«Розіграші» анонімних ТГ-каналів: що не так?

«Розіграші» анонімних ТГ-каналів: що не так?

20 Грудня 2023
2478
20 Грудня 2023
20:18

«Розіграші» анонімних ТГ-каналів: що не так?

2478
«Розіграші» анонімних ТГ-каналів: що не так?
«Розіграші» анонімних ТГ-каналів: що не так?

Мені сподобався дружній тон анонімного ТГ-каналу «Вертикаль» у сьогоднішньому пості щодо пресконференції президента Володимира Зеленського та традиційних медіа і анонімних ТГ-каналів. Наче почула інтонацію декого, кого не можна називати.

Але це не скасовує того, що насправді ми вчора та сьогодні присутні при сеансі саморозвінчування ТГ-каналів. Хоча і онлайн-медіа припустилися помилки, зокрема «Детектор медіа».

Оскільки все набуло певного резонансу в медійній спільноті, хочу проаналізувати ситуацію.

Отже, що відбулося — коротко. Вчора кілька відомих ТГ-каналів сповістили, що вони акредитовані або будуть присутні на пресконференції президента. Десь хвилин за сорок до початку вони почали викладати фото та відео з кулуарів заходу. Ми побачили крісло, яке чекало президента, адміністратора ТГ-каналу «Труха» Максима Лавриненка в залі тощо…

Я не буду аналізувати, як про це писали інші сайти. Але принаймні наш сайт, «Детектор медіа», на жаль, припустився помилки та в результаті дав новині некоректний заголовок «Анонімні телеграм-канали отримали акредитацію на пресконференцію Володимира Зеленського». Лише в ліді зазначивши, що про це повідомили самі ТГ-канали, та в один ряд поставивши повідомлення про те, що вони акредитовані («Труха», «Украина сейчас») та будуть присутні («Вертикаль»). Насправді присутність у випадку анонімів не тотожна отриманню акредитації.

 

Пізно ввечері до журналістки «ДМ» звернувся прессекретар президента Сергій Никифоров та заперечив, що були акредитовані, начебто, анонімні ТГ-канали. Знову-таки, він теж заперечив лише факт акредитації, а не присутності, бо щодо останнього відносно анонімів ані підтвердити, ані спростувати не може ніхто. Тим не менше, «Детектор медіа», не змінюючи заголовку вищенаведеної новини, бо це була б маніпуляція, додав в неї заперечення. Ми також зробили окрему новину з посиланням на слова Сергія Никифорова.

Також важливо, що «ДМ» не анонімне видання, наше медіа було акредитоване на пресконференцію, Сергій Никифоров знав, кому подзвонити в «ДМ», як всі наші контакти мають і представники всіх інших органів влади.

Натомість на ранок сьогодні, 20 грудня, анонімний телеграм-канал «Вертикаль» повідомив, що фото та відео з пресконференції президента були розміщені в цьому каналі для «розіграшу». А насправді їх там не було. І продовжив, що «…ребята, вы правильно делаете, что читаете, у нас всегда точная информация». Справді? Тобто вчора «Вертикаль» не з якоїсь розважальної тусовки, а з пресконференції президента країни, що воює, дає недостовірну (якщо вірити словам прессекретаря Сергія Никифорова та сьогоднішньому посту самого ТГ-каналу) інформацію про те, що вони будуть присутні на події. Постить фото та відео з кулуарів пресконференції. А сьогодні каже, що це був просто розіграш. А звідки ще анонімні ТГ-канали давали, дають та будуть давати таку саму «точну» інформацію, яка на ранок стає «просто розіграшем»? Або (в більшості випадків!) «розіграшем» не оголошується, а так і видається за правду?

Йдемо дали. Оскільки ТГ-канали анонімні, то можливості спростувати щось на їхніх сторінках у тих, хто не знайомий з власниками, та навіть адмінами — мізерні. Анонімні ТГ-канали не несуть за те, що поширюють, жодної відповідальності. І якщо в когось залишаються ілюзії, що оце саме відчуття повної безвідповідальності, яке надає їм такої самовпевненості та самозакоханості навіть у тоні спілкування, не відбивається на тому, що вони поширюють, — їх варто чим скоріше позбутися.

Висновки. Неанонімні медіа можуть — поряд з наданням якісної інформації — також свідомо поширювати дезінформацію, можуть свідомо маніпулювати, можуть просто помилятися або бути не зовсім професійними. Але несуть за це відповідальність — як внаслідок саморегуляції, так і внаслідок можливості регулювання державою. Анонімні телеграм-канали можуть робити те саме (свідомо маніпулювати або просто помилятися), але НЕ несуть за це ніякої відповідальності. Що і було, власне, цього разу ними самими дуже наочно продемонстровано та доведено, з пресконференції президента України. Що ж, дякуємо. Той випадок, коли ТГ-канали зробили корисну справу.

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2478
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду