«Киянам слід утікати від вбивчої радіації, а вагітним жінкам — від мобілізації». Огляд російської дезінформації за 18–24 вересня 2023 року

«Киянам слід утікати від вбивчої радіації, а вагітним жінкам — від мобілізації». Огляд російської дезінформації за 18–24 вересня 2023 року

29 Вересня 2023
1373

«Киянам слід утікати від вбивчої радіації, а вагітним жінкам — від мобілізації». Огляд російської дезінформації за 18–24 вересня 2023 року

1373
Чи насправді українське керівництво готове мобілізувати жінок при надії та як російський агітпроп вчергове підкреслює «некомпетентність» Зеленського? Добираємося до суті й розбираємося, як пропагандисти брехали у середині вересня.
«Киянам слід утікати від вбивчої радіації, а вагітним жінкам — від мобілізації». Огляд російської дезінформації за 18–24 вересня 2023 року
«Киянам слід утікати від вбивчої радіації, а вагітним жінкам — від мобілізації». Огляд російської дезінформації за 18–24 вересня 2023 року

In English

Із 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 31 липня — 5 серпня, 7–12 серпня, 14–19 серпня, 21–27 серпня, 28 серпня — 2 вересня, 4–10 вересня, 11–17 вересня. Крім того, ознайомтеся з підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 18 по 24 вересня 2023 року аналітикині й аналітики «ДМ» зафіксували 25 дезінформаційних вкидів. За цей час пропагандисти переконували, що Росія нібито обстріляла в Києві склад боєприпасів зі збідненим ураном і тепер киянам треба «тікати» від радіації. А також пояснювали, як Володимир Зеленський буцімто узурпував усі українські медіа.

«Вічна війна»

У соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили меседж, буцімто Україна готова «вічно воювати» в обмін на нескінченне подавання допомоги Заходом. Мовляв, Зеленський аж ніяк не може вгамуватися та задовольняє свою жадобу.

Це конспірологічна історія пропагандистів рівня «у кулуарах подейкують», де без певних доказів і конкретних фактів щось доводять. Такі слова з боку росіян перебільшені й створюють апокаліптичне враження, ніби Україною керують ззовні, а її президент потурає західним посадовцям заради власної наживи.

Російський агітпроп неодноразово маніпулював питанням отримання гуманітарної допомоги: зображав Зеленського жебраком, якому досить канючити зброю та інші ресурси. Також пропагандисти писали, як українці нібито хитрують чи вдаються до злочинів, як-от обстріли цивільних, аби заволодіти бажаним.

Ці намагання свідчать про демонізацію України, створення хибного враження про неї у держав-партнерок.

«Київ — наступний Чорнобиль»

Також пропагандисти вкидали фейк, нібито росіяни «знищили» в Києві склади з боєприпасами зі збідненим ураном. У повідомленнях переконували, що українській столиці «загрожує» доля Чорнобиля, адже після вибуху весь урановий пил, мовляв, розійшовся містом. У публікаціях, зокрема, закликали киян якнайшвидше евакуюватися, аби врятуватися від радіації.

Але Росія не могла знищити такі боєприпаси, оскільки Україна їх іще не отримала. 6 вересня за результатами візиту держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про надання нового пакету допомоги Україні, серед якого є снаряди зі збідненим ураном для американських танків Abrams. Жодних дат постачання озброєння в Україну посадовець не зазначив. Та й українські медіа не виходили з новинами про доставку в Україну такого типу зброї. Це просто вкид російських «новинних» ресурсів.

Понад те, російський агітпроп намагається подати зброю зі збідненим ураном як здатну знищувати людей. Так, збіднений уран справді є радіоактивною речовиною, але не настільки небезпечною, аби її застосування забороняли. Вплив радіоактивного випромінювання збідненого урану несуттєвий.

Наприклад, воєнний експерт BBC Павло Аксьонов пояснив, що снаряди з осердям зі збідненого урану не заборонені жодними конвенціями. Вони складаються з тонкого осердя (шпиля), який  виготовляють із важких і міцних сплавів із застосуванням вольфраму або збідненого урану. Отже, збіднений уран міститься лише в осерді, якщо взагалі там є. Відповідно, не весь снаряд несе в собі «радіацію», як у цьому намагаються переконати пропагандисти.

«Великі втрати на війні»

Ми задокументували фейк, начебто в Україні запроваджують поховання загиблих воїнів у біорозкладних капсулах-мішках. Як доказ у фейкових публікаціях поширювали відео «реклами», в якій «українські екологи» презентували нову розробку для ЗСУ.

Проте такої реклами не існує, а так звані українські екологи виявилися далеко не українськими. Агітпроп скомпілював рекламний ролик, використавши презентацію проєкту Capsula Mundi від італійських дизайнерів Анни Сітеллі та Рауля Бретцеля у 2016 році. Суть проєкту полягала в заміщені дерев’яних трун біорозкладними капсулами. Пропагандисти на відео презентації ініціативи наклали логотип каналу «1+1» й телемарафону «Єдині новини», щоби створити враження, нібито цей відеопродукт українського виробництва.

Так Кремль намагається зіграти на емоціях українців, показуючи «високі втрати» серед бійців і бійчинь та як військове керівництво нібито не здатне з цим впоратися.

«Мобілізація вагітних»

Також дезінформатори поширили маніпуляцію, нібито в Україні створили бронежилети для вагітних жінок, щоби згодом їх «відправити» на фронт. Усе це відбувається, мовляв, через провальний контрнаступ ЗСУ. Автори в повідомленнях підсумовують: «Вагітність не стане поважною причиною для відстрочки від служби».

Насправді ж в Україні не проводять обов’язкову мобілізацію жінок, проте вони можуть вступити до лав української армії добровільно. Згідно з поправками до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», жінки з медичною або фармацевтичною освітою з 1 жовтня 2023 року мають стати на військовий облік, що не означатиме їх призову до армії. А бронежилета для жінок при надії не створювали. Закон України регламентує й те, що вагітність є легітимною  підставою для звільнення військовослужбовиці (стаття 26).

А як російський агітпроп дискредитує українську жінку, зображаючи її «фемінною оболонкою із чорним змістом», — читайте в нашому недавньому дослідженні.

«Тут і там — Зеленський»

Аналітикині й аналітики «Детектора медіа» спростували пропагандистський фейк, що Суспільне скомпілювало відео виступу Зеленського в Генасамблеї ООН. У повідомленнях розказували, буцімто українського президента не підтримують і не слухають під час промови. І що іноземні посадовці «втікали» із зали засідань Радбезу на знак протесту проти Зеленського. Автори-пропагандисти додавали відеодоказ — нібито уривок із прямої трансляції марафону «Єдині новини», де українські медійники, мовляв, вдалися до монтажу. Так, на одному з моментів, у якому Зеленський виголошує промову, вставили начебто кадр із зали, як президент уже сидить і когось слухає.

Насправді у прямому етері марафону трансляція виступу Зеленського йшла із зовсім іншим перекладом. Це можна перевірити, порівнявши два уривки відео — фейкове та зі справжньої трансляції. Згодом вдалося знайти відео саме з тим перекладом, що і в пропагандистському уривку. Його опублікували на офіційному ютуб-каналі «ТСН». Проте  змонтоване пропагандистами відео відрізняється від цієї трансляції. На відео «ТСН» немає моменту, де Зеленський сидів би в залі в той момент, коли виголошує промову.

Фейкороби намагаються переконати, що Президент України узурпував весь український медіапростір: відомо, що Суспільний мовник фінансується з державного бюджету та не повинен зазнавати впливу політичних сил. А якщо ж журналісти нібито потурали Володимиру Зеленському та скомпілювали момент на трансляції, — то українська влада ладна маніпулювати й перешкоджати свободі слова.

«Проти української влади»

Наприкінці тижня пропагандисти маніпулювали, що одесити вийшли на мітинг проти Зеленського. Мовляв, його ненавидять, і містяни вирішили це продемонструвати, вийшовши на акцію.

Та втім, мирна акція відбувалася в межах вимоги скасувати тендери на реконструкцію місцевих будівель. Люди вийшли з плакатами «Спочатку ЗСУ, потім усе інше», «Депутати, мої податки для ЗСУ». Тобто одесити провели мирну акцію, закликаючи, аби кошти з тендерів спрямували на Сили оборони України. Водночас автори маніпулятивної публікації спотворили контекст: пояснили, що люди начебто виступають проти Володимира Зеленського.

Так у споживачів дезінформації може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Володимиром Зеленським зокрема. І надто коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди не терплять українського президента та що український порядок денний — привід протестувати проти державної влади.  

Читайте останні фейки на схожу тематику: як нібито в Гаазі, столиці європейського правосуддя, створили графіті із зображенням Зеленського, що висить на шибениці; або ж про фейкову обкладинку буцімто британської газети The New European, де український президент сидить на колінах у Далай-лами. Про несправжню обкладинку з Володимиром Зеленським, що заціпенів від постаті диктатора Путіна та Ісуса Христа, читайте ось тут.

Ілюстрація: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1373
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду