«Ентузіазм бере гору: Росія відновить Каховську ГЕС за рік». Огляд російської дезінформації за 19–25 червня 2023 року

«Ентузіазм бере гору: Росія відновить Каховську ГЕС за рік». Огляд російської дезінформації за 19–25 червня 2023 року

30 Червня 2023
6806

«Ентузіазм бере гору: Росія відновить Каховську ГЕС за рік». Огляд російської дезінформації за 19–25 червня 2023 року

6806
Українські вандали, розчарований Зеленський та Польща, яка принижує ПАР. Фейки та маніпуляції агітпропу в середині червня.
«Ентузіазм бере гору: Росія відновить Каховську ГЕС за рік». Огляд російської дезінформації за 19–25 червня 2023 року
«Ентузіазм бере гору: Росія відновить Каховську ГЕС за рік». Огляд російської дезінформації за 19–25 червня 2023 року

Із 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 1–7 травня, 8–14 травня, 15‒21 травня, 22–28 травня, 29 травня — 4 червня, 511 червня, 12–18 червня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 19 по 25 червня 2023 року «Детектор медіа» зафіксував понад 30 дезінформаційних вкидів. За цей час пропагандисти переконували, що в Олени Зеленської є друге громадянство, та розповідали, як росіян відправлятимуть у концтабори.

«Український вандалізм» 

На початку тижня аналітики й аналітикині описали фейк про українців, які нібито осквернили пам’ятник борцям за польськість у місті Ополе, начепивши на нього український прапор. Автори також додавали до публікації відеодоказ.

Насправді на відео зображена група волонтерів, які організували благодійний захід для підтримки українців. Серед волонтерів є також українці. Під час заходу біля одного з місцевих пам’ятників встановили український стяг. А сам монумент прикрасили синьо-жовтою стрічкою — прапором Опольського воєводства, а не прапором України. Водночас волонтери на своїх сторінках у соціальних мережах зазначили: захід провели, щоб висловити підтримку постраждалим від повені в Україні, спричиненої підривом росіянами Каховської ГЕС. 

Та навіть за умови, що біля пам’ятника стоїть український прапор, це не осквернення пам’яток культури. Український прапор не суперечить цінностям самого монумента. Адже він також символізує свободу й перемогу. 

«Зверхня Польща» 

В анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили маніпуляцію, нібито Польща «принизила» делегацію Південно-Африканської Республіки. Стверджували, що поляки спровокували дипломатичний скандал, коли не дозволили службі безпеки президента ПАР і журналістам вийти з літака у Варшаві. Автори переконували, що делегація ПАР прямувала до Києва з миротворчою місією, а Польща все спаплюжила принизливим для світової спільноти вчинком.

Як з’ясувалося, члени делегації порушили правила вʼїзду до Польщі. Ще на летовищі встановили, що в охоронців немає дозволів на 12 контейнерів зі зброєю. У Прикордонній службі Польщі заявили, що самим членам делегації дозволили залишити літак, однак вони вирішили зостатися на борту. 

Також уповноважений із безпеки інформаційного простору Польщі запевнив: якби делегація мала всі дозволи, не було б жодних проблем.

«Двійник Зеленського, Залужного і тепер Буданова?» 

Упродовж тижня аналітикині й аналітики фіксували фейк, який поширили в телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику. Автори стверджували, що очільника Головного управління розвідки України Кирила Буданова поранили та замість нього на зустріч із послом Японії Мацудою Кунінорі відправили «двійника». «Двійника» нібито можна було викрити завдяки новій зачісці, чисто поголеному підборіддю та «неприродному згину» правої руки. 

Однак усе це радше ознаки незначної зміни іміджу. Жодних вагомих доказів наявності в Кирила Буданова «двійника» пропагандисти не навели. 

Цей фейк є частиною пропагандистської кампанії про «масову загибель» військового керівництва, зокрема Кирила Буданова. Так росіяни прагнуть викликати паніку серед українців та створити ілюзію перемоги Росії. 

«Нове громадянство Першої леді»

Російські медіа та анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширили фотографію нібито ізраїльського паспорта Олени Зеленської та пишуть, що Перша леді отримала його під час останнього візиту до цієї країни. 

Проте документ відредагували у фоторедакторі. На фейковому зображенні паспорта вказана дата видачі документа (Date of issue) як 19/06/2023, а дата закінчення дії (Date of expiry) — 18/06/2023. Видати паспорт після закінчення його дії неможливо. Також у мережі можна знайти шаблон цього паспорта. Найбільш імовірно, що автори використали саме цей шаблон, щоби створити «паспорт». 

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Олену Зеленську, викликати зневагу до влади серед українців і західних партнерів та позбавити Україну міжнародної підтримки.

«Я найбільш проросійський президент за всю історію США, — Байден»

Упродовж тижня пропагандисти поширили маніпуляцію, наче Джозеф Байден заявив, що він найбільш проросійський президент в американській історії. Автори переконували, що він пишається таким «званням». Як доказ до публікації додавали відео на одній із пресконференцій президента США. 

Однак відео виявилося відредагованим. На оригінальну аудіодоріжку наклали спотворений переклад російською мовою. Відтак увесь контекст заяви повністю змінений. На оригінальному відео зображений виступ за 17 червня 2023 року, коли Байден виступав перед членами профспілок у місті Філадельфія, штаті Пенсільванія. Там він сказав, що  пишається своєю більшою прихильністю до профспілок, ніж інші президенти за всю історію США. 

Так агітпроп висміює президента США й намагається виставити його недолугим і некомпетентним керівником держави. Водночас автори дискредитують західних партнерів, щоб викликати недовіру в українців. 

«Нумо відправляти росіян у концтабори!»

Анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, поширили відео, де президент Чехії Петр Павел закликає уважніше стежити за росіянами, що живуть на Заході. Автори дійшли висновку, що він запропонував створювати для росіян концентраційні табори й відправляти їх туди. Відео є уривком з інтерв'ю Петра Павела українській службі «Радіо Свобода». 

У самому інтерв’ю президент Чехії сказав, що всі росіяни, які живуть в західних країнах, мають більше бути під наглядом, ніж раніше. Петр Павел додав, що вони є громадянами країни, яка веде агресивну війну. Тобто «нагляд» стосується росіян, які потенційно несуть загрозу. І Петр Павел не говорив про створення концентраційних таборів, це просто вимисел російських пропагандистів. 

Обмеження для громадян країни-агресорки — це не щось нове. Наприклад, раніше Естонія анулювала дозволи на видачу зброї для громадян країн, які не входять до ЄС та НАТО. Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив, що обмеження — справді прямий наслідок неспровокованої російської агресії в Україні. А пропагандисти у відповідь писали, що в Естонії заборонили носити при собі зброю «окремим етнічним групам» та що естонці — послідовники нацистської Німеччини. 

«Невдалий контрнаступ»

Посеред тижня в анонімних телеграм-каналах та пропагандистських медіа поширили маніпуляцію, мовляв, Зеленський «розчарувався» ходом контрнаступу. Автори переконували, що він про це зізнався під час інтерв’ю британській службі BBC. 

Утім, Володимир Зеленський не робив жодних заяв про «провал» контрнаступу Збройних сил України або про своє «розчарування» військовими операціями української армії.  Пропагандисти просто спотворили контекст інтерв’ю й вигадали фрази. В інтерв’ю Зеленський, навпаки, висловив оптимізм щодо ефективності української армії проти окупантів і наголосив, що Збройні сили України просуватимуться на полі бою у своєму темпі. 

Поширюючи це повідомлення, пропагандисти хочуть деморалізувати українців. Мовляв, Верховний головнокомандувач Збройних сил України зневірився в перемозі й нічого не очікує від контрнаступу. 

«П’ятирічка по-російськи»

Наприкінці тижня в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили меседж, нібито Росія «за рік відновить» Каховську ГЕС. У повідомленнях ішлося, що Україна буцімто не хоче займатися відбудовою зруйнованої Каховської ГЕС, а ось Росія здатна відновити її вже «за рік». Автори додають, що документація для будівництва нової ГЕС вже готова, потрібно лише підняти радянські архіви.

Однак така теза просто безпідставна. За даними «Укргідроенерго», станція знищена вщент і відновленню не підлягає. А будівництво нової ГЕС триватиме щонайменше п’ять років — за умови цілодобової роботи українських фахівців та без жодних вихідних.

Станом на 14 червня 2023 року «Укргідроенерго» розпочало розробку проєкту перемички для перекриття та відновлення Каховського водосховища. Тільки для будівництва перемички знадобиться лише рік. Тобто це також спростовує російську заяву про «один рік для відновлення». Та й українські фахівці використовуватимуть нові технології, а не застарілі радянські. 

Зрештою, росіяни вкидають популістські заяви без жодного обґрунтування. Таку риторику агітпроп використовував і під час зведення незаконного Керченського моста, переконуючи людей, що в найменші терміни вони побудують найякісніший міст. Після його нещодавньої руйнації Москва теж намагалися довести, що він не зазнав серйозних пошкоджень і його відновлять дуже скоро. Тоді на будівництво Росія витратила близько 247 мільярда рублів. А щоби встигнути до анонсованої дати відкриття (2018 рік), у Москві прийняли низку законів, які дозволили нехтувати нормами екологічного та містобудівного законодавства. Відтак довговічність мосту залишається під великим питанням. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6806
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду