30 тисяч українців Канади призвуть до ЗСУ: Огляд російської дезінформації за 7–12 серпня 2023 року

30 тисяч українців Канади призвуть до ЗСУ: Огляд російської дезінформації за 7–12 серпня 2023 року

18 Серпня 2023
6912

30 тисяч українців Канади призвуть до ЗСУ: Огляд російської дезінформації за 7–12 серпня 2023 року

6912
Чи постачають Штати наркотики українським військовим і чи хоче Захід ліквідувати Зеленського? Кладемо на лопатки ключові фейки тижня.
30 тисяч українців Канади призвуть до ЗСУ: Огляд російської дезінформації за 7–12 серпня 2023 року
30 тисяч українців Канади призвуть до ЗСУ: Огляд російської дезінформації за 7–12 серпня 2023 року

In English

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні:  511 червня, 12–18 червня, 1925 червня, 26 червня — 2 липня, 3–9 липня, 10–16 липня, 17–23 липня, 24–30 липня, 31 липня — 5 серпня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 7 по 12 серпня 2023 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували понад 20 дезінформаційних вкидів. За цей час пропагандисти розповідали, що Захід хоче позбутися президента Зеленського, бо Україна атакує Москву безпілотниками; що в турецькому порту вибухнув військовий вантаж для України; що українців Канади призвуть до лав Збройних сил України; що США надсилає українським військовим наркотичні речовини.

«Захід хоче ліквідувати Зеленського»

У соціальних мережах і пропагандистських медіа ширилася маніпулятивна інформація, що США нібито невдоволені політикою президента Зеленського «через постійні атаки на Москву». Мовляв, Володимир Зеленський займається самоправством, а в Україні панує свавілля. Агітпроп запевняє, що західні лідери мріють «ліквідувати Зеленського», а в США вже буцімто шукають наступного кандидата в президенти. При цьому пропагандисти посилаються на матеріал американського видання Politico

Втім, у статті «План України, якщо Росія вб’є Зеленського» не сказано про «ліквідацію Зеленського». Йдеться про ймовірні сценарії в разі замаху росіян на президента України. Автори публікації зазначають, що питання можливого вбивства президента російськими військами не можуть ігнорувати ані в Україні, ані на Заході, адже Володимир Зеленський є не просто формальним керівником держави, а особисто відіграє ключову роль у залученні міжнародної підтримки для боротьби з Росією. Від початку повномасштабного вторгнення росіяни скоїли щонайменше 12 спроб фізичної ліквідації Зеленського. 

Мета агітпропу — поглибити суспільне занепокоєння, нав’язати хибне враження, що Захід незадоволений українською владною верхівкою і що саме Штати, а не український народ, вирішують, хто й коли може бути Президентом України. Також пропагандисти намагаються довести, що атаки БПЛА на Москву дратують не лише саму Росію, а й Захід.

«У турецькому порту підірвали військову допомогу Україні»

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють фейк, що причиною вибуху зернових резервуарів у турецькому порту Деріндже, який стався 7 серпня, нібито стала зброя, призначена для українських військових. «А може, там було не лише зерно, а й смертоносні "іграшки" для ЗСУ?» — писали в одному з телеграм-каналів.

Вибух пролунав на елеваторі компанії Turkish Grain Board під час розвантаження судна із зерном. Причиною вибуху назвали «щільну пилову хмару» або «взаємодію хімічних речовин». Утім жодне з турецьких та іноземних медіа не заявляло, що на місці вибуху були зброя чи військова техніка. Міністр сільського та лісового господарства Туреччини Ібрагім Юмакли запевнив, що «вибух стався через технічні наслідки, викликані стиском пилу». 

Подібні конспірологічні припущення росіян мають на меті дискредитувати західну підтримку України, мовляв, якщо ви зголосилися на перевезення озброєння для України, будьте готові, що під час транспортування ваш вантаж вибухне та спричинить збитки вашій інфраструктурі. Також подібними фейковими повідомленнями агітпроп прагне створити хибне враження, що проти України працюють диверсанти, що буцімто свідчить про потужну агентурну мережу Росії.

«Українські військові на американських наркотиках»

У російському та литовському сегментах фейсбука та в анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк, буцімто українські військові отримали від США наркотики, які роблять їх безстрашними на фронті. На відео чоловік у камуфляжній формі показує пакет із логотипом USAID, на якому вказані назви хімічних речовин — метилфенідат та ефедрин. На відео праворуч розміщено прапор США та напис «дуже дякуємо». Окрім цього йшлося, що нібито 79-та окрема повітряно-десантна бригада Збройних сил України отримала  разом із пакетом допомоги від США ефедрин, який використовується у виробництві метамфетаміну.

По-перше, ці речовини використовуються для виготовлення ліків і призначаються лікарями. Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) схвалило багато лікарських засобів із діючою речовиною метилфенідат. А ефедрин лікарі призначають для лікування закладеності носа. По-друге, на сторінці USAID немає інформації про гуманітарну підтримку українських військових. По-третє, речник 79-ї окремої повітряно-десантної бригади ЗСУ лейтенант Ярослав Чепурнас підтвердив, що відео є фейковим. Агітпроп не вперше поширює неправдиві чутки про те, що українським військовим постачають психотропні препарати і більшість військових вживають наркотики. 

Поширюючи фейковий контент, пропагандисти намагаються очорнити Сили оборони України, прирівняти українських військових до наркозалежних, створити стійку асоціацію з певними соціальними девіаціями, дискредитувати ту допомогу, яку надають Україні західні партнери, а також відвернути увагу від аналогічних реальних проблем у власній армії.

«Українців Канади мобілізують»

У соцмережах пропагандисти поширюють фейк, нібито міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що попросить уряд Канади посприяти мобілізації членів української діаспори для участі у війні. «Вони — громадяни Канади, але перш за все українці. Ми будемо просити канадський уряд скерувати до нас 30 тисяч чоловіків призовного віку», — буцімто так міністр оборони аргументував «запит України». Радник міністра оборони України Юрій Сак назвав цей фейк «дешевою підробкою». Global Affairs Canada у відповідь на запит Reuters повідомила, що Канада не отримувала жодних подібних запитів від України.

Мета таких фейкових заяв — підживити пропагандистський меседж, що в Україні вже нікому воювати, тож доводиться запрошувати до Сил оборони іноземних найманців (на кшталт американської «Групи Моцарта», яку агітпроп зображував як антипод «вагнерівцям»), геїв, лесбійок, трансгендерних осіб. Пропагандисти діють одразу на декілька аудиторій — для росіян подібний фейк слугуватиме черговим доказом того, що Росія воює не з українцями, а з натовськими солдатами. Для українців це створює завищені очікування.

На початку повномасштабного вторгнення до України прибуло 550 громадян Канади, які долучилися до лав Інтернаціонального легіону територіальної оборони України. Через таку велику кількість охочих приєднатися до іноземного легіону в Україні створили окремий канадський батальйон. 

«Україна продає натовцям заморожені органи»

Пропагандисти поширюють інформацію, що Україна нібито є світовою лідеркою нелегальної трансплантології. На підтримку цього вони вигадують низку фейків, наприклад, що в червні 2023 року представники Міністерства охорони здоровʼя однієї з країн НАТО нібито домовилися з Україною про постачання вагона-рефрижератора з людськими органами та частинами тіла, які найчастіше використовують у трансплантології, зокрема очима, деякими видами кісток, тканин, серцями та печінками.

Насправді за роки незалежності Україні так і не вдалося побудувати власну систему трансплантації. До того ж на законодавчому рівні це питання врегулювали аж у 2018 році: було введено презумпцію незгоди — матеріал для пересадки може бути отриманий із тіла померлої особи лише у випадку, якщо вона за життя дала згоду на трансплантацію. 

Ба більше, десятиліттями українці й українки змушені були їхати за життєво необхідними органами за кордон. Останні кілька років напередодні повномасштабного вторгнення хабом трансплантації була Білорусь, прихильна до Росії. Але російський агітпроп чомусь не інкримінує відповідні кримінальні практики білорусам, натомість звинувачує в ній українців. Пропагандистська теза про те, що в тих країнах, де тривають конфлікти, процвітає чорна трансплантологія, існує давно. Приміром, у 1990-х під час воєн між країнами колишньої Югославії, Армію визволення Косово звинувачували у вилученні органів солдат та їх перепродажу. Втім ці звинувачення не знайшли підтвердження.

«Україна — розсадник чорної трансплантології» —  один із ключових меседжів із «медичної» плеяди пропагандистів (секретні біолабораторії, бойові комарі, досліди американців над психічно хворими українцями). Раніше російські медіа писали, що українські солдати в Одесі нібито стають «посмертними донорами», а на території Донецької та Луганської областей жертвами «чорних трансплантологів» стають місцеві жителі з проросійськими поглядами.  Подібними меседжами агітпроп намагається нав’язати хибне враження, що в Україні панує свавілля, а питання донорства органів на законодавчому рівні не врегульоване. Цими заявами агітпроп намагається закріпити у свідомості аудиторії образ українців як аморальних і жорстоких людей, які продають органи власних бійців на чорному ринку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6912
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду