Вас дурять, або Як ви прокурюєте вартість цілої квартири

Вас дурять, або Як ви прокурюєте вартість цілої квартири

12 Липня 2023
1934

Вас дурять, або Як ви прокурюєте вартість цілої квартири

1934
Чому ми дозволяємо пошивати себе в дурні?
Вас дурять, або Як ви прокурюєте вартість цілої квартири
Вас дурять, або Як ви прокурюєте вартість цілої квартири

Середа, 12 липня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

Привіт!

На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Саме в той час, коли я пишу цього листа, у Вільнюсі виступає наш президент і лунає гімн України. Я думала, що мій 20-річний журналістський досвід і велика війна стерли у мене сантименти до таких заходів, але ні. Я не знаю, що буде відомо про наш подальший шлях у НАТО на момент, коли ви читатимете цього листа, читала багато песимістичних (або реалістичних?) прогнозів, але просто зараз я сповнена тієї наївної дитячої віри, коли, схрещуючи пальці, думаєш, що більше для реалізації бажаного і не треба. А далі без магії та без емоцій: напередодні саміту понад 70 організацій, у тому числі ГО «Детектор медіа», підписали  спільне звернення до держав-членів Альянсу взяти на себе зобов’язання про якнайшвидше запрошення України до членства в НАТО. 

І тепер пропоную вам цікаві матеріали моїх колег, які ви могли пропустити на вихідних і в перші дні цього робочого тижня.

Головне правило на війні

Розпочну одразу з посилання на дуже класний текст про роботу воєнних кореспондентів на фронті. У ньому жодної чутливості чи делікатності. Чесно і без сценарних прикрас, а через це трохи мороз по шкірі від життєвої правди в тексті, який читається на одному подиху. «З війни ви не повернетесь» — Мар’ян Кушнір, кореспондент української редакції «Радіо Свобода», який знімає війну з 2015 року.

«Світ нам співчуває, але не вірить…»

Не менш страшний текст про викрадення і вбивства наших дітей російськими злочинцями написала наша Ірина Семенюта. Ось, до прикладу, лише одна з цитат Миколи Кулеби, уповноваженого Президента України з прав дитини у 2014–2021 роках, під час круглого столу «Діти — жертви російської агресії проти України»: «Десятки тисяч молодих людей, які ще 9 років тому були українськими школярами Донбасу та Криму, зараз зі зброєю в руках воюють проти своєї країни. З 2014 року Росія незаконно вивезла майже півтора мільйона українських дітей. Сьогодні вони перебувають або на окупованих територіях, або і на території Росії».

І ось іще один неприємний для нас акцент, а саме те, як міжнародні організації реагують на злочини Росії проти українських дітей: «Мені як журналістці було дуже важливо не стати пропагандисткою, бо мені здається, що світ інколи дивиться на нас зі співчуттям, але не вірить, що ці жахіття справді відбуваються з нами та нашими дітьми. І я вирішила показати факти, обʼєктивно, без емоцій довести, що росіяни викрадають, катують і вбивають українських дітей», — каже Юлія Химерик, журналістка «Слідства.Інфо» та авторка фільму «Втеча від росіян: історія порятунку викрадених українських дівчат». Цей текст важкий, але важливий, щоб розуміти ситуацію, у якій опинились Україна і наші діти: залякування, незаконні усиновлення, знущання, тортури, вбивства українських дітей і,  зрештою, можливості порятунку та пошук шляхів їх повернення додому.

Інтерв’ю

«Є час, який диктує ці зміни, і ти або їх приймаєш, або це тебе ламає». З Анною Чередниченко, ведучою Суспільного, наша Оксана Наумова розмовляла про те, як змінились сама ведуча,  Київ, країна і телебачення.

Відбілили?

Українські телеканали почали транслювати фільми з російськими акторами, які підтримують агресію Росії проти України, але зникають із «чорних списків» Мінкульту. Як телеканали відбирають фільми для показу, чим керуються під час свого вибору, і чи допустимо показувати фільми з росіянами в українському етері — розбиралася і пояснює наша Наталія Данькова.

MediaLife: Спартак Суббота і печерний ейджизм

  • Як зі Спартака політика ліплять. Чому онлайн-спільнота знову заговорила про Спартака Субботу, вирішила розібратися наша Лєна Чиченіна і тепер  пояснює, кому і для чого це треба.  Висновки авторки тут — «Чи справді Спартак Суббота втрачає свою популярність?»
  • Вам 30? Вітаю — ви однією ногою в могилі. Ні, я не зійшла з розуму. Мені 42, і я навіть не знаю, чи існують такі світи, куди б мене «послали» деякі автори жіночих рубрик на українських сайтах, видаючи стереотип за стереотипом про вік жінки, її зовнішній вигляд і список із того, що, коли, кому і де носити заборонено. Що радять своїм читачкам модні рубрики в українських медіа — Лєна Чиченіна проаналізувала і печерний ейджизм.

Вас дурять, або Як ви прокурюєте вартість цілої квартири…

У подкасті «Медіуми» Наталя Соколенко та Вадим Міський сьогодні до вас прийшли одразу з двома класними темами для обговорення.

1/ Що читає курець? Роль медіа в залученні нових курців і пропаганді відмови від куріння.

2/ Ілюзія ефективності. Як і чому ми дозволяємо пошивати себе в дурні? 

На цьому все.

P.S. На момент, коли я закінчую писати вам цього листа, у НАТО вже пояснили, якими є умови вступу України до Альянсу. Схрещені пальці знову виявилися ніякого не магією, тільки долоні затерпли, але рішенням Альянсу не здивована і не розчарована. Дають якусь кількість зброї — дякуємо за підтримку і тримаємо стрій. Як сказав наш президент: «Україна зробить НАТО сильнішим!»

Тепер точно все.

Бережіть себе!

Читати нас можна у фейсбуку, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа».

Увесь зворотний зв’язок можете також писати сюди — мені на пошту letter@detector.media 

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1934
Читайте також
16.08.2023 15:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
624
11.08.2023 17:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 247
02.08.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 575
26.07.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 452
19.07.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 161
15.07.2023 10:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 657
25.02.2023 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 671
11.02.2023 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 475
29.01.2023 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 506
18.01.2023 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 664
05.12.2022 18:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 058
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду