«Братній народ» чи російська колонія?

«Братній народ» чи російська колонія?

19 Липня 2023
1166

«Братній народ» чи російська колонія?

1166
Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови.
«Братній народ» чи російська колонія?
«Братній народ» чи російська колонія?

Вівторок, 18 липня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа». 

Привіт!

На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Я всіляко експериментую і намагаюся впровадити нейромережі в роботу над своїми текстами. Стало очевидно, що ChatGPT вже є робочим інструментом. Але особисто в мене поки що виходить так собі. Проблема в тому, що мені бракує розуміння, як формулювати запити й оптимізувати робочий процес. На тепер усі мої спроби провальні через те, що на редагування текстів, які пише нейромережа, у мене йде більше часу, ніж я сама пишу текст з нуля. Хоча не можу відкараскатися від думки, що нейромережа у 2023 році таки почне нас обганяти. І головне тут — навчитися нам усім тримати темп і вдало маневрувати.

І ще плюс одна тема, від якої нам нікуди не дітися,  — це засилля дикої російської пропаганди. Цього разу наша Олександра Котенко у спецпроєкті «Детектора медіа» «Аналіз соціальних мереж» дослідила прокремлівські телеграм-канали і зібрала весь кринж, що там публікували про вибухи на Кримському мосту.

Пропоную одразу й інші матеріали, які викривають російську пропаганду. У подкасті «Русскій фейк, іді на ***» Вадим Міський розібрав дезінформацію про нібито виплату грошової допомоги в розмірі 6600 гривень «всім громадянам, які мають український паспорт». А також здійснив розбір брехні, яку російська пропаганда поширює про низку країн — членів Євросоюзу, що нібито запропонували «відмовитися від демократії», аби продовжувати «розпалювати війну в Україні».

І в тему пропаганди та маніпуляції матеріал із рубрики #disinfochonicle про те, як Росія розмиває реальність за допомогою новомови — «братній народ».

Статус

У компанії «Зеонбуд» наприкінці травня змінилося керівництво. Я нагадаю, «Зеонбуд» нині єдиний провайдер-оператор загальнонаціональної мережі цифрового телебачення. Компанія має чотири мультиплекси та надає послуги понад 30 загальнонаціональним і регіональним каналам. Це означає, що компанія відповідає за надання і доступ українців до інформації. Саме тому принципи роботи, внутрішні процеси, проблеми компанії та шляхи їх подолання мають бути зрозумілими якомога більшій кількості споживачів. Наша Наталія Данькова вирішила розібратися і запитала, як компанія пережила перший рік війни, як вдалося відновити мовлення в Херсоні та Ізюмі, про борги перед компанією телеканалів,  отримання ліцензії, конкурентів та, зрештою, судові процеси.

У кадрі

Обличчя марафону «Єдині новини» в червні 2023 року: мої колеги дослідили та проаналізували, кому давали слово найчастіше. У тексті — про найпопулярніших гостей, теми та гендерний баланс.  Спойлер: внутрішня політика України в марафоні залишається монополізованою представниками влади. Найчастіше глядачі чують міністрів, народних депутатів від «Слуги народу».

Сюжет без гепіенду?

Страйк авторів і акторів у США. По-перше, текст пояснює, чому це важливо для нас. А по-друге, цього літа медіаіндустрія зіткнулася з безпрецедентними потрясіннями, і схоже, вони лишень набирають обертів. Є ще і третє: для багатьох із нас сучасна американська сфера кіно переливається енергією, креативністю та феєрверком емоцій і блиску, а за лаштунками схована інша реальність, де постають гострі питання, невирішені проблеми і протистояння серйозних гравців. Тим більше, цей страйк привертає увагу і бажання зрозуміти, що ж насправді відбувається у світі кінематографу та медіаіндустрії.  Артур Колдомасов розібрався і пояснює нам. Текст читається швидко і легко.

Нове українське кіно

І поки в далекій Америці страйкують, українці презентують трейлери фільмів вітчизняного виробництва. Днями вийшов фінальний трейлер стрічки «Довбуш», яка вже давно значиться мало не в кожному списку найбільш очікуваних вітчизняних фільмів. Своїми враженнями з читачами «Детектора медіа» вже поділилась Анна Мельник.

А редакторка рубрики MediaLife, наша Лєна Чиченіна, поділилася своїми враженнями про фільм «Свідок» як російську відповідь українській «Бучі». Цей російський фільм уже з кадрів трейлеру віддає «явною пропагандою, що привабить лише Z-патріотів», але варто пам’ятати, що такі є і за межами Росії. Лєна, як завжди, торкається кількох важливих тем в одному тексті, цього разу виносячи на поверхню не так питання сюжетності і наповнення самого фільму, як питання форматів і подачі: як нинішні обставини кінематографісти мають показувати глядачу — в художніх чи все ж таки документальних стрічках? Думки —  у статті.

І ще кілька нових текстів, які ви могли пропустити на вихідних:

1/ Тернопільський телеканал ІНТБ під час війни: новини, на які ми заслужили. «Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни.

2/ Білоруська гастроль. Як ведуча каналів Медведчука Надія Сасс перетворилася на лукашенківську пропагандистку.

3/ У всьому винні хейтери та Кирило Тимошенко. Чи покращила свій імідж Юлія Мендель в інтерв’ю Аліні Доротюк?

На цьому все.

Дякую, що залишаєтеся з нами!

Читати нас можна також у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа».

Надсилати весь зворотний зв'язок, запитання, пропозиції (я все читаю і завжди чекаю) — мені на пошту  letter@detector.media.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1166
Читайте також
16.08.2023 15:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
629
11.08.2023 17:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 265
09.08.2023 13:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 562
02.08.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 590
26.07.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 460
15.07.2023 10:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду