«Європа мобілізує та відправить на фронт українських біженців». Огляд російської дезінформації за 28 серпня — 2 вересня 2023 року

«Європа мобілізує та відправить на фронт українських біженців». Огляд російської дезінформації за 28 серпня — 2 вересня 2023 року

8 Вересня 2023
9690

«Європа мобілізує та відправить на фронт українських біженців». Огляд російської дезінформації за 28 серпня — 2 вересня 2023 року

9690
Чи насправді у книжкових крамницях на Заході книжки про Зеленського продають у розділі про нацистів? І яку ядерну «небезпеку» несе Україна світові? Розповідаємо, про що пропагандисти брехали в кінці серпня та в перші дні вересня.
«Європа мобілізує та відправить на фронт українських біженців». Огляд російської дезінформації за 28 серпня — 2 вересня 2023 року
«Європа мобілізує та відправить на фронт українських біженців». Огляд російської дезінформації за 28 серпня — 2 вересня 2023 року

In English

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 29 травня — 4 червня, 511 червня, 12–18 червня, 1925 червня, 26 червня — 2 липня, 3–9 липня, 10–16 липня, 17–23 липня, 24–30 липня, 31 липня — 5 серпня, 7–12 серпня, 14–19 серпня й 21–27 серпня. Крім того, ознайомтеся з підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 28 серпня по 2 вересня 2023 року аналітикиням та аналітикам «Детектора медіа» вдалося зафіксувати 26 дезінформаційних вкидів. Протягом цього часу пропагандисти писали, що ЄС нібито формує військові батальйони з українських біженців, аби їх згодом екстрадували й мобілізували на війну. Також дезінформатори залякували «невідомою хворобою», яка буцімто шириться теренами України через бійців Сил оборони.

«Безпощадний Захід» 

На початку останнього тижня літа ми фіксували фейк, що в Європі нібито формуватимуть батальйони для ЗСУ з українських біженців. Мовляв, країни Заходу вирішили «позбутися» українських біженців, тому зараз посадовці напрацьовують механізм їхнього повернення в Україну. Автори стверджували, начебто рішення насамперед стосується всіх чоловіків призовного віку. 

Насправді ж «депортація військовозобов’язаних чоловіків» загалом неможлива, оскільки для неї немає жодного правового підґрунтя. Українські дипломатичні установи не можуть депортувати українців для мобілізації, як і владні структури ЄС не уповноважені формувати будь-які підрозділи з українців на своїх територіях. Тобто ні правового механізму, ні прецеденту для мобілізації українців членами ЄС не існує. 

Українські правоохоронці можуть розслідувати і доводити в суді факти незаконного перетину кордону в умовах воєнного стану. А для екстрадиції з-за кордону треба буде довести вину кожного військовозобов’язаного за законами країни його перебування в місцевому суді. 

«Відповідно, з кожного факту необхідно звертатися і надавати відповідні документи про те, що особа переховується від органів досудового розслідування, суду, і лише після цього можна задіяти процедуру екстрадиції», — прокоментував «Радіо Свобода» член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони, представник президента у парламенті Федір Веніславський.

Єврокомісар із внутрішніх справ Ільва Йохансон говорить, що всі українці, які прибули в ЄС після початку повномасштабного вторгнення, підпадають під захист Директиви про тимчасовий захист

«Нацистська книга про Зеленського» 

Російські медіа поширили фейк, що в польських інтернет-магазинах нібито продають книжку з промовами Володимира Зеленського в тому ж розділі, що й книжки про нацистів. Автори доповнюють фейковий допис скриншотом з онлайн-крамниці й пояснюють, що при покупці книжки про Зеленського магазин автоматично пропонує книжки про Волинську трагедію та «Mein Kampf». Тобто телеграм-аноніми натякають, що польські видавці прирівнюють постать українського президента до нациста Гітлера. Або, щонайменше, асоціюють його з кривавими історичними подіями, питання яких усе ще загострені

Найімовірніше, скриншот з інтернет-крамниці скомпілювали за допомогою фотошопу. Сама книжка про Зеленського, що зображена на фейковій світлині, існує. Вона має назву «Зеленський. Біографія» та видана видавництвом «Wielka Litera». Її продають на багатьох польських сайтах. Пропагандисти використали сайт онлайн-книгарні «Tania Książka» й на скриншоті додали книжки про Волинську трагедію та «Mein Kampf». На фейковість фото також вказують численні неточності. Нібито на сайті є напис «Może i się spodobać» — «Мені може сподобатися», хоча польською буде правильно «Może ci się spodobać» — «Можливо, вам сподобається». Понад те, в онлайн-книгарні «Tania Książka» не продають книжку Адольфа Гітлера, а ціни на інші книжки відрізняються від вказаних на принтскрині пропагандистів.

Такими прикладами автори прагнуть показати споживачам пропаганди, начебто Зеленського у Європі теж вважають «нацистом». 

Ви можете дізнатися більше про те, як Росія накладає ярлики на українського президента та використовує образи «наркомана, терориста й садиста», в нашій рубриці про тактики пропаганди, зокрема «обкладання ганебними епітетами». 

«Україна стала небезпечною для світу» 

Пропагандисти поширили маніпуляцію, буцімто в ООН заявили, що Україна загрожує ядерній безпеці світу. Маніпулятори переконували, що причиною такої заяви стала новина про передачу Україні винищувачів F-16, які «можуть нести ракети з ядерними боєголовками»

Насправді на одному із засідань ООН представник Угорщини при організації Чаба Кереші заявив, що з боку Росії регулярно звучать погрози застосування ядерної зброї у війні проти України. І що це країна-терористка постійно вдається до ядерної риторики та шантажу. Тобто мови про Україну взагалі не було, а пропагандисти просто віддзеркалили всі заяви, спрямовані на Росію. 

Росія постійно маніпулює ядерним питанням. Минулої осені пропагандисти й російські чиновники переконували, що в Україні створюють «брудну бомбу» та готуються застосувати цю зброю з нібито «ядерними відходами» — збідненим ураном. 

Детальне пояснення, для чого пропагандистам погрожувати ядерними катастрофами, читайте  тут. Якщо коротко, то так телеграм-аноніми прагнуть залякати українців і показати, що нібито це Україна справжня агресорка, яка ладна гратися з ядерною зброєю. 

«Невідома хвороба» 

Аналітики й аналітикині «Детектора медіа» проаналізували маніпуляцію, нібито українські військові заразили польського бійця Інтернаціонального легіону «невідомою хворобою». Згодом «хворого» направили в польське місто Жешув, де він нібито розповсюдив вірус уже на поляків. У публікаціях посилаються на матеріал Associated Press.

Однак у матеріалі йдеться про розслідування причини спалаху хвороби в польському місті Жешуві, від якої загинули 7 людей і ще понад 100 заразилися. І це не «невідома хвороба», а легіонельоз. Через Жешув перевозять зброю для України, тому заступник міністра — координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин пояснив, що служби перевірятимуть причетність Росії до поширення захворювання. Таким чином, пропагандисти надихнулися матеріалом із польських медіа, спотворили його й додали неправдиву інформацію. 

В Україні за останній рік не реєстрували жодного випадку захворювання на легіонельоз.

Кремль системно поширює дезінформацію про спалахи хвороб в Україні. Зокрема і для того, аби залякати людей різними недугами, а також показати, що українські посадовці не дбають про санітарно-епідемічний стан країни й кидають людей напризволяще. 

«Помилилися Вагнером» 

Наприкінці тижня ми документували фейк, ніби українці нанесли напис «орк» біля меморіальної дошки композитору Ріхарду Вагнеру у Дрездені. Автори повідомлення звинуватили «невдячних» українських біженців і навіть сфабрикували «фотодоказ» зі стокового архіву фото. Фейкову світлину ширили лише в російському сегменті соцмереж. І завжди однакову: без змін ракурсів, часу доби тощо. У німецьких медіа не згадували про ймовірний вандалізм із боку українців.

Інформаційне агентство «Укрінформ» зв’язувалося з місцевою владою Дрездена, щоб отримати актуальне фото меморіалу, й там вандалізм заперечили.

Так пропагандисти прагнуть демонізувати українських біженців і «довести», начебто вони злочинці, вандали, культурна й економічна загроза ЄС. Це робиться, аби зменшити підтримку України за кордоном.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9690
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду