Російська ППО, «злі бандерівці» чи бомба в літаку: що писали пропагандисти про ймовірну смерть ватажка «вагнерівців» Пригожина

Російська ППО, «злі бандерівці» чи бомба в літаку: що писали пропагандисти про ймовірну смерть ватажка «вагнерівців» Пригожина

24 Серпня 2023
1868

Російська ППО, «злі бандерівці» чи бомба в літаку: що писали пропагандисти про ймовірну смерть ватажка «вагнерівців» Пригожина

1868
Вбили свої, вбили чужі, вирішив відпочити — як завжди, пропагандисти вкидають багато версій події, аби заплутати аудиторію.
Російська ППО, «злі бандерівці» чи бомба в літаку: що писали пропагандисти про ймовірну смерть ватажка «вагнерівців» Пригожина
Російська ППО, «злі бандерівці» чи бомба в літаку: що писали пропагандисти про ймовірну смерть ватажка «вагнерівців» Пригожина

23 серпня 2023 року біля селища Куженкіно Бологівського району Тверської області розбився бізнес-джет Embraer, який належав Євгену Пригожину. Пізніше Федеральне агентство повітряного транспорту «Росавіація» опублікувала список пасажирів, згідно з яким на борту перебувало десятеро пасажирів, зокрема Євгеній Пригожин і співзасновник групи Дмитро Уткін. Станом на ранок 24 серпня тіло Пригожина серед загиблих досі не ідентифікували

Євгеній Пригожин — російський воєнний злочинець, олігарх, засновник терористичної організації у складі російської армії «Вагнер», яку український парламент визнав міжнародною злочинною організацією. У минулому — ресторатор, через що його почали називати «кухарем Путіна». Кремль надавав фінансову та збройну підтримку угрупованню «Вагнер», коли найманці виконували завдання в Судані, Лівії, ЦАР та брали участь у війні в Сирії та на Донбасі, а також у повномасштабній війні в Україні.

23 червня 2023 року Євгеній Пригожин повідомив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації «вагнерівців», унаслідок чого загинуло багато найманців. Він анонсував «марш справедливості», повідомив, що «вагнерівців» 25 тисяч і вони йдуть «розбиратись», а всі охочі можуть долучитися до «маршу справедливості». 

Це стало початком заколоту групи «Вагнер» — внутрішнього конфлікту в Росії між Міністерством оборони й регулярною російською армією та угрупованням «Вагнер» на чолі з Євгенієм Пригожиним. Під час цього конфлікту вагнерівці вбили понад 13 пілотів ВКС РФ. 24 червня відбулися перемовини між самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком та Євгенієм Пригожиним, сам заколот зупинили, кримінальну справу за «збройний заколот» закрили, а «вагнерівці» та сам Пригожин поїхали в Білорусь, а згодом в Африку. 

Російські пропагандисти, автори анонімних телеграм-каналів та прокремлівські медіа зреагували на смерть лідера «вагнерівців» Євгенія Пригожина низкою меседжів. Ми виокремили деякі з них.

1. Літак Пригожина підірвали, сталася технічна поломка або його збила російська ППО 

Після падіння літака, на борту якого, ймовірно, був Євгеній Пригожин, прокремлівські медіа висунули версію, що літак Пригожина підірвали зсередини — нібито хтось заклав бомбу. Також не виключають технічну поломку. Проте «вагнерівські» телеграм-канали просували тезу, що літак збила російська система ППО, а місцеві жителі нібито чули два гучних вибухи. Також анонімні телеграм-канали опублікували відео з характерним слідом у небі.

Розмаїття версій показує, що в суспільстві не було однозначного ставлення до Євгенія Пригожина. Ті, хто йому не симпатизував, схильні вірити в «технічну помилку» чи «вибух зсередини» через нібито закладену бомбу. До заколоту офіційна російська пропаганда змальовувала його як завзятого й ефективного військового ватажка, який мав воєнні здобутки в Україні, а перед тим — в Африці. Після заколоту його зображували як зрадника, головоріза, небезпечного кримінального елемента. Попри зміну офіційної версії, частина воєнкорів і блогерів і далі продовжувала вважати його героєм, тому в їхньому медіасередовищі версія про технічну помилку непопулярна.

2. Пригожина вбила Україна, це був теракт до Дня Незалежності 

«Це точно Україна вбила Пригожина. Для Путіна Пригожин не проблема вже. Для Шойгу Пригожин не проблема вже. Помстою великі начальники не займаються, бо в них дуже багато реальних проблем і реальних ворогів. Це теракт України до Дня Незалежності», — писали російські пропагандисти. 

Американський Інститут вивчення війни повідомив на своєму сайті, що «Путін майже напевно наказав російському військовому командуванню збити літак Пригожина». Аналітики вважають, що саме так Путін міг помститися Пригожину за спробу заколоту, що відбувся наприкінці червня 2023 року. 

Звинувачуючи Україну у вбивстві Пригожина, агітпроп намагається свою внутрішньополітичну проблему перенести назовні, перекласти відповідальність на іншу країну. Мовляв, Україна втручається у внутрішні справи Росії. 

3. У Росії Пригожину не давали обіцянку, що не вб’ють 

Російські пропагандисти пишуть: «Треба було сидіти в Африці або в Білорусі, де Лукашенко дав свої гарантії безпеки. У Росії йому ніхто нічого не обіцяв. Точніше, обіцяли зняти всі кримінальні справи та зняли».

Ця теза нібито знімає відповідальність за смерть головного «вагнерівця» з Росії. Мовляв, Євгеній Пригожин сам винен у своїй смерті, адже гарантій безпеки у Росії йому ніхто не надавав — їх озвучив самопроголошений президент Білорусі Лукашенко. В одному зі своїх інтерв’ю Путін зауважив, що може пробачити все, крім зради. Тож він дотримався своїх принципів і покарав за зраду. Отже, Путіна у цій ситуації змальовано як «людину слова».

4. Пригожин не помер, а інсценував свою смерть 

Думку про те, що Євгеній Пригожин міг інсценувати свою загибель, висловили й прокремлівські політологи та пропагандисти, і так звані ліберальні журналісти й експерти в еміграції. «Але і для того, щоби сховатися назавжди, взявши один із численних запасних паспортів, літак, що згорів, теж підхожий привід», — писали вони в соцмережах. 

Нібито лідер групи «Вагнер» втомився на «службі» й вирішив усе покинути та відпочити. Проте ця версія є конспірологічною і нагадує теорію змови, згідно з якою Гітлер не наклав на себе руки 30 квітня 1945 року, а сховався в Аргентині та дожив до кінця ХХ століття. Подібна міфологізація лише додає містичності постаті Пригожина, що в очах прихильників робить його ще більшим героєм.

5. Путін убив Пригожина 

«Пригожин, попри те, що був відвертим ворогом України у цій війні, якісно виділявся на тлі дуже тупої лінивої верхівки РФ», — пишуть анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику. Та додають, говорячи про смерть Пригожина: «Сьогодні Путін не зміг ні на ножах, ні відкрито, ні грубо, ні по-чоловічому, а просто використавши ресурси, які йому не належать».

Цю думку поділяють і «вагнерівці», однак не кажуть прямо, кого саме вони мають на увазі, говорячи про загибель Пригожина. У «вагнерівських» телеграм-каналах пишуть: «Загинув внаслідок дій зрадників Росії. Але навіть у пеклі він буде найкращим!»

Подібну тезу просуває ще один російський пропагандист, натякаючи, що в Росії не зреагували як слід на загибель двох важливих воєнних фігур. У своєму телеграм-каналі він написав: «Збили борт із двома тими, хто має зірки Героя Росії, — і "дочекайтеся офіційної інформації, не нервуйте"»

Згідно з цією версією, Путін міг ліквідувати Пригожина через заколот «вагнерівців», що розпочався ввечері 23 червня 2023 року. Смерть Пригожина може стати початком кінця цієї структури як незалежної організації. Про це один із російських пропагандистів написав у своєму телеграм-каналі: «Путін боягузливо знищив не ПВК, а бренд, який створювали десятиліттями, який наводив жах і був відомий у всьому світі».

Відтак Путіна показують як підступного політика, який не має честі, є людиною, яка не дотримується свого слова, а його стиль розправи над політичними опонентами — «мочити в сортирі» — незмінний. Ліквідувавши посеред білого дня воєнного злочинця Євгенія Пригожина, зробивши це демонстративно, російський диктатор також прагне залякати політичних конкурентів і російську верхівку влади. Мовляв, усіх, хто піде проти Путіна, чекає доля Пригожина. 

6. Пригожина вбили спецслужби інших країн 

«І ЦРУ, і Мі-6, і французька DGSE, і ГУР цілком могли провернути подібне. Громадське вбивство однієї з найбільш медійних і впливових громадських персон — це величезний удар по російському колективному несвідомому», — писали в анонімних прокремлівських телеграм-каналах. 

Таку версію російські пропагандисти висунули для того, щоб дискредитувати Захід і відвернути увагу від інших версій і ймовірних убивць. Тут агітпроп застосував тактику віддзеркалення.

Ватажка злочинної організації героїзують деякі пропагандисти та «вагнерівці», романтизуючи його «досягнення». З Пригожина в Росії створили культ особи, проте він — злочинець, а Путін вбачав у ньому конкурента, який своїми діями підважує владну вертикаль і порушує монополію держави на насилля. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1868
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду