Суд задовольнив вимоги НСКУ у справі оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії

Суд задовольнив вимоги НСКУ у справі оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії

2 Листопада 2023
729
2 Листопада 2023
16:33

Суд задовольнив вимоги НСКУ у справі оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії

729
Однак це не означає, що вже завтра можна проводити конкурс на оновлення складу Ради.
Суд задовольнив вимоги НСКУ у справі оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії
Суд задовольнив вимоги НСКУ у справі оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії

Сьогодні Київський окружний адміністративний суд розглянув по суті справу щодо оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії і в результаті задовольнив усі вимоги Національної спілки кінематографістів (НСКУ). Про це на своїй фейсбук-сторінці написала кінопродюсерка Ольга Бесхмельниціна. Також цю інформацію підтвердила в коментарі «Детектору медіа» партнерка юридичної компанії Axon Partners, адвокатка Надія Денисюк, яка в суді представляла інтереси НСКУ.

«Суд задовольнив наші вимоги у повному обсязі і скасував протиправну постанову Кабінету Міністрів про продовження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії. Ми раді, що суд пристав на наші аргументи і прийняв, на мою думку, абсолютно законне і справедливе рішення», — сказала Денисюк.

Водночас вона зауважила, що це не означає, що вже завтра можна проводити конкурс на оновлення складу Ради з держпідтримки кінематографії.

«Оновлення складу Ради буде можливим лише після того, як сьогоднішнє рішення набере законної сили. В даному випадку ще буде апеляція та, можливо, касація. Коли ж рішення набуде чинності, повноваження нинішнього складу Ради мають бути припинені автоматично, як це передбачено законом, і далі Держкіно повинно оголосити новий конкурс», — зазначила в коментарі нашій редакції адвокатка Axon Partners.

За її словами, на те, як швидко це може статися, впливає багато факторів.

«Думаю, ще може минути до пів року, аж поки сьогоднішнє рішення суду зробить реально можливим оновлення складу Ради», — спрогнозувала Надія Денисюк.

Нагадаємо, у травні цього року стало відомо, що Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабінету Міністрів, оскаржуючи рішення Державного агентства України з питань кіно подовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії.

Предметом позову стала постанова Кабміну №203 від 07.03.2023, яку ухвалили внаслідок звернення Держкіно щодо неспроможності провести конкурс для оновлення складу Ради з державної підтримки кінематографії через воєнний стан. Звернення підписала перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук. За словами юристів Axon Partners, вона не має відповідних повноважень. Юристи також зауважували, що постанова №203 суперечить Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» і що ні звернення, ані постанова не містять обґрунтувань, чому неможливо провести конкурс в умовах воєнного стану.

7 березня Кабінет Міністрів України опублікував постанову про продовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії. Реагуючи на це, 10 березня Українська кіноакадемія оприлюднила заяву, в якій висловила свою незгоду із рішенням Кабміну. Проти подовження повноважень Ради з держпідтримки кінематографії виступили також Національна спілка кінематографістів України та Українська гільдія режисерів.

13 червня в Київському окружному адмінсуді відбулось перше підготовче судове засідання у цій справі.

Читайте також:

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
729
Читайте також
04.10.2023 13:37
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 299
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду