потужності місцевому виробнику та не виготовляє продукцію для російських споживачів. Тобто такого товару не знайти на російських прилавках.

Інформацію про «переможні чипси» публікують лише в російському сегменті соцмереж. Навіть на різних маркетплейсах Росії неможливо знайти саме такі Pringles. Найімовірніше, що відео змонтували та спеціально створили характерний тубус із георгіївською стрічкою.

«Зупиніть Зеленського і війну»

Пропагандистські медіа й анонімні телеграм-канали поширили фейк, мовляв, у Японії з’явився білборд із написом: «Зупиніть Зеленського, зупиніть війну». До повідомлень додають відео.

Але відео відреагували за допомогою спеціального редактора. Автори фейку взяли за основу старе відео, яке зняли ще два роки тому й опублікували в мережі. На ньому зображено район Шібуя (Токіо) у вечірній час. І на оригінальному відео на місце білборда наклали напис «Stop Zelenskyy, stop the war».

Автори фейку прагнуть дискредитувати підтримку західних партнерів і переконати українців, що за кордоном вважають саме Україну та Володимира Зеленського винними у розв’язанні війни з Росією.

«Постановки від української армії»

Минулого тижня російські медіа поширили відео нібито як українські військовослужбовці знімають постановний контент для західної аудиторії. На відео зображено двоє солдатів у камуфляжі, які тягнуть манекен за дерево, а жінка йде за ними та фотографує.

Оригінальне відео опублікували на фейсбук-сторінці ГО «Навчально-тренувальний центр 12» міста Кременчук. Відеоролик підписали так: «Базовий військовий вишкіл цивільного населення ГО НТЦ 12». Отже, на відео зафіксовано момент навчань цивільних, а не спроба українських військових зняти постановне відео.

Агітпроп просуває меседж, що Росія не чинить жодних воєнних злочинів, а Україна бреше та знімає «постановки», аби її дискредитувати. Так росіяни намагаються зняти із себе відповідальність за скоєні дії.

«Студент-боржник? В Іноземний легіон!»

Наприкінці тижня анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк, начебто американських студентів вербують до Іноземного легіону України. Нібито в університетах США розмістили оголошення про такий найм. У ньому зазначається: «Не знаєш, як сплачувати кредит на навчання? Вступай в Іноземний легіон України!»

Це несправжнє оголошення. За допомогою зворотного пошуку в гуглі вдалося виявити, що це оголошення публікують лише в російському сегменті соцмереж. Найімовірніше, автори фейку скомпілювали фото за допомогою фотошопу.

Російська пропаганда систематично підживлює наратив, що в Україні воюють кадрові військові інших держав — так звані іноземні найманці. У такий спосіб вона намагається також виправдати невдачі російської армії. Мовляв, вони воюють не зі «слабкими» українцями, а зі «спеціально тренованими натовцями» чи американцями. Понад те, агітпроп вкидає фейки про найм студентів, безробітних та інших, щоби показати, що в Україні вже нікому воювати й набирають «усіх підряд».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1190
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду