Колишніх пропагандистів не буває

Колишніх пропагандистів не буває

2 Серпня 2023
1577

Колишніх пропагандистів не буває

1577
В український ютуб повертаються любителі «русского міра».
Колишніх пропагандистів не буває
Колишніх пропагандистів не буває

Вівторок, 1 серпня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

 

Привіт!

На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Ви запитуєте

Читачка «Детектора медіа» надіслала мені на пошту запитання: «Як навичка роботи з текстами може вплинути на її кар’єру лікарки-терапевтки?». Я дуже люблю і ціную кожного читача «ДМ» і тому всі вихідні думала, як я можу відповісти на це запитання. Спочатку мені хотілося написати, що в епоху «Я-медіа», коли кожен із нас може зі своїх соцсторінок зробити мало не ЗМІ, грамотно писати, говорити, презентувати себе — це базова навичка. Сьогодні потенційний роботодавець свідомо чи ні, але переглядатиме ваші сторінки в соцмережах, аби, розглядаючи вашу кандидатуру на вакантну позицію,  до уявлення про ваш досвіді фахівця  додати ще й розуміння, а яка ж ви людина. А потім я запнулась: раптом у читачки немає соцсторінок, але чи стала навичка роботи з текстами від цього менш значущою для її кар’єри? Та зовсім ні. Роботодавці сьогодні цінують (є багато досліджень  і соцопитувань на цю тему, можна загуглити) софт скілз людини часом більше, ніж її  хард скілз, і комунікація (уміння ефективно слухати, писати і говорити) перетворюється на дуже важливу навичку.

Але я трохи злукавила, бо згадала тільки другу частину запитання читачки. У першій же вона поцікавилася про «корисність навички досліджувати, отримувати і працювати з інформацією, яка безперервним потоком навалюється звідусіль на нас».

І тут я подумала, що десь у листах до читачів я, напевно, недопрацьовую, бо автори, журналісти, аналітики й аналітикині «Детектора медіа» у своїх матеріалах, як ніхто,  часто дають відповідь на це запитання, ба більше, пояснюють необхідність навички медіаграмотності для кожного з нас.

Тому просто зараз і подивимося, які нові матеріали мої колеги підготували для вас. Їх цього разу багато.

Дайджест статей

І ось одразу, Ярослав Зубченко у своєму матеріалі «Непокаране зло повертається. Ютуб-ковчег Макса Назарова» описує і пояснює всю шкоду, яку несуть у собі медведчуківсько-мураєвські «телеведучі», «журналісти» і їхні гості для непідготовленого глядача і для нашої країни загалом. Ютуб-канал любителя русского міра Макса Назарова  «Да это так» об’єднав непокараних пропагандистів, і як пише Ярослав, «вони знову беруться за своє». Різною мірою, але практично всі гості «Да это так» підтримують російські наративи. Що й не дивно, адже вони займалися цим самим до повномасштабної війни. І їм ніхто не заважає продовжувати. Треба читати та, думаю,  свідомим нашим громадянам  вдаватися до активних дій, аби звернути увагу відповідних органів на очевидну антиукраїнську поведінку.

А ось наші аналітики Олексій Півторак і Павло Худіш взяли участь у спільному проєкті з представниками ще десяти команд із Білорусі, Болгарії, Вірменії, Грузії, Молдови, Польщі, Словаччини, Угорщини, України та країн Балтії з виявлення російської пропаганди, яка поширюється в медіа та соціальних мережах цих країн. Мої колеги проаналізували дані спільного моніторингу й підготували дослідження російських дезінформаційних меседжів та наративів у країнах Східної Європи. У ґрунтовному матеріалі «Наша пісня гарна й нова» є відповіді про те, на які меседжі сьогодні робить ставку російська пропаганда в 11 країнах колишнього соцтабору.

А в матеріалі «Україна під дверима НАТО» Мар’яна Олійник проаналізувала, як працювали і які меседжі доносили аудиторії  чотири інформаційні телеканали (Прямий, «Еспресо», «FreeДом», 24 канал) 11–13 липня. Саме в ці дні у Вільнюсі відбувався саміт НАТО. Як головну тему недосконалої влади обрав телеканал Прямий, «FreeДом» — випромінював оптимізм. «Еспресо» висвітлював саміт НАТО під кутом тези ведучого каналу Василя Зими: «Стежимо за Вільнюсом, але не забуваємо, що в нас в Україні війна».

І здивував нашу Мар’яну в ті дні 24 канал, запросивши у праймтаймі першим коментатором саміту у Вільнюсі російського адвоката і блогера Марка Фейгіна. І за збігом обставин або ж навмисно на канал цими днями у праймтаймі не покликали жодного народного обранця України.

Викривлений інформаційний світ

Іще одне масштабне дослідження «Детектора медіа»  — моніторинг якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Його результати допомагають читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент. У тексті Олександра Круміна «Угорщина всім допоможе» цього разу аналіз контенту угорської редакції закарпатського телеканалу «TV21 Ungvár». Олександр дослідив, що в редакції «не порушують стандартів, допускаючи хіба що дрібні технічні помилки. Зате просто-таки оспівують співпрацю регіону з Угорщиною, присвячуючи партнерським відносинам ледь не мініфільми».

Інша документалістика

«Воля або смерть» — фільм розповідає про колись цивільних людей, які опинилися в м’ясорубці війни: хто вони, чому пішли на фронт, як воюють і що думають про ворога. Як воно є насправді там, діляться воїни 110-ї окремої механізованої бригади (ОМБр), що обороняють Авдіївку в Донецькій області. Фільм зняв режисер «ТСН» Іван Сєкач, який після початку повномасштабного вторгнення пішов добровольцем на війну.

Чи страшно і чого бояться найбільше? Чи вважають вони смерть побратимів буденністю і чи дожили герої стрічки до самої прем’єри — про все це написала Марія Спалєк. Так би хотілося, щоб усе, про що розповідає Марія і показав режисер у фільмі, виявилося страшним важким сном, але це наша страшна і важка реальність.

І ще один дуже непростий документальний фільм — «Діти для Путіна», про який і я в листах до вас, і мої колеги писали вже не раз. Цього разу думкою з «Детектором медіа» поділився український письменник Андрій Кокотюха.

Наші подкасти

1/ Далі поділюся посиланнями на три нові подкасти, які опублікували на вихідних мої колеги Вадим Міський і Наталка Соколенко. У цьому випуску про те, як ідею поховати український дубляж розкрутили у медіа.

2/ Тут мої колеги з гостем Дмитром Тужанським — директором Інституту центральноєвропейської стратегії, найбільш обізнаним українським експертом у внутрішній і зовнішній політиці Угорщини, дослідили, як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан встановив владу над медіапростором у своїй країні і чому це важливо розуміти й відстежувати нам з вами.

3/ І ще одне посилання на подкаст «Русскій фейк, іді на ***», де Вадим Міський розбирає фейк росіян про те, що начебто НАТО може погодитись «ввести війська в Україну», а Євросоюз «готовий обговорити» відправлення миротворців з Польщі та Румунії.

MediaLife

Аж два нових блоги від редакторки MediaLife Лєни Чиченіної. Хотілося б написати, що нарешті припинила на сьогодні повідомляти вам про серйозне і можна розслабитися, але не зовсім. Тема, яку описує Лєна, серйозна і набуває величезних масштабів, але говорять і пишуть про неї з гумором — «Українці відкривають фронти швидше, ніж Маша Кондратенко випускає нові хіти», бо ж сатира чи не найкращий спосіб боротьби не тільки із кулінарним, будівельним і танцювальним фронтами.

Телеведучий Тімур Мірошниченко  разом із дружиною Інною тепер батьки трьох дітей. Зовсім недавно сім’я, у якої вже було двоє своїх малюків, усиновила хлопчика Марселя. Мірошниченко в інтерв’ю одному  з українських видань розповів про те, чому цей процес в Україні настільки складний.

Наразі це все.

Дякую, що залишаєтесь із нами!

Надсилайте ваші коментарі й відгуки — я їх чекаю і всі читаю.

Читати нас можна також у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа».

Надсилати весь зворотний зв'язок рекомендую прямо мені на пошту letter@detector.media

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1577
Читайте також
16.08.2023 15:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
625
11.08.2023 17:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 247
09.08.2023 13:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 555
26.07.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 454
19.07.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 163
15.07.2023 10:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 660
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду