detector.media
Марина Леончук
«Детектор медіа»
23.12.2023 09:00
«Детектор медіа» починає підбивати підсумки року
«Детектор медіа» починає підбивати підсумки року
10 головних подій у медіасфері, чому телеграм — це російський шпигун у вашій кишені, а жарти по окупацію — несмішні та зашкварні.

П’ятниця, 22 грудня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ». 

 

Жити означає обирати

«Пора вже потихеньку набувати різдвяного настрою», — читаю я в одному з дописів у фейсбуці. «У мене він з'явився, коли я почала купувати подарунки. А коли у вас він з’являється, яка відправна його точка? Ялинка? Прикрашання будинку? Якась ваша особиста традиція?» — продовжує дописувачка. Для мене — коли будинок просто є, коли збір закритий, коли бачиш зелений кружечок у месенджері — отже той, кого чекаєш з війни, у мережі і живий. Зрештою, коли більшість розуміє різницю між професійним журналістом і будь-яким іншим створювачем контенту — пропагандистом, блогером, медіаактивістом чи дописувачем телеграму: відповідальність і тексти моїх колег додають настрою. Юлія Лавришин написала класний текст про телеграм, де зібрала всі думки фахівців з кібербезпеки, OSINT-технологій і медіаграмотності, які стали учасниками експертного обговорення в Укрінформі 18 грудня. «Такий зручний, але небезпечний» — назва тексту, яка дуже влучно характеризує телеграм. Один зі співрозмовників Юлі — Олексій Півторак, заступник голови Центру досліджень «Детектора медіа». Наш центр займається аналізом і спростуванням дезінформації. Його фахівці досліджують різні соцмережі та інформаційні платформи: ютуб, фейсбук, інстаграм, вайбер, вотсап, телеграм тощо. Олексій сказав, що загалом фейки є всюди, але в телеграмі їх концентрація надвисока — мабуть, більша, ніж на всіх інших платформах, разом узятих: «Дезінформація тут просто на поверхні — бери та спростовуй або бери та вражай свої мізки, що значно реальніше, якщо мова про звичайну людину, а не фахівця з медіаграмотності чи фактчекера». У чому найбільша загроза застосунку? Чи можна від нього відмовитися? Чи можна хоча б читати стрічки новин у телеграмі, не листуватися і не переходити за посиланнями? Відповіді на всі ці запитання є в тексті. Про відповідальність (спойлер — її відсутність) анонімних телеграм-каналів написала і шефредакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова: «“Розіграші”» анонімних ТГ-каналів: що не так?». Особливу увагу раджу приділити останньому абзацу в цьому тексті.

Зеленський переміг

Якщо ви дослухалися поради і прочитали до кінця попередній текст — перехід з теми  телеграм-каналів до пресконференції президента Зеленського — виправданий і зрозумілий. І тут я знову залишу цитату з допису у фейсбуці: «Коли правдою оголошується лише те, що влада сама воліє доносити до громадян, а будь-які інші оприлюднені факти або думки виставляються як ворожі, нападки, брехня тощо, — це реально супершкодить інтересам і самої команди президента і, на жаль, всієї України». Олександр Морський написав публіцистичний погляд на підсумкову пресконференцію президента: якщо Зеленський переміг, хто ж тоді програв? А ось у цьому посиланні текст про реакцію росіян на виступ президента Зеленського перед медійниками і «пряму лінію» вбивці-терориста Путіна, якого ніщо не зупинить на шляху до захоплення всієї України. Окрім, напевно, смерті. Амінь!

«Хай у вас теж болить голова» — іще одна реакція на виступ Зеленського перед медійниками від журналіста й аналітика Івана Верстюка. Винесу сюди два речення з об’ємного підсумкового тексту Івана, які багато пояснюють: «напруга відчувається і від тих, хто ставить запитання, і від того, хто дає на них відповіді. Ціна неправильних відповідей зараз зависока — і ми маємо це розуміти».  А щоб закрити тему стосунків президента із журналістами і публічних виступів державного рівня, залишу вам короткий текст із думками Олега Джолоса.

Телебачення в умовах війни

Наша Наталка Данькова зібрала десять головних подій, які сталися в медіасфері у 2023-му. Виявилося, що другий рік великої війни пройшов під знаком медійної реформи, нерегульованості телеграму, арештів власників телеканалів і відставок відомих медіаперсон. Якщо одним реченням — із телебаченням усе складно, але не катастрофічно. Але тексти Наталі я раджу читати всі до коми, якщо ви й справді прагнете розібратися, чим живе і як працює медіаринок після 24 лютого 2022 року.

І сміх, і гріх, і кремлівські кухарі… 

А що з розвитком українського ютубу? Стало значно краще, ніж до великої війни. Проте  зашквари, які іноді тут трапляються з деякими авторами і шоу, що мали б підтримати українців гумором у скрутний час і показати, що переживають усе те саме, що й народ, демонструють зовсім протилежне. Марина Крижня розібрала новий випуск «Дизель шоу», який вийшов на ютубі та мав би смішити, а натомість упіймав критику та обурення українців.

Юлія Лавришин поспілкувалася з Василем Байдаком, стендап-коміком, який з початком повномасштабної війни Росії проти України став волонтерити та проводити інформаційні кампанії, щоб збирати гроші на гуманітарну допомогу та військове спорядження для ЗСУ, а згодом «перетворив збори на окремий жанр», — про серйозні речі. Юля запитала і про медіаграмотність, про те, звідки Василь черпає інформацію: «раджу розбиратися й вчитуватися, хоча це важко й енерговитратно. Я підписаний на низку каналів відомих людей і медіа, але точно не читаю анонімні телеграм-смітники. Дуже важливо — не дозволяти засмічувати свою свідомість».

Неможливо не погодитися. І такі слова Байдака аргументує і підтверджує Валерія Ковтун, керівниця національного проєкту з медіаграмотності у 2021–2023 роках. Цією розмовою MediaSapiens, услід за «ДМ», починає публікацію низки матеріалів, які присвячені підсумкам 2023 року та прогнозам експертів у сфері медіаграмотності на 2024 рік.

Наразі це все.

Хіба що, я залишу вам посилання на нові випуски «Ньюспалму»  і «Локшину замовляли?», бо це гумор, який справді підтримує і надихає. У фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа» ви можете читати більше текстів наших авторів. Увесь зворотний зв'язок пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.  Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстрація: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY