Держбюджет не гумовий, але

Держбюджет не гумовий, але

11 Лютого 2023
2469

Держбюджет не гумовий, але

2469
Всі сподіваються на допомогу з бюджету й усі стверджують, що бюджетна допомога саме їм життєво важлива для України в цей нелегкий і буремний час.
Держбюджет не гумовий, але
Держбюджет не гумовий, але

Привіт, наші найвідданіші читачі!

Сьогодні стало відомо, що Служба безпеки України оголосила підозру Тетяні Монтян — адвокатці, проросійській активістці, авторці пропагандистського телеграм-каналу й фігурантці нашої «Дошки ганьби». Шкодую, що не встиг зробити досьє на Тетяну, яку колись знав особисто — розібратися в ній було б не менш цікаво, ніж у Коцабі й Піховшеку. Трансформація україномовної активістки Помаранчевої революції, яка допомагала збирати доказову базу для перемоги команди Ющенка у Верховному Суді, у чорнороту жіночу версію Іллі Киви — цікавезний сюжет, вартий нетфліксів майбутнього. Але причина, на мою думку — не «довгий рубль» російських спецслужб, а комплекси, недооціненість, образа, яка надто довго варилася в душі людини, чиї ідеї не прийняло суспільство. Так само, як колись у Тараса Чорновола і Ганни Герман. І це добра нагода нагадати собі, що не варто залишатись наодинці з деструктивними процесами у власній психіці. Краще ходити до психотерапевта або хоча б говорити з ближніми про те, що в тебе в душі.

Коли вже зайшлося про глибинні процеси: ми спробували зазирнути за лаштунки спільного телемарафону і з’ясувати, куди він рухається. Гіпотеза була, що поступово його перетворять на лінійний канал із сталою сіткою мовлення. І це було б логічно, бо поєднувати різнорідний контент різнопланових команд, які мовлять шестигодинними відтинками, важко й непродуктивно. Головна перешкода на шляху до перетворення марафону на канал, як на мене — відсутності когось, хто може відкрито взяти на себе відповідальність і керувати таким проєктом не з-за лаштунків. Це небезпечно в іміджевому плані й не дуже вигідно, адже тоді треба буде звітувати за гроші.

Хоча ось народний депутат Микита Потураєв вважає, що марафон врятує щось інше. Зацініть цитату: «І ще про українську музику у твоєму скучному марафоні, — жартома закинув він Олександру Ткаченку. — Якщо хтось і врятує твій марафон, то це українська музика». Звучить кумедно (хоча Ткаченку, напевно, не дуже сподобалось), але тема серйозна: українські музиканти хотіли б отримувати від держави гроші на контент, яким наповнювали б радіо- і телеефір. Але грошей у бюджеті нема, а ті, що є, — на думку музикантів — дають не тим, кому треба. Хоча, як на мене, люди, яких назвали під час засідання комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики як отримувачів грантової допомоги Українського культурного фонду — Марія Бурмака, «Фіолет» і «Піккардійська терція» — цілком актуальні. Не менш актуальні за будь-який реп.

Тим часом українська медіасфера готується до початку нового життя — точніше, за життя за новими правилами. 31 березня почне працювати закон «Про медіа». Думки про цей закон досі дуже різні — наприклад, голова Української асоціації медіабізнесу Олексій Погорелов бачить у ньому серйозні загрози для друкованих видань. Медіаюрист із Лабораторії цифрової безпеки Максим Дворовий каже, що головна новація, яку запроваджує закон — співрегулювання і саморегулювання, й дуже багато залежить від медіа: як вони самоорганізуються для створення відповідних органів. А заступник голови Нацради Валентин Коваль докладно розповів, як регуляторний орган змінить свої практики, коли запрацює новий закон. Тут, до речі, теж багато проблем через брак бюджетних грошей: Нацраді потрібно більше фахівців для моніторингу медіа (а значить, більший зарплатний фонд), а натомість держава навпаки — хоче, щоб штат скорочували й витрати економили.

Всі сподіваються на допомогу з бюджету й усі стверджують, що бюджетна допомога саме їм життєво важлива для України в цей нелегкий і буремний час. Ось, наприклад, керівник 1+1 media Ярослав Пахольчук, відповідаючи на питання про бізнес продакшн-компаній, сказав: «Продакшени залежать не тільки від нас, а й від держави. Саме тому ми на одній із зустрічей із президентом пропонували виділити пів мільярда гривень на серіальне виробництво, щоби співробітники продакшенів не втрачали кваліфікацію або остаточно не поїхали з України. Якусь суму зі свого боку ми зможемо інвестувати в цей напрям. Але утримати всю індустрію — ні». Хоча «плюси» і без державних грошей примудряються знімати. Ось, наприклад, цікавий матеріал про зйомки серіалу «Я — Надія» для каналу «2+2».

І ще матеріал, який особисто мене надихнув найбільше — про компанію, яка здає в оренду камери. Ну, не лише їх, звичайно. Це частина холдингу StarLight Media, яка під час війни перебудувала свій бізнес і почала допомагати армії. Наприклад, дає військовим прожектори, якими вони вишукують у небі дрони-камікадзе.

У наших дослідників теж чимало цікавого. Наприклад, вони дослідили проросійську дезінформацію в німецькому сегменті телеграма. Сюрпрайз: там ще багато що пов’язано з коронавірусом, про який в Україні згадують хіба що в контексті ностальгії — «як насправді класно було під час епідемії». А проросійську дезінформацію в українських соцмережах і месенджерах наша дослідницька команда відстежує щотижня. До речі, ця команда під керівництвом Ольги Білоусенко розширюється — нещодавно до неї долучились ще двоє людей. Стежте за сайтом DisinfoChronicle, де щодня з’являються розвінчання актуальних фейків, і побачите, як ми ростемо.

У наших дослідників, до речі, є своя розсилка — підписатись можна тут.

І ще трохи про український контент. Лєна Чиченіна завжди примудряється знайти в окремому творі медійного мистецтва — фільмі, ютуб-шоу, серіалі — ключ до розкриття ширшої проблеми, як правило, проблеми нашого суспільства. Так сталось і з її матеріалом про документальний фільм Михайла Крупієвського «Чубай. Говорити знову». Сам я, чесно кажучи, фільм іще не бачив, але роздумами Лєни перейнявся — спробуйте й ви.

І не забувайте дивитись наш «Ньюспалм»! Коли третя тривога за день, гумор дуже допомагає не поплавитись остаточно. Особливо такий блискучий гумор, як у Юрка Космини. Який, до речі, ані копійки не отримує за свої жарти з державного бюджету :)

На цьому поки що все,
дякую, що лишаєтеся з нами

Ваш «Детектор медіа»

Ілюстративне фото: Ars Electronica/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2469
Читайте також
25.02.2023 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 658
29.01.2023 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 502
18.01.2023 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 656
10.01.2023 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 643
05.12.2022 18:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 053
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду