«Відтепер в Україні воюватимуть британські роботи-військові». Огляд російської дезінформації за 17–23 липня 2023 року

«Відтепер в Україні воюватимуть британські роботи-військові». Огляд російської дезінформації за 17–23 липня 2023 року

29 Липня 2023
7501

«Відтепер в Україні воюватимуть британські роботи-військові». Огляд російської дезінформації за 17–23 липня 2023 року

7501
США розпочали війну, шибениця для Зеленського та несправна ППО. Фейки та маніпуляції агітпропу в середині липня.
«Відтепер в Україні воюватимуть британські роботи-військові». Огляд російської дезінформації за 17–23 липня 2023 року
«Відтепер в Україні воюватимуть британські роботи-військові». Огляд російської дезінформації за 17–23 липня 2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 29 травня — 4 червня, 511 червня, 12–18 червня, 1925 червня, 26 червня — 2 липня, 3–9 липня, 10–16 липня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 17 по 23 липня 2023 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували понад 30 дезінформаційних вкидів. За цей час пропагандисти переконували, що в Парижі розпродують ікони з Києво-Печерської лаври, та розповідали, як українці захищаються від радіації.

«Трибунал для Зеленського»

На початку минулого тижня ми фіксували фейк, що в Гаазі, місті, що є символом міжнародного правосуддя, нібито створили графіті із зображенням Зеленського, який висить на шибениці. Автори дописують, мовляв, увесь світ прагне позбутися Зеленського, і це графіті доводить справжнє ставлення світової спільноти до українського президента.

З’ясувалося, що фото зроблене не в Гаазі, а у швейцарському місті Бюлах, що неподалік Цюриха. А в місцевому самоврядуванні підтвердили, що в їхньому місті немає такого графіті. Найімовірніше, оригінальне фото місцевості відредагували за допомогою фотошопу.

Такими несправжніми графіті пропагандисти хочуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидять) також повторюють на Заході.

«Недолуга армія»

Також в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили меседж, що українська армія некомпетентна й навмисне влучає в цивільну інфраструктуру. У публікаціях ішлося, що, мовляв, усі влучання в житлові будинки, магазини, лікарні, дитсадки відбуваються через непрофесійність української армії. Автори ілюстрували свою тезу відео начебто «влучання української ППО» в одну з київських багатоповерхівок 13 липня 2023 року.

У ніч проти 13 липня росіяни атакували Київ та область ударними безпілотниками. Власне, на відео зображено наслідки падіння уламків російського дрону на житловий будинок у Києві. Телеграм-аноніми віддзеркалили ситуацію та стверджували, що будівля постраждала нібито від рук української армії. Хоча це не так.

Риторику щодо «некомпетентних» українських військових агітпроп часто використовує, щоби приховати власні злочини проти мирних українців. Тобто всі атаки дронами та ракетами росіяни списують на «невправну» українську армію.

«Українська культура в поганих (неросійських) руках»

Крім того, російські медіа поширили фейк, мовляв, у Парижі скоро проведуть розпродаж ікон із Києво-Печерської лаври. До публікацій додавали фото нібито білборда аукціонного дому Osenat із запланованою датою проведення — 1 жовтня.

Однак представник аукціонного дому запевнив, що оголошення фейкове, як і запланований аукціон із розпродажем ікон. Він також додав, що на офіційному сайті установи можна перевірити, що жодних заходів на 1 жовтня не заплановано.

Так пропагандисти натякають, що західні країни нібито навмисно вивозять історичні пам’ятки української історії, щоб більше ніколи їх не повернути. Насправді деякі експонати евакуйовують в європейські музеї саме через постійні російські обстріли.

«Проженемо радіацію разом»

Упродовж тижня анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк, буцімто українські прикордонники на кордоні з Польщею перевіряють авто в захисних костюмах і масках через нібито підвищений рівень радіації. Автори додавали до публікацій «фото» українських прикордонників у спецодязі.

Насправді це фото опублікували на сторінці Прикордонної служби Польщі ще у 2020 році. Автор світлини підтвердив, що він зробив фото під час пандемії коронавірусу у 2020 році на пункті пропуску Губінек між Польщею та Німеччиною. Тобто на фото зображені не українські прикордонники, а польські. Пропагандисти видали зроблене три роки тому фото як актуальне.

В Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ підкреслили, що прикордонні служби не роблять перевірок у захисних костюмах.

«США таки воюють на боці України»

Аналітикині й аналітики «Детектора медіа» проаналізували фейк, нібито Зеленський визнав, що США розпочали війну в Україні. У пропагандистських публікаціях ішлося, що в інтерв’ю ABC News Володимир Зеленський підтвердив, що США здатні закінчити війну в Україні в будь-який момент, адже Америка розв’язала цей «конфлікт».

Утім, Зеленський не робив такої заяви. Навпаки, він казав, що Україна самостійно ухвалює рішення у всіх сферах, зокрема і щодо звільнення власних територій.

У такий спосіб російські пропагандисти систематично намагаються продемонструвати «неспроможність» України та її Сил оборони діяти самостійно, дискредитувати Володимира Зеленського та погіршити відносини із західними партнерами, сподіваючись, що вони зменшать військову допомогу Україні.

«Роботи-військові»

Пропагандистські медіа й автори іноземного сегмента твітера поширили фейк, мовляв, Велика Британія вручила Зеленському робота-військового. Це нібито особисто зробив прем’єр-міністр Ріші Сунак під час зустрічі з українським президентом на військовому об’єкті. До повідомлень додавали «відеодоказ».

Насправді відео змонтували. Тобто на оригінальне відео наклали робота, який «іде» разом із Зеленським територією військового об’єкта. Усі поширені матеріали мали спеціальний водяний знак тіктока. На оригінальному відео тікток-кріейтора написано, що робот зроблений за допомогою 3D-технологій. Він несправжній. Автор цього тікток-акаунту створює схожі відео за участі роботів.

«Найманці в Україні»

Наприкінці тижня ми проаналізували маніпуляцію російської пропаганди, ніби Зеленський «викликав» 3000 американських солдатів на війну. У публікаціях посилаються на «видання» The Babylon Bee.

Насправді The Babylon Bee — це гумористичний форум, який пропагандисти видали за авторитетне джерело. На сайті The Babylon Bee також вказали, що вони публікують фейкові новини й вони є сатиричними.

Російська пропаганда систематично підживлює наратив, що в Україні воюють кадрові військові інших держав — так звані іноземні найманці. Так агітпроп намагається, зокрема, виправдати невдачі російської армії. Мовляв, вони воюють не зі «слабкими» українцями, а зі спеціально тренованими військами НАТО.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7501
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду