102 брехні у 12 виступах: CNN дослідила осінні заяви Дональда Трампа

102 брехні у 12 виступах: CNN дослідила осінні заяви Дональда Трампа

8 Грудня 2023
853
8 Грудня 2023
22:56

102 брехні у 12 виступах: CNN дослідила осінні заяви Дональда Трампа

853
Провідний мовник США зазначає, що висловлювання Трампа, зроблені протягом жовтня-листопада цього року, переповнені хибними твердженнями, приголомшливою кількістю та різноманітністю спотворень, перебільшеннями та відвертою неправдою.
102 брехні у 12 виступах: CNN дослідила осінні заяви Дональда Трампа
102 брехні у 12 виступах: CNN дослідила осінні заяви Дональда Трампа

Дональд Трамп, який уже втретє готується до президентських перегонів, проводить передвиборчу кампанію, що несе  «лавину» брехні. Такого висновку дійшли співробітники каналу CNN, які перевірили на достовірність факти, викладені Трампом під час його дванадцяти виступів у жовтні й листопаді 2023 року.  

«Ми виявили, що, як і під час його передвиборчої кампанії 2016 року, як і під час його президентства, висловлювання Трампа нинішньої осені  переповнені хибними твердженнями, приголомшливою кількістю та різноманітністю спотворень, перебільшеннями та відвертою неправдою, — що зробило відверту неправдивість центральною ознакою кожної з його промов», — ідеться в дослідженні CNN. 

Як і раніше, Трамп рухається у власному руслі, зазначають аналітики, повідомляючи про те, що частота його брехливості великою мірою перевищує «частоту як президента Джо Байдена, так і будь-якого конкурента Трампа на праймерізі Республіканської партії 2024 року». 

CNN стверджує, що під час виступів у жовтні та листопаді Трамп послідовно припускався неправдивих висловлювань щодо своїх досягнень на посаді президента, продовжував транслювати давно спростовану брехню про президентські вибори 2020 року, які він програв, «та загалом про чесність виборів. Він неодноразово вигадував та прикрашав інформацію на тему енергетики, навколишнього середовища, закордонних справ та економіки». 

Зазначається, що Трамп розпочав некоректні атаки на Байдена, на інших демократів, а також на республіканців Рона Де Сантіса та Ніккі Гейлі, які є його конкурентами в боротьбі за посаду президента. Він також використовував «різні вигадки, щоби підтримати свої звинувачення у зв’язку з порушеними проти нього кримінальними та цивільними судовими справами. І він продовжив свою традиційну практику щодо суттєвого перебільшення статистичних даних — цього разу, у різних сферах: від ціни на бекон до вартості авіаносця та кількості учасників на його мітингах».  

Співробітники CNN оприлюднили результати власної перевірки фактів зі 102 неправдивих заяв Трампа, зроблених під час його 12 промов, наголосивши, що багато з цих неправдивих тверджень він повторював неодноразово. «Цей список не є вичерпним. І він не включає ляпи, які були явно ненавмисними, заяви, які вводили в оману, але не були відверто помилковими, або заяви, для яких не було публічних доказів, але які ми не можемо однозначно оголосити неправильними», — додали дослідники.  

Спотворену інформацію Трамп надавав, зокрема, у промовах, у яких ішлося про допомогу Україні з боку європейських країн та США.  

Так, у жовтні він заявив, що «хоча всі переживають за Україну», у нього є «проблема» з рівнем допомоги Україні з боку Європи порівняно з американською допомогою Україні: «Якщо ви подивитеся на це, то від Європи —  25 мільярдів доларів, а від нас — 200 мільярдів доларів. Тільки дурна людина може піти на таку угоду». 

Спростовуючи цю інформацію, CNN пише: «Спочатку факти: цифри Трампа вкрай неточні. Німецький Інститут світової економіки в Кілі, який відстежує допомогу Україні, виявив, що станом на 31 липня 2023 року Європейський Союз був найбільшим донором допомоги Україні з кінця січня 2022 року (включаючи військову, гуманітарну та фінансову допомогу) — 85,1 мільярда доларів у вигляді прямих зобов'язань, тоді як США посіли друге місце з 76,8 мільярда доларів. А загальна сума від Європи буде ще вищою, якщо додати внески окремих країн-членів ЄС безпосередньо та через інституції ЄС. Наприклад, Німеччина взяла на себе зобов'язання на суму 23,1 мільярда доларів, згідно з даними Інституту Кіля, на додачу до ще 19,2 мільярда доларів, наданих через інституції ЄС». 

США були найбільшим постачальником військової допомоги, зокрема, на суму 46,6 мільярда доларів у порівнянні з 18,9 мільярда доларів від Німеччини, підсумовує американський мовник. 

Ще одна недостовірна інформація, яка так чи інакше стосується України, була озвучена Трампом у заявах щодо газопроводу «Північний потік 2». 

У жовтневій промові в Нью-Гемпширі він повідомив, що після того, як він «зупинив» будівництво російського газопроводу «Північний потік 2» до Німеччини, «газопровід був повністю мертвий» — до того часу, коли Байден дозволив продовжити будівництво. 

«Спочатку про факти: Трамп не зробив "Північний потік 2" "повністю мертвим". Хоча він і схвалив санкції проти компаній, які працюють над проєктом, цей крок він зробив майже через три роки свого президентства, коли трубопровід був уже готовий приблизно на 90% — і державна російська газова компанія, яка стоїть за проєктом, невдовзі після запровадження санкцій заявила, що вона сама добудує трубопровід. У грудні 2020 року компанія оголосила, що будівництво відновлюється. А в січні 2021 року, коли до кінця президентського терміну Трампа залишалися лічені дні, Німеччина оголосила, що поновила дозвіл на будівництво у своїх водах. 

Трубопровід так і не почав працювати: Німеччина врешті-решт зупинила проєкт, оскільки Росія збиралася вторгнутися в Україну на початку 2022 року. Пізніше того ж року трубопровід було пошкоджено в результаті того, що було описано як імовірний акт саботажу», — йдеться у спростуванні CNN. 

Крім того, у листопадовій промові в Г'юстоні Трамп сказав про газопровід «Північний потік 2»: «Ніхто ніколи не чув про "Північний потік 2", поки не з'явився я. Ніхто не знав, що вони будують найбільший трубопровід, який будь-хто коли-небудь бачив, я думаю, що він охопить всю Європу». 

Фактчекери CNN зазначають: «Обидві частини цього твердження не відповідають дійсності. 

Неправда, що "ніхто" не чув про "Північний потік 2" до того, як Трамп почав його обговорювати. "Північний потік 2" був регулярною темою обговорення в ЗМІ, на урядовому та дипломатичному рівнях ще до приходу Трампа до влади. Зокрема, Джо Байден публічно критикував газопровід, будучи віцепрезидентом у 2016 році. І "Північний потік 2" навіть близько не був "найбільшим газопроводом, який будь-хто коли-небудь бачив"». 

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
853
Читайте також
19.01.2024 16:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
909
18.11.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
929
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду