Триста проросійських засранців у телеграмі

Триста проросійських засранців у телеграмі

24 Грудня 2022
3575

Триста проросійських засранців у телеграмі

3575
В нас вийшло потужне дослідження проросійських телеграм-каналів, які працюють для української аудиторії. Раніше у списках таких каналів було близько сотні позицій, а наш дослідницький центр склав довший — із трьох сотень позицій.
Триста проросійських засранців у телеграмі
Триста проросійських засранців у телеграмі

Завтра в ефір вийде новий канал — «1+1 Україна». Тепер треба створити ще один — «Інтер Старлайт». А решту можна закрити.

Що, нема в мене перспектив у стендап-комеді? Знаю, знаю.

Якщо серйозно, то історія з каналами-дублерами, які «1+1 media» і StarLight Media запустили задля порятунку своїх флагманських брендів, засмоктаних телемарафоном, — сумна. Українці вміють пристосовуватися: коли немає світла — купують гірлянди на батарейках. А малий бізнес — генератори. А медійний бізнес ось — хімічить із ліцензіями і брендами, щоб вижити в нездоровій ситуації, коли ефір конфіскований на потреби оборони, а в чому ці потреби зараз полягають і чиї вони конкретно, вже не зовсім і зрозуміло.

До того ж, у цій нездоровій ситуації робити справді якісні новини в більшості співучасників не виходить. Професійні журналістські команди з величезним досвідом раптом опустили планку. Один із постійних приводів для критики марафонських ефірів — посилання на сторінки в соціальних мережах і телеграм-канали, в тому числі анонімні. Ви, можливо, скажете «так зараз усі так роблять»? Угу. Наприклад, учора купа пристойних українських медіа посилалась на анонімний телеграм-канал «База», який написав, що Рогозіна на Донбасі поранили в сідниці (офіційні російські медіа стверджували, що у спину). Але те, що так роблять, не значить, що це нормально. Наш головний експерт із стандартів Ігор Куляс розгорнуто пояснив чому.

Гаразд, про новини можна сперечатися. Але є в марафоні одна кричуща річ, яка, на мою думку, не могла б існувати у здоровій колаборації мовників задля перемоги. Час від часу комерційні мовники, які працюють у спільному ефірі, піарять розважальний продукт своїх холдингів, який транслюється в ютубі або на інших, позамарафонських каналах. «1+1» робив таке з «Лігою сміху», ICTV / СТБ — з «Дизель-шоу». До 24 лютого ми називали таке корпоративним піаром і заледве звертали увагу в моніторингах — бо шкода невелика. Але тепер заклик до глядачів дивитись комерційний канал ТЕТ, що входить до «1+1 media», вимушені транслювати ICTV, «Інтер», Суспільне, «Рада», «Ми — Україна» та інші канали, які показують марафон. Як сталося, що джентльменська угода між учасниками марафону не спрацьовує? Може, її нема?

А «Ліга сміху», до речі, стала кращою, ніж до великої війни.

Наша редакція працює в поті чола, шукаючи місця зі світлом і конектом, щоб підбити підсумки 2022 року. В найближчі два-три тижні підсумкові матеріали виходитимуть на сайті щодня. А поки що можна почитати попередні суб’єктивні підсумки того, що відбувалося цього року з медіа і журналістикою, в інтерв’ю нашої шефредакторки Наталії Лигачової Премії імені Гонгадзе.

Що ще крутого було в нас за час, що я вам не писав? (Я не лінувався, правда. Просто був завал.)

Багато говорили про «Євробачення». Про минуле — Лєна Чиченіна подивилася фільм, який «Суспільне Культура» зняло про поїздку Kalush Orchestra на конкурс. І згадала про гірських і лісових людей, якими, мовляв, постають українці на конкурсі. А наш постійний оглядач «Євробачень» Борис Бахтєєв подивився юніорський конкурс, на якому Україна не виграла, і нацвідбір, на якому перемогла група з Тернополя Tvorchi. Я був у Тернополі — гори там невисокі, ліси негусті.

Наталія Данькова поговорила з рекламістами про ситуацію на ринку реклами в добу відключень електроенергії. Виявилося, що найкраща ситуація на радіо — його й далі слухають, є світло чи нема. Із телебаченням усе складно, хоч і не геть катастрофічно, як казали деякі наші джерела.

Дмитро Золотухін почитав чергову статтю Генрі Кіссінджера, де батько човникової дипломатії намагається запропонувати «компромісний» варіант завершення війни в Україні. І зробив висновок, що ця стаття — відповідь тим американським політикам, які вже всерйоз розглядають можливість ліквідації Росії як держави в її теперішньому форматі. Що, в принципі, хороший знак.

Ще в нас вийшло потужне дослідження проросійських телеграм-каналів, які працюють для української аудиторії. Раніше у списках таких каналів було близько сотні позицій, а наш дослідницький центр склав довший — із трьох сотень позицій. Почитайте резюме дослідження, а якщо зацікавить — занурюйтесь у повний текст. Список там є.

І ще я не дарма згадував про стендап комеді на початку листа. Валерія Буняк поговорила із коміком і радіоведучим Вадимом Дзюньком, який займається стендапом із 2016 року, а тепер веде подкаст — несподівано серйозний, до речі. Валерія запитала його про професійне вигоряння під час війни, і він відповів: «Якщо чесно, я емоційне вигорання мав до великої війни. Тому що ми не розуміли, куди все рухається і чи має якесь майбутнє. А зараз усі гумористи, навпаки, мають емоційний сплеск, бо люди почали дивитися український стендап. Я не знаю, коли ми морально виснажимось, але зараз є лише бажання залучати дедалі більше людей. До великої війни в нас на каналі було близько тридцяти тисяч підписників, а зараз — 87 тисяч. Коли бачиш ці цифри, то яке тут може бути вигорання? Треба лупашити».

Золоті слова, чи не так?

Ось і лупашимо. Заходьте на сайт у найближчі дні — буде докладний розбір ситуації з данською журналісткою, якій в Україні скасували акредитацію; рецензія Лєни Чиченіної на лейтнайт-шоу Олени Кравець (тієї самої з «Кварталу 95») на каналі «Дом»; аналіз нової панелі телевимірювань, яка має запуститися на початку 2023 року. І ще багато цікавого.

А, до речі! Пам’ятаєте, я нив, що люди найкраще читають про радіодиктант, і новини про нього набирають сотню тисяч переглядів, а всякі серйозніші речі — ні? Так от, у нас є новина, яка набрала більше за радіодиктант. Сто двадцять три тисячі переглядів! Щоб це не було клікбейтом, розкрию карти: новина про вимкнення світла із солідарності з Україною на стадіоні «Вемблі», у Раді Європи та в Колізеї. Гм, не знав, що в Колізеї є світло.

Дякую, що читаєте і залишаєтеся з нами. Це надихає

Ваш

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3575
Читайте також
25.02.2023 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 658
11.02.2023 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 469
29.01.2023 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 502
18.01.2023 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 656
10.01.2023 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 643
05.12.2022 18:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 053
14.11.2022 15:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 740
03.11.2022 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 645
25.10.2022 11:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 743
15.10.2022 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 339
07.10.2022 14:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
4 637
26.09.2022 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
11 486
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду