Трамп, Маск і «Буратіно»

Трамп, Маск і «Буратіно»

18 Листопада 2023
995
18 Листопада 2023
09:00

Трамп, Маск і «Буратіно»

995
Що неслося в «кремлеграмі» — «ДМ» на цьому тижні розібрав чергову порцію наративів про те, що Україну «зливають», а українська дипломатія «провалилася повністю».
Трамп, Маск і «Буратіно»
Трамп, Маск і «Буратіно»

П’ятниця, 17 листопада 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ». 

 

«Як не бути вбитим»

«Журналістів убивають, обстрілюють, знищують редакції. Станом на сьогодні ІМІ має інформацію про 69 убитих журналістів, із них 10 загинуло під час виконання журналістської роботи, інші загинули під час обстрілів чи захищаючи Україну від російської навали. 3 листопада загинув Тарас Давидюк, рівненський журналіст, який захищав Україну», — такою цитатою керівниці відділу моніторингу свободи слова ІМІ Катерини Дячук моя колега Оксана Наумова розпочала свій текст про один із днів на Donbas Media Forum. А я так розпочинаю свого листа вам. У мене одразу дві причини  це зробити. Найперше, вчора у всіх, хто працює на  радіо і телебаченні, було професійне свято під час війни. Як їх вітали в соцмережах, можна почитати в матеріалі Марини Крижньої. Вітаю і я ще раз усіх колег зі святом. Переможемо!

А друга причина — по п’ятницях я пишу про  факти зі світу медіа, про які ви не знали раніше, або не задумувались чи не зауважували. «Журналісти завжди їздили на фронт, їздять і будуть їздити, вони та їхні редакції несуть за це відповідальність. Наше завдання — докласти всіх зусиль, щоб гарантувати їхню безпеку», — сказала Світлана Остапа, голова наглядової ради Суспільного мовлення, на Donbas Media Forum. На форумі говорили про загрозу загибелі, полону, судового позову журналісту від політиків чи олігархів, про небезпеку кібератак для медійників і редакцій. Моя колега Оксана Наумова була там і записала деякі розмови. Я прочитала текст, і мені подумалось:  найцікавіше у медійних дискусіях зазичай відбувається в непублічному просторі, але не цього разу. Учасники на загал висловлювали свої думки, аргументи й гіпотези доволі відверто та чесно, як це буває в чатах редакцій чи приватних розмовах. Раджу читати.

«Набридло сидіти в студії та заспокоювати людей, тому пішла служити разом із чоловіком», — а тут збіглося все, чому  я раджу вам прочитати цей текст. Моя  колега, журналістка «Детектора медіа» Юля Лавришин, розмовляла з іншою нашою колегою з телеканалу Прямий Юлією Вітовою.  Юля розпитала телеведучу, чому вона не поїхала за кордон або до мами в Луцьк, про чоловіка-колегу «на нулі», про шлюб під час війни, про те, як сама потрапила в армію, про полон, про маму, першу лінію фронту, умови для жінок. Поговорили також про телемарафон, правду і гру грошей та політики.

Трамп, Маск і «Буратіно»

На тлі суперечок серед американських політиків щодо надання підтримки Україні та Ізраїлю російські пропагандисти скористалися шансом і видали чергову порцію наративів про те, що Україну «зливають», а українська дипломатія «провалилася повністю». Як завжди, вдавшись для цього до маніпуляцій і фейків. Наші Леся Бідочко і Костянтин Задирака розібралися та пояснюють, як пропагандистські телеграм-канали обговорювали найважливішу, на їхню думку, тему тижня —Дубінського посадили, «щоб догодити США», а Єрмак «під кураторством Джонсона» поїхав до Штатів шукати контактів із Трампом і Маском. Згадала фразу Єрмака, яку після його візиту до Америки цитували дуже багато ЗМІ: «наближається переломний момент у війні. ...Наступний рік буде вирішальним». Нехай би так, нехай би вже з’явилося багато необхідної нам і дуже вчасної зброї. Є ж речі, які потрібно невпинно і постійно нагадувати та підкреслювати, інакше не вижити.

І залишаю одразу посилання на ще один текст Костянтина Задираки, де він розібрав, як російська пропаганда підбурює антисемітизм і поширює конспірологічну теорію про переселення євреїв на територію України для створення нової держави, «Небесного Єрусалима». Як ця теорія застосовується російською пропагандою, чому вигідна Кремлю, звідки вона виникла та чому користується популярністю, попри свою очевидну абсурдність?

Маріуполь — біль і злочин

«Чому відбулася ця атака на театр? Адже це навіть з військового погляду абсолютно безглуздий вчинок.

— Я вважаю, що людей навмисно зібрали в театрі й стратили».

Дмитро Десятирик написав для «ДМ» текст про прем’єру в Україні фільму про воєнний злочин росіян у Маріуполі. «Актори просто розповідають те, що бачили на власні очі. А також грають на сцені Ужгородського театру виставу, написану за їхніми спогадами — власне, грають самих себе. І спектакль обривається ударом бомби — метафорично відтвореним на кону в Ужгороді, коли на голови дійовим особам просто сиплються десятки костюмів, підвішених на декораціях».

Марія Спалєк, тим часом,  принесла нам цікаву історію про те, що українські серіали про село можуть бути смішними й необразливими, і пише про 16-серійну комедію «Голова», що вийшла на Новому каналі. Марія розповідає, що «Голова» може похизуватися гарною грою акторів, небанальними персонажами, дотепними жартами та зрозумілою всім мораллю. Саме тому я волію спочатку читати якісну критику, а потім вирішувати: дивитися чи не дивитися український комедійний серіал. От і Лєна Чиченіна поспішила розібрати для нас шоу «Супермама» і, як завжди, підвела до неочевидних виcновків, що отак одразу на поверхні і не зчитаєш: секрет успіху надзвичайно простий — багато людей не проти відчути себе чудовими та високоморальними на тлі когось, хто має гірший вигляд. Під час переглядів «Супермами» цей шанс нам усім пропонують щедро та регулярно. Тому аудиторія сидить біля екранів у білому пальті, хитає головою і думає щось штибу: «Боже, який жах! Я би так ніколи не зробив(ла)». Неймовірні дискусії про аморальну поведінку на шоу «Супермама».

Крим — це Україна

А от Вадим Міський у новому спецвипуску «Локшину замовляли»  розвінчує міф про належність Криму та півдня України до Росії. Після окупації півострова та початку війни на сході України кремль розгорнув пропагандистську кампанію щодо Криму та Донбасу — мовляв, усі ці українські землі є «російською історичною спадщиною» та «повинні» відійти Росії. А як воно насправді — дізнаєтесь, коли подивитеся цей випуск.  Ну і не можу не порадити новий випуск «Ньюспалму» Юрка Космини, викривальний і дуже саркастичний.

Наразі це все.

Залишаю вам посилання на наші соцмережі — у  фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа» ви можете читати більше текстів наших авторів. Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Архівне фото: Президент США Дональд Трамп (ліворуч) та засновник SpaceX Ілон Маск (праворуч) після успішного запуску ракети Falcon 9, 30 травня 2020 року (Getty Images)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
995
Читайте також
13.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
565
09.12.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
703
06.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
560
15.11.2023 08:43
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 158
08.11.2023 08:08
Марина Леончук
«Детектор медіа»
712
01.11.2023 08:10
Марина Леончук
«Детектор медіа»
792
28.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
725
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
847
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду