«Відео підриву Каховської ГЕС». Огляд російської дезінформації за 5–11 червня 2023 року

«Відео підриву Каховської ГЕС». Огляд російської дезінформації за 5–11 червня 2023 року

16 Червня 2023
8277

«Відео підриву Каховської ГЕС». Огляд російської дезінформації за 5–11 червня 2023 року

8277
Париж підтримує Росію, перша леді на нудистському острові та «саморуйнація» Каховської ГЕС.
«Відео підриву Каховської ГЕС». Огляд російської дезінформації за 5–11 червня 2023 року
«Відео підриву Каховської ГЕС». Огляд російської дезінформації за 5–11 червня 2023 року

In English

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 815 квітня, 1623 квітня, 23‒30 квітня, 1–7 травня, 8–14 травня, 15‒21 травня, 22–28 травня, 29 травня — 4 червня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 5 по 11 червня 2023 року «Детектор медіа» зафіксував понад 30 дезінформаційних вкидів. За цей період пропагандисти розповідали, що Франція стала на підтримку Росії, та переконували, що Каховська ГЕС «самозруйнувалася».

«Українські війська прямують на Молдову»

На початку тижня аналітики й аналітикині «Детектора медіа» фіксували фейк, нібито президентка Молдови Мая Санду надала дозвіл Силам оборони України зайти на територію її країни, аби «розібратися з Придністров’ям». У повідомленнях ішлося, що Мая Санду зробила це під час зустрічі з Володимиром Зеленським 1 червня. Автори вважають, що так президентка Молдови висловлює прихильність до України та її військ.

Однак у відомстві президентки спростували цю інформацію та назвали її фейковою. А на самій зустрічі з Володимиром Зеленським Мая Санду заявила, що Україна наразі забезпечує безпеку Молдови та що їхня країна поважає суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України та її міжнародно визнані кордони.

Поширюючи таке повідомлення, пропагандисти прагнуть показати, що Сили оборони України хочуть ескалації війни, втягують у війну інші країни. Нібито Україна ладна розпоряджатися територіями сусідніх держав як їй заманеться, а надто, коли військові «отримують дозвіл». 

«ВВП Європи стрімко падає, — диктатор Путін»

Упродовж тижня ми також зафіксували меседж, що ВВП Євросоюзу знижується до критично малих показників, тоді як Росії — тільки збільшується. Автори посилаються у публікаціях на заяву президента Росії Путіна на одному з пленарних засідань Євразійського економічного форуму.

Нещодавно Єврокомісія опублікувала «Весняний економічний прогноз», згідно з яким ВВП країн ЄС загалом у 2023 році зросте на 1%. А 2024 року прогнозується зростання на 1,7%. Тобто теза про зменшення економічних показників у ЄС, зокрема ВВП, — безпідставна. 

Щодо Росії, то команда економічних аналітиків Trading Economics зазначає, що в першому кварталі 2023 року російський ВВП знизився на 1,9% порівняно з відповідним періодом минулого року. За попередніми оцінками, у 2022 році показник валового внутрішнього продукту Росії впав щонайменше на 2,2% за найкращим сценарієм і до 3,9% — за найгіршим. За висновками європейської комісії, економіка Росії скорочуватиметься й у 2023 році. 

У такий спосіб російська влада намагається переконати росіян, що «усе стабільно» та жодних збитків через повномасштабне вторгнення Росія не зазнала. Агітпроп прагне забезпечити лояльність громадян до влади.

«Відео підриву Каховської ГЕС»

Минулого тижня в анонімних проросійських телеграм-каналах поширили відео, де нібито видно, як підірвали дамбу Каховської ГЕС. Автори дописували, що на кадрах буцімто  зображені українські військові, які завдавали ударів і зрештою зруйнували дамбу. Також до публікацій вони додавали «відеодоказ».

Насправді це відео прокремлівські ресурси поширювали ще минулоріч. На ньому зображено підрив мосту на Каховській ГЕС. Сам вибух міг відбутися 11 листопада 2022 року, тобто в день, коли російські війська відступали з правого берега Херсонщини. Отже це — кадри підриву власне мосту, а не греблі та ГЕС.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Україну в очах Заходу та перекласти відповідальність за свої злочини на жертву. Вони просто віддзеркалюють свої ж вчинки, щоб відвернути увагу. 

«Світ постачає Україні несправну техніку»

Анонімні проросійські телеграм-канали поширили маніпуляцію, нібито Австралія збирається передати Україні бронемашини Hawkei з несправними гальмами. Автори посилаються на матеріал газети Sydney Morning Heraldе. 

Насправді в газеті не йшлося, що Австралія вже затвердила постачання бронемашин. Сам пакет допомоги оголосять у липні, під час візиту їхнього прем'єр-міністра Ентоні Албаніза на саміт НАТО в Литві. Щодо техніки, то австралійська армія виступала проти передачі цих машин в Україну, аргументуючи тим, що машина має несправні гальма. Генерал-майор австралійської армії Мік Раян вважає, що це відмовка. Він пояснив це тим, що військові не хочуть опинитися в «незручній ситуації», якщо справді виникне проблема з гальмами. Оскільки австралійська армія використовує цю бронемашину, то військові знають особливості її експлуатації. Вони роздумують, чи можна постачати таку техніку, зважаючи на низку особливостей. Про жодне навмисне постачання зламаної техніки в матеріалі не йшлося. 

Поширюючи таку маніпуляцію, російські пропагандисти намагаються показати, що Захід не хоче підтримувати Україну у війні, не вірить у її перемогу та передає їй зламану техніку. 

 «La tour Eiffel russe»

Протягом тижня в грузинському сегменті фейсбука також поширили маніпуляцію, мовляв, Ейфелеву вежу в Парижі підсвітили кольорами прапорів Білорусі та Росії. До повідомлень автори додавали декілька світлин Ейфелевої вежі у різному забарвленні. 

Утім, фото Ейфелевої вежі у червоно-зелених кольорах зроблено у 2016 році, а самі кольори символізують прапор Португалії, а не Білорусі. Під час фінального турніру Чемпіонату Європи з футболу телекомунікаційна компанія Orange запустила кампанію, за умовами якої підсвічувала Ейфелеву вежу в кольори країн-учасниць, які зберуть найбільшу кількість реакцій у соцмережах. Росія хоч і була однією з 24 команд-учасниць, проте в медіа немає жодної згадки про те, що вежу підсвічували у кольори прапора цієї країни.

Щодо фото в кольорах російського прапора, найімовірніше, воно відредаговане. Його можна знайти тільки в російському сегменті соцмереж. Тобто автори повідомлень спотворили контекст світлини, а одну з них — імовірно, відредагували. 

Поширюючи такі маніпуляції, російські пропагандисти намагаються дискредитувати Захід, посіяти зневіру серед українців і показати, що підтримка міжнародних партнерів нібито стала слабшою. Мовляв, навіть європейці «пристали» на бік Росії.

 «Олена Зеленська на нудистському пляжі»

Минулого тижня в анонімних проросійських телеграм-каналах поширили фейк, нібито Олена Зеленська відпочивала на нудистському пляжі в Ізраїлі. У повідомленнях автори додають світлини нібито першої леді. Фото зробили начебто 25 квітня 2023 року. Автори також дописують, що Олена Зеленська відпочиває в Ізраїлі, поки Володимир Зеленський «канючить зброю в Європі». 

Однак на фотографії, яку поширили автори, зображена не Олена Зеленська, а російська телеведуча. Це фото з’являлося в мережі ще в жовтні 2022 року. 

Ба більше, 26 квітня 2023 року Олена Зеленська взяла участь у церемонії дружби британської та української бібліотек разом із королем Чарльзом III та королевою-консорткою Каміллою. А 27 квітня виступила наживо з Києва на Парламентській асамблеї Ради Європи, де розповіла про українських дітей, примусово вивезених до Росії. 

Систематично поширюючи фейки про Олену Зеленську, агітпроп намагається дискредитувати її в очах українців і західних партнерів та загалом позбавити Україну міжнародної підтримки. 

 «Саморуйнація Каховської ГЕС»

Наприкінці тижня аналітикині й аналітики фіксували меседж, нібито Каховська ГЕС  «самозруйнувалася». Автори писали, що ніхто «не винен» у руйнації дамби, це вплив довкілля, Каховська ГЕС самозруйнувалася від старості. 

Головний інженер інституту «Укргідропроект» Микола Калінін запевнив, що Каховську ГЕС проєктували й будували так, аби вона змогла витримати ядерний удар ззовні. Тому будь-які тези, що вона якось сама зруйнувалася, абсолютно безпідставні. Далі він наголошує, що греблю конструювали так, щоб вона витримала будь-який удар ззовні, але не зсередини. На його думку, це були саме декілька одночасних вибухів ізсередини. Їх не було чутно, оскільки основний масив вибухівки був у внутрішніх приміщеннях ГЕС, нижче рівня землі. 

У такий спосіб агітпроп намагається вибілити Росію та заперечити її злочини. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8277
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду