Медіаколаборанти в українському просторі

Медіаколаборанти в українському просторі

5 Серпня 2023
1440

Медіаколаборанти в українському просторі

1440
«Детектор медіа» запускає новий спецпроєкт про непокараних зрадників.
Медіаколаборанти в українському просторі
Медіаколаборанти в українському просторі

П’ятниця, 4 серпня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Викривальне

Якщо ви давно стежите за «Детектором медіа», тоді напевно помітили, що в нас регулярно публікуються матеріали з оглядом дезінформації, де розбирається методологія кожної новини, яку Росія вкидає у медіапростір: фейки, маніпуляції, меседжі та викриття. Наші аналітики й аналітикині не тільки відстежують і викривають російські наративи, а й пояснюють, з якою метою і як вони працюють. У Росії існує ціла структура пропагандистських кейсів — на жаль, вона стала настільки масовою, що сьогодні нам дуже потрібні фактичні знання про те, як це працює, аби не потрапляти на гачки російської дезінформації. Ось тут мої колеги пояснили методологію їхньої роботи для спецпроєкту DisinfoChronicle.

Це настільки мене захопило, що я навіть сьогоднішнього листа до вас, наші читачі, вирішила почати з нового огляду російської дезінформації від нашого Ореста Сливенка. «Детектор медіа» продовжує спецпроєкт «Аналіз соціальних мереж», і в новому дослідженні мої колеги зафіксували, що в липні російські пропагандисти переконували, буцімто Захід уже зняв санкції з російських медійників, та розповідали, як Україна «погодилася» віддати Росії тимчасово окуповані території. Цього разу Орест розібрав понад 30 дезінформаційних вкидів і пояснив, як працює кожен із них.  А ось тут мої колеги розібрали тактику того, як російська пропаганда використовує мультфільми для досягнення власних цілей.

Проблемне

У той же час Леся Бідочко та Олександр С’єдін узялися досліджувати, як агітпроп намагався дискредитувати Україну під час саміту Росія—Африка. Чому це важливо нам знати? Вплив Росії в Африці залишився їй у спадок від Радянського Союзу. Москва використовує його для поширення наративів, що виправдовують агресію проти України та просувають особливу роль Росії на Африканському континенті. Як це працює і як можна такій пропаганді завадити, Леся та Олександр пояснили в матеріалі «Антиколоніалізм і зернова благодійність».

І саме в той момент, коли здається, що роспропаганда лізе звідусіль і порятунку не існує, я хочу запитати у вас, чи ви вже встигли подивитися наш проєкт «Локшину замовляли», який ми публікуємо на ютубі? Його ведучий Вадим Міський цього разу взявся висміювати російських тролів та їхніх героїв для розповсюдження брехливих новин про Україну та українців. Як пригожинські тролі залишилися без роботи — можна подивитися у свіжому випуску.

І принагідно нагадаю про влучну сатиру від Юрка Космини. У новому випуску Юрка — і про російську іпсятину про європейське Різдво, і про недолугість дописів депутатки Мар’яни Безуглої, і про те, як «кровожерливі» українці відбирають дітей у європейців. Якщо ви дивитесь «Ньюспалм» регулярно, то на цьому моменті точно вже ляпнули себе долонею по лобу, як жест суцільного трешу від божевільного сусіда. Треба дивитися.

Інтерв’ю

На початку серпня виходить книга українського журналіста та публіциста Сергія Руденка про оборону столиці після початку російського повномасштабного вторгнення «Бій за Київ», написана з особистих історій відомих українців, які в лютому–березні 2022 року захищали Київ та були учасниками подій на Київщині. MediaSapiens розпитав автора, чому важливо фіксувати історію крізь призму свідчень та розповідей людей. Було емоційно.

Законотворче

Після 24 лютого 2022 року народні депутати відгородилися від висвітлення своїх засідань максимально, наскільки це можливо (дискусій, зайве це чи виправдано під час війни, у соцмережах дуже багато), але «Детектор медіа» знаходить можливість відстежувати і повідомляти вас про законодавчу і дискусійну роботу комітету у сфері інформполітики. Найважливішим, що вдалося комітету, стало ухвалення ще одного євроінтеграційного закону — «Про рекламу». Світлана Остапа написала текст про роботу комітету загалом і проаналізувала, які проєкти комітету парламент ще не розглянув.

Медіаколаборанти

«Детектор медіа» запускає новий проєкт про українських медійників-колаборантів.  Мої колеги збиратимуть та публікуватимуть інформацію про тих українців, які після початку повномасштабного вторгнення Росії добровільно перейшли на бік ворога та поширюють пропаганду на тимчасово окупованих територіях. Також писатимуть про тих, хто пішов на співпрацю з окупантами з 2014 року і зараз продовжує брати участь в інформаційній війні проти України в окупованому Криму та на Донбасі. 

Перші публікації в проєкті стосуватимуться звільненого Херсона та медійників, які пішли на співпрацю з ворогом під час окупації. До вас, наші читачі, ми також маємо прохання надсилати інформацію про тих українських журналістів, які зараз працюють у російських медіа, як на окупованих територіях, так і в самій Росії, на адресу info@detector.media. Підкреслимо, що мова йде лише про добровільний, а не під примусом перехід на бік ворога.

Ексклюзив

Наталія Данькова розібралась, які зміни зараз відбуваються з трансляцією футбольних матчів  Чемпіонату України 2023/24: котрі з клубів Української Прем’єр-ліги погодилися співпрацювати з ОТТ-сервісами і на яких умовах матчі будуть доступні глядачам.

Тредс — ви ще памятаєте, що це?

Місяць тому українці активно обговорювали нову соцмережу, яку запустив Марк Цукерберг. Тоді можна було зустріти багато варіацій жарту на одну й ту саму тему — користувачі порівнювали Threads із Clubhouse, нагадала нам Лєна Чиченіна і взялася досліджувати, а що ж із цією мережею тепер, хто там із відомих українців ще залишився і для чого.

Таке-от кіно…

Лєна Чиченіна завжди знаходить у мистецьких або культурних явищах та продуктах — фільмах чи серіалах — більш глибоку проблему, ніж може здатися на перший погляд. І от цього разу, інформуючи нас про те, хто ж замінить у серіалі «Будиночок на щастя» Галину Безрук — українку, яка обрала життя в Росії, замість підтримати Україну під час повномасштабного вторгнення, — Лєна замислилась, а чи потрібно нам аж стільки експресії в комедійних серіалах і що сталося б, якби її трохи «прикрутили».

Наразі це все.

Якщо раптом пропустили посилання на наш новий проєкт, то ось воно: «Медіаколаборанти».

Якщо хочете ще більше текстів наших авторів і в різних форматах — читайте нас у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв’язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

Дякую, що дочитали.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1440
Читайте також
16.08.2023 15:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
629
11.08.2023 17:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 268
09.08.2023 13:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 563
02.08.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 592
26.07.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 461
19.07.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 170
15.07.2023 10:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 666
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду