Мураєву оголосили підозру в держзраді

Мураєву оголосили підозру в держзраді

26 Липня 2023
2451

Мураєву оголосили підозру в держзраді

2451
Але чому йому за це нічого не буде?
Мураєву оголосили підозру в держзраді
Мураєву оголосили підозру в держзраді

Вівторок, 25 липня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

Привіт!

На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Цей день в історії

Сьогодні день, коли СБУ повідомила власнику телеканалу «Наш», екснардепу Євгену Мураєву підозру в держзраді. Але радості не відчувається, бо Мураєв за кордоном, пишуть, що у Відні, і шансів, що його затримають, доправлять до України і він опиниться на лаві підсудних, — нуль. Тоді інше запитання: а чим йому загрожує ця підозра? А нічим. І знову запитання: а приміром, топменеджери каналу «Наш» (до речі, про те, як ліквідовували канали Мураєва і Медведчука, можна прочитати ось у цьому тексті Наталки Данькової), журналісти й телеведучі, депутати, колишні однопартійці, які робили те ж саме, що і Мураєв, багато років поспіль, —  мають понести відповідальність? І чи будуть такі ж підозри від СБУ для них? Сьогодні не той день в історії, коли буде відповідь на це запитання.

Але сьогодні той день, коли журналісти повідомили громадськості про відпочинок Юрія Арістова, нардепа від «Слуги народу», на Мальдівах ось буквально в цьому місяці. Народний депутат і, я додам, заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки подав заяву про складання депутатського мандата. А на яких підставах він перетнув український кордон? Чи була робочою його поїздка на Мальдіви? Сьогодні  знову не той день, щоб отримати відповіді на ці запитання. І можна, про закордон підсанкційного Олександра Дубінського ви вже самі прочитаєте? Такий сьогодні день…

«Аби не про Дудя»

Тому, якщо не ми самі, тоді хто витіснить усіх колаборантів, посіпак, зрадників та й самих росіян із нашої землі, життя та з наших ефірів? І ось тут Лєна Чиченіна написала колонку про автора ютуб-каналу «Загін кіноманів» Віталія Гордієнка, який сформулював свою стратегію, як українців стимулювати дивитися український контент. Лєна пише, що стратегія Віталія має сенс. Винесу сюди одну її цитату: «Цікаво, що в українському твітері зазвичай ролики “Загону кіноманів” обговорюють бурхливо і з дискусіями. Ось і стосовно цього вже кинулися сперечатися. Є одна дуже популярна фраза, яку часто кажуть у таких випадках: “Аби не про Дудя”. Тому все йде за планом».

І в продовження теми розмова Галини Петренко з генеральним продюсером «1+1» Максимом Кривицьким. Говорили про споживання українцями російського контенту і, навпаки, тяганину росіян уже самими телевізійниками в український ефір — що із цим робити? Також поспілкувалися про те, як виживати телебаченню під час війни: що знімати, у яких жанрах, де брати гроші, про скорочення виробничих бюджетів, міжнародну співпрацю, новий контент для глядача і про те, чи зможе «1+1» повернути собі довоєнні показники.

А далі ще кілька хороших інтерв’ю, які ви могли пропустити на вихідних.

1. «Комедія війни: сміх в Україні» — цей документальний фільм в Україні і про Україну знімає американський режисер Крістофер Волтерс. Його головні герої, чотири українські коміки-стендапери, вирушають в Ірпінь, Чернігів, Харків... Вони виступають і перед цивільними, і перед військовими, багато жартують, багато сміються із себе і з ворога. Для українців гумор — це щось на кшталт зброї, а от про мотивацію і цілі американця, який до переїзду в Дніпро жив у Нью-Йорку і знімав кліпи для зірок репу, запитав наш Дмитро Десятерик. Розмова вийшла відвертою і неочікуваною.

2. Слово правди. Як редакція газети «МИГ» у Запоріжжі бореться з пропагандою окупантів.

Війна з фейками

А далі хочу поділитися з вами дослідженням моїх колег про телеграм-канали, які наслідують інші та поширюють російську пропаганду. Ось тільки один із сотень прикладів: у середині липня зловмисники створили фейковий телеграм-канал з іменем керівника Головного управління розвідки України Кирила Буданова. На цьому каналі поширили фейк, нібито Буданов подякував українським патріотам за партизанську спецоперацію в Криму. Новину розтиражували як українські медіа, так і прокремлівські. Згодом виявилося, що Кирило Буданов таких заяв не робив. Цей телеграм-канал продовжує існувати й нині. На 20 липня він має 19,4 тисячі підписників. Скільки таких каналів, у яких країнах, хто їх створює та що треба зробити, аби зменшити можливості дезінформування в телеграм-каналах, — розібрались і пояснюють мої колеги з Центру досліджень «Детектора медіа».

Вже не дивує…

Білоруський Червоний Хрест визнав, що викрадає дітей з України. «Мене до глибини душі обурив той факт, що люди, думаю, у міру своїх думок запалених, або вони вважають, що так логічно чинити, коли звинуватили Білорусь у тому, що ми викрадаємо дітей, які приїжджають до нас на оздоровлення. І чесно кажучи, річ у тім, що і білоруський Червоний Хрест брав у цьому — і бере, і братиме, і братиме — активну участь», — сказав Шевцов, голова Білоруського Червоного Хреста, якого трохи раніше на окупованих територіях України помітили одягненим у камуфляж та з літерою Z на рукаві, хоча статут ЧХ вимагає від членів організації залишатися нейтральними.

Повчальна історія

Від’ємна українізація: як в СРСР русифікували українців. Чому нам соромно було спілкуватися українською? Чому російську ми вважали мовою успіху, а про «очищення» мов націй, які потрапили під окупацію СРСР, знали дуже мало? Як знищували авторську думку, перетворюючи будь-який текст на партійний шаблон, і що таке синтаксис «політичної покори» окупанту? Благодійну лекцію Євгенії Кузнєцової — письменниці, перекладачки та дослідниці — слухала і наша Ірина Семенюта. 

В ім’я БМВ, Ауді і Мерседеса

І як добре після всього цього просто знати, що новина про Папу Римського, який «просить звільнити» Пашу Мерседеса, — це кринжовий треш. Тож, щоб трохи розслабитись і зняти стрес, від душі раджу послухати подкаст «Русскій фейк, іді на ***» До речі, щоденний подкаст  Вадима Міського доступний і на окупованих територіях. Одна зі слухачок, яка пережила піврічну російську окупацію неподалік Херсона, розповіла нам, як ця радіопрограма допомогла їй та односельцям «зберегти зв'язок з реальністю».

І насамкінець продовження історії про долю серіалу «СМТ Інгулець» — його зніматимуть, от тільки за чиї гроші? Хоча Лєна Чиченіна, як завжди, бачить глибше і нам пропонує угледіти. В її новій колонці не так про гроші, як про цінності, інститут репутації і рафіноване малоросійство.

На сьогодні це все.

Тільки одна примітка — щоб ви мені потім не писали: «Марино, а де мої розсилки?». На жаль, листи можуть потрапляти у спам або в Promotions. Щоб цього не траплялося, додайте адресу letter@detector.media в адресну книгу, — це має допомогти. Якщо у вас Gmail, адресну книгу ви знайдете, клацнувши на три крапки у правому верхньому куті листа.

Якщо все сподобалось — порекомендуйте цю розсилку друзям, ми всією командою будемо дуже вдячні.

Тепер точно — це все, до зустрічі у п’ятницю;)

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Архівне фото: «НАШ» / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2451
Читайте також
16.08.2023 15:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
624
11.08.2023 17:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 247
09.08.2023 13:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 553
02.08.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 575
19.07.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 161
15.07.2023 10:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 657
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду