«Поки Залужний створював двійника, на Заході зневірилися у перемозі України». Огляд російської дезінформації за 29 травня — 4 червня 2023 року

«Поки Залужний створював двійника, на Заході зневірилися у перемозі України». Огляд російської дезінформації за 29 травня — 4 червня 2023 року

9 Червня 2023
2945

«Поки Залужний створював двійника, на Заході зневірилися у перемозі України». Огляд російської дезінформації за 29 травня — 4 червня 2023 року

2945
Начебто проігнорований Зеленський, МОЗ та радіаційна небезпека, вагони для трансгендерних осіб. Фейки та маніпуляції агітпропу на початку червня.
«Поки Залужний створював двійника, на Заході зневірилися у перемозі України». Огляд російської дезінформації за 29 травня — 4 червня 2023 року
«Поки Залужний створював двійника, на Заході зневірилися у перемозі України». Огляд російської дезінформації за 29 травня — 4 червня 2023 року

In English

З 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 815 квітня, 1623 квітня, 23‒30 квітня, 1–7 травня, 8–14 травня, 15‒21 травня, 22–28 травня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 29 травня по 4 червня 2023 року «Детектор медіа» зафіксував понад 40 дезінформаційних вкидів. За цей період пропагандисти розповідали, що Захід готується до програшу війни в Україні, й переконували, що МОЗ закликало українців ховатися від радіаційної небезпеки. 

«Проігнорований Зеленський»

На початку тижня аналітики та аналітикині «Детектора медіа» фіксували фейк, що президент Сирії нібито «проігнорував» Володимира Зеленського під час конференції. У повідомленнях ішлося, що український президент відвідав саміт Ліги арабських держав у Саудівській Аравії 19 травня. При цьому, коли Зеленський почав промову, президент Сирії Башар аль-Асад зняв пристрій для синхронного перекладу нібито «на знак протесту». Мовляв, президент Сирії ігнорує Зеленського, коли той говорить про воєнні злочини Росії. 

Однак Башар аль-Асад вільно володіє англійською і йому не знадобився пристрій для перекладу на арабську. Інформацію про «протест» сирійського президента публікують лише в російському сегменті соцмереж. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти прагнуть показати, як Зеленського нібито не шанують у дипломатичних колах чи взагалі протестують проти нього. 

«Україна європеїзується на зло Росії»

Протягом тижня ми зафіксувати меседж, що в Україні вводять вагони-купе для трансгендерних осіб, бо державі треба «європеїзуватися». Мовляв, «Укрзалізниця» ввела вагони винятково для трансгендерних осіб, щоб показати, як в Україні «поважають європейські цінності».

Насправді ініціатива про ведення жіночих купе не стосується лише трансгендерних осіб. Ця ідея зародилася у твіттері, де користувачка скаржилася на дискомфорт у купе, де їхало троє чоловіків і вона. Згодом пресслужба «Укрзалізниці» вийшла із заявою, що вони готові провести тестовий період користування жіночих купе, щоб оцінити попит. «Укрзалізниця» тестуватиме їх упродовж кількох місяців та разом з громадськістю і фахівцями ухвалить рішення щодо масштабування ініціативи. Тобто жіночі купе — це і для жінок, і для жінок з дітьми, і для трансгендерних осіб. І насамперед ідеться про їхню безпеку в публічному просторі. Підтримана петиція доводить відповідне бажання українців.

Подібна пропаганда покликана вкотре виставити Україну маріонеткою інших країн та дискредитувати її через російську тему так званих «традиційних цінностей». Проте насправді новація з жіночими купе пояснюється звичайним бажанням убезпечити пасажирів.

«Захід зневірений в українській перемозі»

Протягом тижня в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк, нібито на Заході заявили, що готуються до програшу України у війні. У повідомленнях ішлося, що Захід нічого не очікує від України, тому «планує її майбутнє так, ніби вона вже провалила контрнаступ». У своїх повідомленнях автори посилаються на матеріал видання Foreign Affairs.

Насправді у статті Foreign Affairs нічого не сказано про необхідність планувати майбутнє України «уже як після провалу контрнаступу». Автори фейку просто вигадали ці тези матеріалу. 

Автори статті писали, що Заходу варто планувати підтримку України в довгостроковій перспективі, оскільки зараз чіткого плану, що буде після контрнаступу, немає. Далі автори нагадали, що західні високопосадовці неодноразово заявляли, що підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно.

У такий спосіб автори деморалізують українців та підривають довіру до Заходу як стратегічного партнера України. 

«Двійник Валерія Залужного»

Минулого тижня в анонімних прокремлівських телеграм-каналах поширили фейк, буцімто Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного замінили двійником. У повідомленнях ішлося, що всього військового керівництва уже давно «немає в живих», і Валерій Залужний — не виняток. Автори додавали до публікацій декілька відео за участі Залужного й переконували, що на останніх відео в Залужного інший колір очей. 

Утім, пропагандисти просто обрали вигідний для них кадр, де світло падає так, що очі здаються карими, а не сірими (як є насправді). На всіх медіаматеріалах, оприлюднених пізніше, колір очей Валерія Залужного сірий. 

Нагадаємо, шо цей фейк є частиною серії пропагандистських вкидів щодо «загибелі» військового керівництва України. Так автори прагнуть деморалізувати українців.

Вступ до НАТО за «невеличкою умовою»

Анонімні прокремлівські телеграм-канали поширили фейк, що Україна може вступити в НАТО, якщо відмовиться від захоплених Росією територій. Нібито в НАТО висунули таку вимогу. Автори повідомлень посилалися на статтю американського видання The New York Times, де журналіст нібито розповів про ці умови.

У статті немає жодних згадок, що Альянс висунув якісь вимоги Україні. Журналіст  лише розмірковує про можливість вступу України до НАТО без тимчасово окупованих територій та проводить паралелі з Німеччиною у 1955 році. Тоді до Альянсу приєдналася Федеративна Республіка Німеччина, але не Німецька Демократична Республіка. Довгий час ФРН і НДР були розділені

Разом із тим, журналіст пише, що тему цілісності України не буде знято з порядку денного. А експерти, яких він опитав, наголошують, що припинення вогню — невдале рішення, оскільки в такому разі війна може початися знову через деякий час.

Російська пропаганда систематично використовує неавторитетні джерела інформації чи спотворені цитати. І поширює меседжі, що Захід не хоче допомагати Україні у війні. 

«Радіаційна загроза шириться Україною, — МОЗ»

Наприкінці тижня аналітикині й аналітики фіксували підробний документ, начебто від імені Міністерства охорони здоров’я України, який закликає українців берегтися від радіаційної небезпеки. У пропагандистських повідомленнях ішлося, що Міністерство охорони здоров’я України опублікувало пам’ятку про радіаційну небезпеку. У документі нібито перелічені запобіжні заходи та рекомендації у випадку загрози радіаційної небезпеки у Хмельницькому та його околицях.

У Міністерстві охорони здоров’я заперечили існування такої пам’ятки й наголосили, що не створювали жодних рекомендацій щодо радіаційної небезпеки у Хмельницькому. Крім того, на офіційному сайті МОЗ України також немає пам’яток зі згадкою про радіаційну небезпеку на Хмельниччині. 

Ця «пам’ятка» стосувалася серії фейків про радіацію на Хмельниччині чи Тернопільщині. Пропагандисти переконували, що у містах відбулися витоки небезпечних речовин. Так агітпроп прагне розхитати суспільні настрої в Україні і вкотре шантажувати українців ядерною тематикою. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2945
Читайте також
24.05.2023 13:00
Леся Бідочко
Ольга Білоусенко
Олексій Півторак
Павло Рудь
Орест Сливенко
Павло Худіш
«Детектор медіа»
24 592
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду