09:00

Ситком «Голова»: баба Галя робить касу

4368
Українські серіали про село, виявляється, можуть бути смішними й необразливими.
Ситком «Голова»: баба Галя робить касу
Ситком «Голова»: баба Галя робить касу

На Новому каналі вийшла 16-серійна комедія «Голова». Це ситком, у якому діється до великої війни в маленькому селі Антонівка десь у центральній частині України. Сюди приїжджає перспективний студент економічного факультету київського вишу Антон Князевич, адже уклав парі з ректором. За умовами, Князевич отримає грант на навчання в США, якщо доведе свою профпридатність на практиці: стане головою Антонівки та за пів року «підніме занюхане село».

Герой разом із друзями-однокурсниками Богданом Кравцем і Міланою Красновою легко виграє вибори, але з економічним розвитком виникають передбачувані складнощі. Єдине джерело роботи в селі — санаторій — давно занепав, а на балансі сільради — абсолютний нуль через попередню голову. Та й реалізовувати нові проєкти «столичним штучкам» особливо нема з ким. «А що ви хочете? В селі залишилися діди, алкаші та діди-алкаші. Молодь виїжджає», — каже місцева продавчиня, яка і сама полюбляє підлікувати нерви пляшкою. Як належить героям, обдарована трійка все ж виграє. Хай не парі, але свою мрію. Про це відразу розповідає перша сцена ситкому, де Антон штовхає промову в Єльському університеті.

Головний герой Антон Князевич

На цьому моменті варто зупинитися, адже йдеться про 24 лютого 2022 року. На початку свого виступу Князевич отримує повідомлення від друзів: «Антон, у нас війна!». І далі шоковані американські студенти разом із героєм починають дивитися відео з бомбардуванням України. Це  повідомлення від творців проєкту, якого мені так не вистачило в серіалі «Скажене весілля-2». Як і серіал Нового каналу, «Весілля» знімалося вже після повномасштабного вторгнення, але проігнорувало головну біду країни. В «Голові» автори з перших хвилин вирішили не вдавати, ніби нічого не сталося, і показати глядачам, що напад Росії вплинув на героїв, як і на всіх нас. Попри те, що сюжет фільму з війною не пов’язаний: Антонівку друзі реформували за десять місяців до вторгнення. В останній серії сюжет знову повернеться до реальності: Князевич попри всі перспективи в США повернеться в Україну і, напевно, стане на її захист. Весь серіал «Голова» саме про те, що українській молоді — хоч вона зі столиці, хоч із маленького занедбаного села — не байдуже до майбутнього країни.

Антон і Міла

Ситком «Голова» — тривалий проєкт. Ще навесні 2020 року він переміг у конкурсі соціально вагомого контенту «Pitch.ua» і отримав фінансову та консалтингову підтримку Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Утім, реалізації задуму завадила спочатку пандемія, а потім велика війна. Зйомки відбулися лише влітку цього року. В інтерв’ю «Детектору медіа» режисер ситкому Олег Туранський згадував, що мав певну моральну дилему щодо створення комедії у воєнний час. Під час зйомок його сумніви розсіялися через атмосферу на майданчику, яка дозволила зануритися в довоєнний час і відпочити. Саме тому, напевно, серіал  вийшов таким легким і веселим. Уся знімальна група відверто насолоджувалася процесом і передала свій настрій проєкту.

Баба Галя і команда нового голови

«Голова» може похизуватися й іншими чеснотами: гарною грою акторів (навіть епізодичних), небанальними персонажами (одна тільки баба Галя може самотужки зробити проєкту касу), дотепними жартами та зрозумілою всім мораллю. А як бонус — чиста й жива українська головних героїв. Виконувач ролі Антона Князевича Євген Лісничий, узагалі-то, актор дубляжу і давно популяризує українську в соцмережах. Завдяки йому виявилося, що в комедійному серіалі можна розмовляти не лише диким суржиком, а й нормальною мовою. І нічого, жарти не псуються. Суржик у серіалі, звісно, теж присутній, бо яке ж екранне село без нього? Але — беріть приклад — прогресивна молодь розмовляє літературною.

Щоправда, у мене є зауваження. У 4-й серії серіалу головний герой розмірковує над черговою ідеєю змін у селі та пропонує перейменувати вулицю в Антонівці на честь «губернатора області». Шановне панство, губернаторів у незалежній Україні немає та ніколи не було. У нас тих посадовців, яких із легкої руки медіа вже багато років кличуть «губернаторами», називають «голова обласної державної адміністрації». Натомість губернатори є в Росії. І були в Російській імперії. Мерів міст, до речі, теж в Україні не існує. Але там хоч можна вдавати, що беремо приклад з американської демократії, де ця посада офіційна. А от просувати на всю країну ворожі терміни взагалі не варто.

Та повернемося до суржику й інших стереотипів про село, що досі панують в українському серіальному виробництві. Загалом проєкт цікаво поводиться зі штампами, що останнім часом провокують неабиякі образи та конфлікти. З одного боку, вони (стереотипи) наче є — дороги в Антонівці погані, інтернет ледь дихає, скрізь розкидані коров’ячі кізяки, а самогон із наливкою течуть рікою. А з іншого — селяни взагалі не стереотипні, бо переважно кмітливі, життєлюбні, на досягненнях цивілізації обізнані й до нового досвіду відкриті. Та й із молоддю в Антонівці, виявляється, не така вже й катастрофа. Принаймні всі головні герої знаходять тут своє кохання відповідного віку.

Любов по-антонівськи

Столичні мажори — самовпевнений красень Антон, «ботан» Бодя та б’юті-блогерка Міла — теж виявилися стандартними лише на перший погляд. У кожного знайшлися свої секрети, але найцікавіше, що міські герої в серіалі сприймають провінційну дійсність як належне. В будь-якому іншому ситкомі «про село й людей» на відносинах, наприклад,  б’юті-блогерки з вуличним туалетом могли б побудувати цілий епізод. Ми таке сто разів бачили. Творці «Голови», дякувати їм за це, оминули цю очевидну побутову драму, як і купу іншого низькопробного гумору, що лежить на поверхні.

А на завершення — сенсація. Серіал «Голова» з успіхом склав «тест на зірку».  Наші ситкоми нечасто вдаються до улюбленого прийому американських серіалів під умовною назвою «зірковий гість», коли в сюжеті з’являється хтось відомий у ролі камео. Ну бо це такий тонкий процес, що можна надірватися. Погодження графіків, умов зйомок, гонорарів, реплік, костюмів… А ще треба вписати зірку в сценарій так, щоб це було смішно, хоч якось логічно й органічно. В сенсі, при створенні ролі не сильно покладатися на акторські здібності гостей. А то, знаєте, не кожен талант талановитий у всьому, й інколи музичний геній на театральну сцену краще не випускати.

Павло Зібров на сцені антонівського Дому культури

Творці «Голови» прийняли виклик, залучили навіть двох відомих виконавців: Enleo та Павла Зіброва і блискуче виконали всі тонкі вимоги про «логічно», «органічно» та «смішно». Останній пункт навіть перевиконали.

Утім, не варто сприймати «Голову» лише як комедію. Він порушує цілком реальні проблеми села, зокрема рейдерство, махінації із землею, вирубування лісів, всевладдя «хазяїв» тощо. «Тут ніколи нічого не зміниться. Такі, як я, завжди будуть обламувати таких, як ти», — каже Князевичу кримінальний авторитет із промовистим прізвищем Кліщук.

Звісно, злодій програв, адже у протистоянні йому об’єдналися всі жителі Антонівки. Навіть колишні вороги. В мирні часи можна б було посміятися над казковістю сюжету, але сьогодні, після всіх див, які зробили об’єднані українці, можу запропонувати парі — серіал розказав правду.

4368
03.12.2023 10:00
Марія Спалєк