«Українці страждатимуть від марихуани». Огляд російської дезінформації за 10–16 липня 2023 року

«Українці страждатимуть від марихуани». Огляд російської дезінформації за 10–16 липня 2023 року

21 Липня 2023
1658

«Українці страждатимуть від марихуани». Огляд російської дезінформації за 10–16 липня 2023 року

1658
Пригожин служить Заходу, польський авторинок з українською технікою та сплановані українцями протести у Франції. Фейки та маніпуляції агітпропу в липні.
«Українці страждатимуть від марихуани». Огляд російської дезінформації за 10–16 липня 2023 року
«Українці страждатимуть від марихуани». Огляд російської дезінформації за 10–16 липня 2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 29 травня — 4 червня, 511 червня, 12–18 червня, 1925 червня, 26 червня — 2 липня, 39 липня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 10 по 16 липня 2023 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували понад 30 дезінформаційних вкидів. За цей час пропагандисти переконували, що між Україною та Росією все ще не розірвані дипломатичні відносини, а Зеленському всюди не раді.

«Холера сколихнула Україну»

На початку тижня пропагандисти поширювали меседж, що в Україні зафіксували спалах холери внаслідок знищення росіянами Каховської ГЕС. Медична система, мовляв, не готова протидіяти спалаху хвороби. Автори таких публікацій робили висновки, начебто  Україна кидає людей напризволяще.

Однак станом на початок липня 2023 року в Україні не зафіксували жодного випадку зараження холерою. Щодо інших інфекційних хвороб у відомстві МОЗ пояснили, що ризик їхнього спалаху підвищується, проте наразі в постраждалих районах здійснюють посилений епідеміологічний нагляд. Головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів про низку регулярних заходів для протидії холері та про нововведення, які запровадили після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Для протидії спалаху інфекційних захворювань в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях відкрили 38 пунктів моніторингу води. Також у Запорізькій, Херсонській, Одеській, Миколаївській та Дніпропетровській областях центри контролю та профілактики хвороб перевели на особливий режим реагування.

Тобто, українська медична система, навпаки, реагує на виклики, спричинені підтопленням. А пропагандисти намагаються залякати людей.

«Все ще друзі?»

У грузинському сегменті соцмереж поширили інформацію, нібито Україна не розірвала дипломатичні відносини з Росією. Автори спекулювали: якщо Україна й Росія не розривали відносини, то між ними немає війни.

Насправді Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією 24 лютого 2022-го. Проте Україна не розривала консульських відносин із Росією задля захисту прав громадян України, зокрема українських політв’язнів, які й далі перебувають у Росії. А вже 20 квітня 2023 року мер Києва Віталій Кличко розірвав угоду з Посольством Росії щодо оренди землі та надіслав запит до Кабміну про повернення земель посольства в українську власність.

Та й Росія не мала повноцінного посла в Україні з 2016 року, оскільки відтоді цю функцію виконували тимчасово призначені особи.

У такий спосіб автори намагаються маніпулювати нормами міжнародного права, кажучи, що Україна буцімто не оголосила війну і взагалі не має права воювати.

«Українські тітушки у Франції»

На попередньому тижні анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк, мовляв, українці брали участь у протестах у Франції за гроші. Під час них від рук поліцейського загинув 17-річний підліток у передмісті Парижа. Автори посилалися на матеріал одного із французьких видань.

Проте автори допису не додали посилання на статтю, а лише на стартову сторінку французького медіа. Ані на сайті, ані на інших платформах подібних статей насправді немає. Найбільш імовірно, що пропагандисти просто вигадали цю новину.

Публікуючи подібні фейки, пропагандисти вкотре хочуть показати українців як невдячних провокаторів, що хочуть дестабілізувати ситуацію в Європі.

«Європа проти Зеленського»

Упродовж тижня ми фіксували фейк, нібито під час візиту до Болгарії Володимир Зеленський «наїхав» на президента Болгарії Румена Радева. І той нібито відмовився постачати Україні зброю.

Зустріч президентів України та Болгарії відбулася 6 липня. Під час зустрічі Радев висловив думку, що війна не має військового вирішення, а Володимир Зеленський йому відповів, що Україна себе захищає.

Згідно з Конституцією Болгарії, болгарський президент не визначає зовнішню політику — цим займається уряд. Болгарія пообіцяла постачати військову допомогу Україні, допомагати у зміцненні енергосистеми та підтримувати вступу України до НАТО.

Поширюючи такі фейки, пропагандисти натякають, що Зеленський нібито випрошує зброю в Заходу та переступає межі дозволеного.

«Пригожин служить Заходу»

Російські медіа та анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, поширили меседж, мовляв, заколот керівника «вагнерівців» Євгенія Пригожина спланували на Заході. Автори переконували, що це чергова спроба «знищити Росію».

Звісно, жодних доказів, що заколот спланували на Заході, автори не навели. Звинувачуючи Захід, пропагандисти намагаються зобразити Росію жертвою змови та зовнішнього втручання. Мовляв, самі росіяни настільки свідомі, патріотичні та згуртовані, що не здатні на жоден заколот проти влади. Будь-які протести в Росії можуть відбуватися лише з волі ворожих Росії зовнішніх сил.

«Мрію, щоб українці страждали, — Зеленський»

Пропагандистські медіа та анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, поширили маніпуляцію, нібито президент України Володимир Зеленський заявив, що легалізує марихуану, аби люди «терпіли біль, стрес та травми».

Під час однієї з промов Володимир Зеленський справді говорив про потребу розвивати сферу реабілітаційної допомоги в Україні. Одним із кроків є легалізація ліків на основі канабісу. Також Зеленський зазначив, що він просуває цю ідею, щоб людям не доводилось терпіли біль, стрес та травми: «Всі найкращі практики мають застосувати в Україні, щоб українцям та українкам не довелось терпіти біль, стрес та травми війни». Тобто пропагандисти просто спотворили контекст цитати Зеленського.

«Українська техніка на авторинку Польщі»

Наприкінці тижня ми проаналізували фейк російської пропаганди, ніби українську військову техніку продають на авторинку в Польщі. Автори додавали скриншот із сайта з продажу автівок Motodemont та писали, що там можна придбати будь-яку бойову машину піхоти (БМП), бронетранспортер (БТР) чи інші військові машини, які передавали Україні партнери.

Проте на сайті польського авторинку немає жодної згадки, що техніку привезли саме з України. На сайті Motodemont продаються старі екземпляри техніки військового призначення, яку виробляли для Збройних сил Польщі. Жодного стосунку до України ця техніка не має.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1658
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду