«Учіться, діти, аби не воювати». Огляд російської дезінформації за 23–30 квітня 2023 року

«Учіться, діти, аби не воювати». Огляд російської дезінформації за 23–30 квітня 2023 року

5 Травня 2023
6779

«Учіться, діти, аби не воювати». Огляд російської дезінформації за 23–30 квітня 2023 року

6779
Українські війська прямують до Росії, а ніс Зеленського — до Парижа. Фейки й маніпуляції агітпропу в кінці квітня.
«Учіться, діти, аби не воювати». Огляд російської дезінформації за 23–30 квітня 2023 року
«Учіться, діти, аби не воювати». Огляд російської дезінформації за 23–30 квітня 2023 року

З 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 114 березня, 1421 березня, 2330 березня, 31 березня — 7 квітня, 815 квітня, 1623 квітня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 23 по 30 квітня 2023 року «Детектор медіа» зафіксував понад 30 дезінформаційних вкидів. У цей час пропагандисти намагалися переконати світ, що українських школярів закликають вчитися, щоб не поїхати в Бахмут. Крім того, говорили, що в Зеленського проклята рука, яка вбиває інших політиків.

«Литовці йдуть на український фронт»

Цього тижня невідомі розсилали литовцями фейкові листи, у яких ішлося, що їх начебто вербують до тристоронньої литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького та згодом відправлять на фронт. Документи надсилали нібито від імені міністерства оборони Литви. 

Проте у литовському відомстві спростували цю інформацію. Там також заявили, що литовців не закликають на службу до тристоронньої  бригади, адже її функції зовсім інші й не передбачають залученість у воєнні дії. Основна її роль — участь у миротворчих і гуманітарних операціях за підтримки міжнародних організацій.

«Нова риза для священників»

Пропагандисти поширили фейк, нібито представництво Православної церкви України вирішило обрати новий одяг для священнослужителів. Автори повідомлень навели скриншоти з буцімто новими елементами одягу, які виконані в чорному кольорі та схожі на спортивний костюм. Людину, що демонструє моделі одягу, зображено з білим гримом на обличчі, в чорних штанях та в кофтині з каптуром. Як кажуть автори повідомлень, «це справжнє обличчя ПЦУ».

Утім, у пресслужбі ПЦУ повідомили, що заяви про підбір нового вбрання неправдиві,  вони такого рішення не ухвалювали й навряд чи розглядатимуть пошиття такої форми в майбутньому.

У такий спосіб агітпроп намагається демонізувати ПЦУ в очах українців. Мовляв, священнослужителі одягаються негоже та й узагалі можуть сповідувати «сатанізм».

«Українські війська — на Росію!»

Протягом тижня аналітикині й аналітики фіксували маніпуляцію, буцімто прем’єр-міністр Польщі закликав ввести українські війська на територію Росії. Мовляв, польське керівництво хоче продовжувати війну. Автори повідомлень посилалися на нещодавнє інтерв’ю Матеуша Моравецького. 

Пропагандисти спотворили контекст інтерв’ю. Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розповідав про право України вести воєнні дії на території держави-агресорки. Він не закликав Україну вводити війська в Росію, а казав, що Україна має право захищатися й атакувати, наприклад, російські військові об’єкти дронами, якщо буде така потреба. «Нація, на яку так брутально напали, має право захищатися, і я не бачу в цьому проблеми», — сказав він. 

«Як “карають” дезертирів»

Пропагандистські анонімні телеграм-канали опублікували нібито «документ-наказ» від командира української військової частини №3056 розстрілювати дезертирів на блокпостах. Буцімто задля запобігання дезертирству в «наказі» перераховують певні заходи, зокрема й «організувати вогневі точки».

Однак документ виявився фейковим. Про це заявили представники частини на своїй сторінці у фейсбуку. До того ж у «документі» є кілька неточностей. Зокрема: 

  • у фейковому документі не дотримані правила оформлення. Наприклад, військова частина №3056 входить до складу Нацгвардії, яка підпорядковується Міністерству внутрішніх справ, а не Міністерству оборони. При цьому наказ виданий від імені Міноборони;
  • автори вказали неправильне прізвище командира. Командиром військової частини із 2021 року є підполковник Руслан Кузьміч. У наказі написано «Р. Кузьмич»;
  • автори вказали неправильне місто видачі наказу. Військова частина №3056 розташована в Херсоні, звідки й надсилає всі документи.

Якщо військовий самовільно покинув місце військової служби, він отримує покарання відповідно до чинного законодавства. Згідно зі статтею 408 Кримінального кодексу України, дезертирство в період воєнного стану карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років. 

«А тепер факап Зеленського?»

«Каспійське море — у Білорусі!» — сказав Зеленський. Принаймні, в цьому намагався переконати агітпроп. У повідомленнях ішлося, що під час одного з вечірніх звернень Зеленський заявив, що білоруси ніде не сховаються від відповідальності — навіть «на берегах Каспійського моря, над яким запускаються їхні ракети». Як доказ автори прикріпили до публікації відеозвернення Зеленського. 

Однак відео змонтували. Для монтажу пропагандисти використали вечірнє звернення Володимира Зеленського від 26 червня 2022 року. У ньому президент спочатку звертається до росіян і каже, що «коли ваші ракети б’ють по житлових будинках — це воєнні злочини. Суд — ось що на вас усіх чекає. І ви не сховаєтесь ніде: ні на берегах Каспійського моря, над яким запускаються ваші ракети, ні в Білорусі… Ніде».

Пізніше Зеленський звертається до білорусів та каже: «І окремо хочу звернутись сьогодні до громадян Білорусі. До людей — і цивільних, і в погонах. Вас втягують у війну...». Автори ролика змонтували звернення президента України так, що слова, адресовані росіянам, нібито сказані білорусам.

Пропагандисти систематично поширюють фейки про українських високопосадовців, зокрема Зеленського, із метою їхньої дискредитації. У такий спосіб агітпроп використовує тактику висміювання й намагається створити ілюзію, ніби керівництво України зневажають у Європі. 

«І його прокляте рукостискання»

Автори телеграм-каналів, які транслюють прокремлівську риторику, поширили меседж про «прокляту руку Зеленського». Мовляв, після зустрічі з президентом України багато політиків «пішли у відставку або померли». До публікацій автори додавали фото політиків та військових, які раніше зустрічались із Зеленським. І вирішили, що, наприклад, Сі Цзиньпін не хоче повторювати долю попередників та зустрічатись із очільником України через «прокляте рукостискання».

Звісно ж, твердження про «прокляте рукостискання Зеленського» — безпідставне. По-перше, навіть на власних фото пропагандистів зображені політики, з якими все добре: виконавчий президент Державного генерального резервного фонду Султанату Оман Абдулсалам аль-Муршиді, прем’єрка Естонії Кая Каллас. По-друге, згадані пропагандистами політики, які все ж пішли з посад, зробили це задовго після зустрічі із Зеленським. По-третє, ви знаєте, якось Зеленський зустрічався з Путіним… 

 «Паризький музей надихається залежностями Зеленського»

У телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк, ніби в Паризькому міському музеї сучасного мистецтва створили артобʼєкт, присвячений Володимиру Зеленському, —  ніс, який «нюхає білий порошок». Як доказ до публікації прикріплюють фото та відео, зняте буцімто «нещодавно».

Насправді ж це обʼєкт із виставки в Італії 2018 року й автор присвятив його залежностям. Жодної згадки про Володимира Зеленського на виставці не було. 

«ЗНО на 200 — або на війну»

Наприкінці тижня аналітикині та аналітики «Детектора медіа» зафіксували фейк, нібито на одному сайті підготовки до ЗНО в Україні опублікували рекламу, яка закликає школярів «вчитися, аби не воювати». У повідомленнях ішлося, що на сайті опублікували рекламу з написом: «Поїхати під Бахмут? Ні! Скласти ЗНО на максимум? Так!» Автори повідомлень додають до публікації нібито скриншот із сайта.

Такої реклами на сайті підготовки до ЗНО немає, а фото відредагували. «Скриншот» скомпілювали з кількох зображень: пропагандисти використали завдання з платформи learning.ua та наклали напис про Бахмут.

Поширюючи такий фейк, пропагандисти натякають, ніби в Україні всіх підряд відряджають на фронт, а Бахмут слугує своєрідним покаранням та лякалкою для чоловіків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6779
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду