«Українські посадовці у відчаї: навіть іноземна зброя не змінює ситуації на полі бою». Огляд російської дезінформації за 25–30 вересня 2023 року

«Українські посадовці у відчаї: навіть іноземна зброя не змінює ситуації на полі бою». Огляд російської дезінформації за 25–30 вересня 2023 року

4 Жовтня 2023
8862

«Українські посадовці у відчаї: навіть іноземна зброя не змінює ситуації на полі бою». Огляд російської дезінформації за 25–30 вересня 2023 року

8862
Які ж «нацистські схильності» демонструють українські біженці в Європі та чи насправді Міжнародний суд ООН такий поганий і некомпетентний, як це подають російські пропагандисти? Боремося з фейкоробами й аналізуємо, про що вони брехали наприкінці вересня.
«Українські посадовці у відчаї: навіть іноземна зброя не змінює ситуації на полі бою». Огляд російської дезінформації за 25–30 вересня 2023 року
«Українські посадовці у відчаї: навіть іноземна зброя не змінює ситуації на полі бою». Огляд російської дезінформації за 25–30 вересня 2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 31 липня — 5 серпня, 7–12 серпня, 14–19 серпня, 21–27 серпня, 28 серпня — 2 вересня, 4–10 вересня, 11–17 вересня та 18–24 вересня. Крім того, ознайомтеся з підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 25 по 30 вересня 2023 року аналітики й аналітикині «Детектора медіа» зафіксували 26 дезінформаційних вкидів. Протягом цього часу фейкороби стверджували, що Євросоюз нібито направляє війська НАТО в Україну, аби ті билися проти Росії. Також пропагандисти дискредитували західні інституції, назвавши Міжнародний суд ООН «заангажованим ставлеником Заходу».

«Поговорімо про Україну»

На початку останнього тижня вересня в анонімних телеграм-каналах поширили фейк, буцімто німецька фастфуд-мережа Burgermeister закликає у своїй рекламі «поговорити про щось важливіше, ніж Україна». Наприклад, про «нову лінійку смачних і соковитих бургерів». У публікаціях додавали скриншот нібито з рекламного ролика.

Утім, це відео скомпілювали. Під час монтажу пропагандисти використали нарізку різних новинних сюжетів про Україну, а в другу частину вставили справжню рекламу Burgermeister, яка розміщена на головній сторінці вебсайта компанії. Представники Burgermeister зазначили, що вони не запускали реклами про Україну та не мають стосунку до створення «рекламного ролика».

«Як завжди ні на що не здатний Захід»

18 вересня 2023 року суд у Гаазі розпочав слухання за позовом України проти Росії щодо порушення Конвенції про геноцид. З цього приводу російські медіа вкидали меседж, що Міжнародний суд ООН «заангажований», а його рішення буде максимально «політизованим» і не на користь Москві, бо про все «вже домовилися».

Насамперед у такий спосіб Росія намагається зняти із себе відповідальність за злочини та створити враження, начебто «всі проти Росії». У Міжнародному суді українські правозахисники  доводять, що російський наратив про «геноцид на Донбасі» неправдивий і не може слугувати приводом до агресії. Адже Росія шукала і шукає собі в цьому виправдання до повномасштабного вторгнення й оголосила війну саме через міфічний «геноцид». Тобто Росія прагне заперечити акт геноциду проти українського народу, неспровоковану війну і традиційно виправдовує себе за допомогою пропагандистської методички.

Міжнародний суд ООН — незалежна інституція, яка ухвалює рішення без залучення третіх осіб. І над розслідуванням та фіксуванням російських злочинів працює об’єднана Комісія ООН. Раніше Комісія вже представляла звіт, у якому описала злочини росіян проти українців. Зокрема, там ішлося про умисні вбивства, незаконне утримання під вартою, тортури, зґвалтування та інші види сексуального насильства, а також незаконні переміщення та депортації дітей. Тож теза про те, що жодних доказів злочинів російської армії немає, — неправдива. І хоча голова міжнародної комісії ООН із розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе сказав, що наразі немає достатніх доказів для того, аби визнати факт геноциду в Україні, розслідування продовжуватимуть. За його словами, раніше комісія вже зазначала, що «в російських медіа були певні заяви, які, можливо, могли мати відношення до питання про підбурювання до геноциду».

Називаючи різні інституції «некомпетентними» чи «заангажованими», автори російської пропаганди намагаються продемонструвати, що Захід приймає абсолютно неправильні рішення щодо Росії, яка нібито ні в чому не винна. Так само Кремль чинив, наприклад, коли заперечував накладання арешту на Путіна Міжнародним кримінальним судом.

«Дивізія Ваффен-СС “Галичина” на поштовій марці»

Фейкороби вкидали дезінформацію, що «Укрпошта» нібито випустила марку із зображенням ветерана дивізії Ваффен-СС «Галичина» Ярославом Гунькою. До повідомлень додавали буцімто зображення такої марки.

Проте зображення марки з Ярославом Гунькою створили за допомогою спеціального редактора. Адже «Укрпошта» не випускала такої марки — це можна перевірити на їхньому офіційному сайті в розділі «Поштові марки». Очільник пошти Ігор Смілянський сказав, що остання марка, про випуск якої оголосила «Укрпошта» у вересні, створена із зображенням техніки Challenger 2, Leopard 2, Patriot, CAESAR та M2 Bradley. Ця марка має назву «Зброя Перемоги. Світ з Україною» і її вже можна передзамовити. Жодної інформації про марку з Ярославом Гунькою у відомстві національної пошти також не публікували.

До речі, прочитати про появу Гуньки в канадському парламенті та як він спричинив відставку спікера, ви можете отут.

«Військові НАТО вже в Україні»

Ми задокументували фейк, мовляв, росіяни на полі бою знищили танк Leopard із німецьким екіпажем, тобто німецькими військовослужбовцями. У публікаціях посилаються на слова російського окупанта.

Проте жодних доказів на підтвердження такої інформації пропагандисти не навели. Крім слів російського окупанта, які також викладені без фактажу. Також міністерство оборони Німеччини спростувало присутність в Україні німецьких танкових екіпажів.

Пропагандисти зумисне перебільшують кількість «знищеної» техніки, натякаючи на нібито низьку боєздатність української армії.

До речі, в нашій рубриці «Новомова» ми описували російський феномен «непереборної техніки». Якщо коротко, то так росіяни прагнуть переконати внутрішню аудиторію в постійних «перемогах» і наголосити на «технологічній досконалості» своєї техніки.

«Сатанинські азовці»

Також дезінформатори поширили фейк, що бійці полку «Азов» вдаються до сатанинських обрядів. Як доказ автори до публікацій додавали нібито фотодокази «сатанинського дійства».

Однак на світлинах зображено вшанування пам’яті полеглих воїнів. Це традиція полку, яку відзначають щороку 22 вересня. На своїх сторінках у соціальних мережах вони писали, що «відзначають День мертвих, згадуючи всіх полеглих бійців “Азову”, які віддали за свободу Батьківщини найдорожче». Власне, нічого забороненого під час цих заходів не відбувалося. Дні вшанування пам’яті загиблих є в більшості релігій світу. Багато звичаїв підрозділу повʼязано зі старовинними словʼянськими святами, тому для вшанування вибрали саме день рівнодення.

«Нацизм у крові»

У російському сегменті соціальних мереж розповідали, як українські біженці в Європі демонструють «нацистські схильності». На підтвердження такої тези розповідали, нібито український бариста пропонує європейцям каву, на якій він пінкою малює свастику. Усе це, мовляв, відбувається в німецькому містечку. До публікацій додають нібито відеодоказ.

Насправді відео є рекламою онлайн-курсів лате-арту в Болівії, і в ньому немає жодних згадок про українців. Пропагандисти просто використали ролик з інстаграм-сторінки кав’ярні. У коментарях користувачі кепкують і натякають на тематику нацизму. При цьому жодного стосунку до українців ні інстаграм-сторінка, ні відео не мають. 

 

Скриншот з інстаграма болівійської кав’ярні

«Чергове знищення штабів НАТО й інших ворогів»

Серед іншого в соціальних мережах, зокрема в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк, що росіяни нібито знищили штаб ВМС України в готелі «Кемпінські-Одеса». Відбулося це під час обстрілу Одещини 25 вересня 2023 року.

Росія атакувала Одесу 25 вересня дев'ятнадцятьма дронами типу «Shahed». За даними слідства, значних руйнувань росіяни завдали одеському морвокзалу та готелю поряд. Водночас пропагандисти не навели якихось доказів на захист своєї тези про перебування силовиків у цивільних об’єктах інфраструктури. Вони використовують типову риторику про «штаби НАТО / українського військового керівництва», аби просто відбілити себе.

«Україні вже ніщо не допоможе»

Наприкінці тижня пропагандисти маніпулювали, нібито Кирило Буданов, очільник Головного управління розвідки України, «визнав», що наявність іноземної зброї «не змінює ситуації на фронті». Він розповідав, зокрема, про танки Abrams і про майбутнє постачання далекобійних ракет ATACMS. У публікаціях посилалися на інтерв’ю посадовця порталу The War Zone.

Але насправді Буданов сказав, що «якщо буде сто ракет, то це не змінить ситуацію». Мовляв, Україні потрібно більше зброї. Так він відповів на запитання, скільки ракет США можуть дати Україні.

Маніпулятори спотворили контекст і подали все так, нібито Україна «програє», тож їй не потрібна зброя, яка буцімто не приносить жодного результату.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8862
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду